『薪火post』BNO 續期資訊(13) 說好的法治呢?

1001 回覆
41 Like 1 Dislike

大量朋友試過bno排eu隊 比人捉番去other passport隊重新排過

呢個合理

佢可以要求BN(O)人接受入境管制,但係嗰條隊叫得 UK/EU passport但叫BN(O)人排other passport就一定唔係合理。

其實可以直接問ho 攞個official answer,不過如果個io叫你排返other passports應該無乜人會同佢argue

我都講過好多次,我唔係叫你哋同IO嘈,一個subject to immigration control 嘅人係佢哋面前嘈你唔會有任何着數,但你問我一個BN(O)人排係一條叫UK/EU passports嘅隊啱定錯,我係會毫不猶豫答你呢個一定係正確。

純分析,你一年入英國境幾多次,有幾多次排UK之後無俾人叫走?
小弟一年三四次入境,我一來唔夠薑 排UK,二來如果佢叫我再排過other passports我未又要等到hihi.
仲有,我又想知道如果我老婆係BC咁一齊入境係未一定可以排UK?我地次次都前後腳

嗱,純分析就係咁分嘅,

1. BNO算唔算UK passports?
2. 如果BNO算係UK passports 嘅排係UK/EU passports 點解會有問題?點解唔係趕你哋走嘅人錯?
3. 我強調唔係話排UK/ EU passports 係想博佢唔stamp,佢大可以見到BNO BOC BOTC BS BPP時照做出入境管制。
4. 如果BNO唔算係UK PASSPORT 咁係佢哋眼中乜嘢叫Uk passports 又係乜嘢?而呢個分法是否合理?

如果佢嘅分法實質上係分受出入境管制同不受出入境管制的話,咁呢個分法係合理嘅,但個名咁寫就係有問題。

5. 我一年去過幾多次英國係唔會改變上述問題正確與否,如果我答你我每次入去排UK/EU passports 都被人趕嘅,係代表BNO唔係UK PASSPORT定係條隊嘅名有問題?

之前有篇文咪咁講嘅:

這是一本由英國發出的旅行証件,但這並非一本英國護照。」(”This is a UK-issued travel document, but this is not a UK Passport.”)

這是一本由英國發出的旅行証件,但這並非一本英國護照。」(”This is a UK-issued travel document, but this is not a UK Passport.”)

Well, the EU classes BN(O) as a passport -

http://www.consilium.europa.eu/prado/en/GBR-AO-01002/index.html

(Document Category : A - Passport)

A travel document issued by the British government looks like this -

http://www.consilium.europa.eu/prado/en/GBR-JO-07001/index.html

(Document Category : J - Travel documents issued to non-nationals)

呢個合理

佢可以要求BN(O)人接受入境管制,但係嗰條隊叫得 UK/EU passport但叫BN(O)人排other passport就一定唔係合理。

其實可以直接問ho 攞個official answer,不過如果個io叫你排返other passports應該無乜人會同佢argue

我都講過好多次,我唔係叫你哋同IO嘈,一個subject to immigration control 嘅人係佢哋面前嘈你唔會有任何着數,但你問我一個BN(O)人排係一條叫UK/EU passports嘅隊啱定錯,我係會毫不猶豫答你呢個一定係正確。

純分析,你一年入英國境幾多次,有幾多次排UK之後無俾人叫走?
小弟一年三四次入境,我一來唔夠薑 排UK,二來如果佢叫我再排過other passports我未又要等到hihi.
仲有,我又想知道如果我老婆係BC咁一齊入境係未一定可以排UK?我地次次都前後腳

嗱,純分析就係咁分嘅,

1. BNO算唔算UK passports?
2. 如果BNO算係UK passports 嘅排係UK/EU passports 點解會有問題?點解唔係趕你哋走嘅人錯?
3. 我強調唔係話排UK/ EU passports 係想博佢唔stamp,佢大可以見到BNO BOC BOTC BS BPP時照做出入境管制。
4. 如果BNO唔算係UK PASSPORT 咁係佢哋眼中乜嘢叫Uk passports 又係乜嘢?而呢個分法是否合理?

如果佢嘅分法實質上係分受出入境管制同不受出入境管制的話,咁呢個分法係合理嘅,但個名咁寫就係有問題。

5. 我一年去過幾多次英國係唔會改變上述問題正確與否,如果我答你我每次入去排UK/EU passports 都被人趕嘅,係代表BNO唔係UK PASSPORT定係條隊嘅名有問題?

之前有篇文咪咁講嘅:

BNO係英國國籍, BNO護照係英國護照呢樣嘢我今日竟然又要再重新講一次?呢個係不容否認嘅事實今日我又要再講呀?我係唔係要隔幾個post之後又要再重新post過一大堆法例出黎重新教過

睇少呢個post幾次就會又有人鳩噏
講明先,我打擊謠言不遺餘力,如果連最簡單BNO嘅法源,中英聯合聲明英方備忘錄、1985年香港法案、1986年香港(英國國籍)法令你都無睇過嘅,咁仲有乜嘢好講啫?

你無時間嘅最低限度睇下英國政府嘅網站,最籠統最無爭議性嘅嘢都寫哂出黎,你哋連最基本你哋有啲乜權利,你係乜身份都唔識,難怪被英國佬玩到氹氹轉
最低能嘅係你哋能夠有批判思維去判斷中國政府、 香港政府同香港公務員嘅政策同行為嘅同時,你哋竟然對憑幾個英國公務員講嘅嘢不加思索照單全收,請問平時你哋對中國政府、香港政府同公務員嘅批判思維去咗邊?
又有駡戰
最低能嘅係你哋能夠有批判思維去判斷中國政府、 香港政府同香港公務員嘅政策同行為嘅同時,你哋竟然對憑幾個英國公務員講嘅嘢不加思索照單全收,請問平時你哋對中國政府、香港政府同公務員嘅批判思維去咗邊?

呢樣真
拎得護照最低限度要了解自己有咩權利 自己身份係乜野

好多普遍迷思
話bno只係旅遊證件
Bno唔係英國護照
源自對bno身份唔了解

係度作個簡短解釋
首先要分返開個概念國藉與護照
Bno同bno護照

Bno 全名係british nation overseas
Bno係一個國民身份 係國藉
你係因為有bno國藉 所以可以申講bno護照
你清楚呢點 就唔會問bno入人地起 國藉應該寫咩
Bno就係你國藉或者british
而唔係hongkong or chinese

英國國藉中 有多種唔同分類
其中包括british citizen(bc)同bno
Bc 代表係英國本土住嘅英國人
點解eu line bno人唔排得
係因為條line只係開放畀bc同其條eu國藉
Bno唔屬於eu同bc
但係有case係其他eu國家又排得eu line
係因為佢地部份唔了解 搞錯咗 原則上係唔排得eu
所以人地叫係排就低調啲 叫你去non eu就乖乖地去
又或者係有啲國家 本身唔諗同英國分咁多國藉
所以當你係eu搞埋。
又有駡戰

我都贊成有膽量嘅人堅持返排uk隊
俾人點去other passport最多同佢講this is a uk passport, i am sure you are wrong.

可能我本身係個麻煩人,我唔覺得拎住uk passport點解唔可以跟返佢寫咩就排咩,我可以好肯定啲io都唔係個個知點做(有冇stamp同排咩隊都試過),最起碼我係有跟你字面寫咩而做咩我就唔會錯,錯嘅只係你show出嚟嘅instructions 錯,批我入嘅係個io,個io拒絕同我做入境手續都話啫,排隊時個「左指右指」嘅職員指去邊,我覺得我唔須要跟

當然我相信現實好多人都係聽到人講咩就做咩,好正常,人係驚「有權力」嘅人,但我只係想大家堅持啲,凸顯返個問題幾無稽
DQ 自己國籍,再攞BOC 係已經講過唔可能

就算用 BNO,張居留證上的國籍都出 CHINA ?

係呀,但出生地就印「大英香港」

我就係煩緊如果用bno申請應該填咩
因為佢淨係要填citizenship 冇nationality
我去問領事館 條友又話bno係旅遊證件唔係國籍

算吧啦領事館
uk一定要citizen嘅話
有香港就香港先
得返中國就中國
之後再email
畀個bno同身份證佢
話得依本passport
同佢講出錯咗噉
(如果我做嘅話)

啱啱Norwegian Immigration 覆左我
"Yes, you should fill in that you are a UK citizen in the application form, but please note that you aren’t considered a UK national by the European Union. This means that you have to apply for a permit."

即係話你無論填英、中、香港,結果都一樣。

我主要係因為我冇申請過特衰護照
同埋唔想見到張證有Chinese

冇申請廁所板,我非常敬重

係呀,但出生地就印「大英香港」

因為佢淨係要填citizenship 冇nationality

算吧啦領事館
有香港就香港先
得返中國就中國
之後再email
畀個bno同身份證佢
同佢講出錯咗噉
(如果我做嘅話)

"Yes, you should fill in that you are a UK citizen in the application form, but please note that you aren’t considered a UK national by the European Union. This means that you have to apply for a permit."

有幾難?

算吧啦領事館
有香港就香港先
得返中國就中國
之後再email
畀個bno同身份證佢
同佢講出錯咗噉
(如果我做嘅話)

有幾難?

細個去旅行,老母幫你申請廁板,有幾易?

算吧啦領事館
有香港就香港先
得返中國就中國
之後再email
畀個bno同身份證佢
同佢講出錯咗噉
(如果我做嘅話)

有幾難?

當你要去d 廁板免簽,而bno要簽,你就會開始嫌麻煩,開始嫌貴。
支持一年一度的Poppy Day,為香港退伍軍人籌款。

Donations

If you wish to make a donation, at any time, please download Poppy Appeal Letter 2017 and make a cheque payable to "The Royal British Legion" and send to us at:

The Royal British Legion, GPO Box 4747. Hong Kong

For any enquiries please call 2544 6270 or email rblhk@netvigator.com

http://branches.britishlegion.org.uk/media/5982208/poppy-appeal-letter-2017.pdf

算吧啦領事館
有香港就香港先
得返中國就中國
之後再email
畀個bno同身份證佢
同佢講出錯咗噉
(如果我做嘅話)

有幾難?

當你要去d 廁板免簽,而bno要簽,你就會開始嫌麻煩,開始嫌貴。

唔通要同日本護照、德國護照噉比較咩
係唔會拎特衰就唔會諗申請就已經夠
申請嘅巴打請先睇doc再問
其他觀點方面
可以另文研究啦
因為範圍實在太大喇。

其實目前係咪真係無辦法平權或者行前一步

唯有寄信去彭定康,佢之前咪話會做野

英國啲商家、後生想留歐,留single market,政府都冇做咩
bno要平權應該真係要出好大嘅力先推得郁

寫埋比女王啦,一式三份比埋彭公同保守黨人權委員會
寫比女王陞下由她下旨轉達比首相,好過直接去信唐寧街十號,最好寫下英國公民被拒入境,割地兩檢,一國兩制失效,洗䐉奴化教育,三權分立變三權合作,雜種話有全面管治權,咁英國監督是否有效等等。唔好只寫BNO平權,要突顯番英國監督香港民主進程高度自治的道義責任,依加要同中東假難民鬥慘,英國個左膠政府先會理你

彭公老了,除非佢好似邱吉爾咁出來選保守黨黨魁問鼎相位,否則佢可以做嘅嘢其實比想像中少,不過寫比佢都好嘅,等佢知道香港人仍然記惦他

至於保守黨人權委員會,則是由被拒入境條友搞,寫比佢當提供彈藥啦

英國啲商家、後生想留歐,留single market,政府都冇做咩
bno要平權應該真係要出好大嘅力先推得郁

BNO平權最大阻力是共狗,老屈大家有中國藉

寫埋比女王啦,一式三份比埋彭公同保守黨人權委員會
寫比女王陞下由她下旨轉達比首相,好過直接去信唐寧街十號,最好寫下英國公民被拒入境,割地兩檢,一國兩制失效,洗䐉奴化教育,三權分立變三權合作,雜種話有全面管治權,咁英國監督是否有效等等。唔好只寫BNO平權,要突顯番英國監督香港民主進程高度自治的道義責任,依加要同中東假難民鬥慘,英國個左膠政府先會理你

彭公老了,除非佢好似邱吉爾咁出來選保守黨黨魁問鼎相位,否則佢可以做嘅嘢其實比想像中少,不過寫比佢都好嘅,等佢知道香港人仍然記惦他

至於保守黨人權委員會,則是由被拒入境條友搞,寫比佢當提供彈藥啦

同寫埋689UGL單嘢,等林議員報案+女王下旨轉達,上下聯手迫政府查呀689,同埋佢疑似有居英權,但又列席人大,是不是共產黨員,是不是叛國
多謝巴打個doc
26號寄,有副簽不過唔係佢個職業list,,出世紙同老母結婚証書都係影印本
2嘅收到,10號dispatch,今日收到本剪角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞