『薪火post』BNO 續期資訊(13) 說好的法治呢?

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
佢當我first time要我比父母結婚證明同父母出世紙,我老豆老母兩樣都冇,想問有冇巴絲係類似情況?最尾點解決?

唔該哂大家

佢係咪寄信畀你,信入面有張form要你重新填過?

如果係,可以影黎睇佢寫咩,同影張form睇睇嗎?謝謝
https://tw.news.appledaily.com/local/realtime/20171106/1236197/

赴俄旅遊變中國人 起因PO網炫耀有對岸護照

共享中國人的榮耀

幾好

一次參崴百六蚊
佢點會變人球丫,放心,有強大嘅天朝接佢坐洗頭艇回朝。 喂,仲有邊個想要中國籍呀,我倒貼,貼夠三百六!

中共一定要嚴懲香港人,Post bno上網炫耀者一律DQ其中國藉

我都想DQ中國籍,個DQ可否backdate 1997年6月,等我拎唔到BNO都拎本BOC
香港係咪整唔到俄國VISA
為何明明近乎常識的事都有人成日問問問

唔係整唔整到嘅問題,係邏輯思維嘅問題。

如果貪平的話,一本廁板已經攪掂,歐洲、俄羅斯免簽,完全毋須簽證費。我有唔少朋友係用廁板,話到明係貪佢夠平,佢地清楚明白自己要求啲乜,與人無尤。但呢度唔少人,花咗千幾蚊換咗本護照但因為目的地簽證費貴又唔用,咁咪即係嘥咗千幾蚊去買返強國領事保護,4舊有找嘅強國服務要用千幾蚊去買,究竟係咩邏輯?
https://tw.news.appledaily.com/local/realtime/20171106/1236197/

共享中國人的榮耀

幾好

一次參崴百六蚊
佢點會變人球丫,放心,有強大嘅天朝接佢坐洗頭艇回朝。 喂,仲有邊個想要中國籍呀,我倒貼,貼夠三百六!

中共一定要嚴懲香港人,Post bno上網炫耀者一律DQ其中國藉

我都想DQ中國籍,個DQ可否backdate 1997年6月,等我拎唔到BNO都拎本BOC

睇下可唔可以人道理由俾德國收留吧
以前聽朋友講過, 佢續個BNO要彩色影印身份證, 但書局唔肯同佢影, 屌撚哂鬼.

唔去快圖美?

普通影印鋪都有啦

共享中國人的榮耀

幾好

一次參崴百六蚊

隔離post有用家做左,仲自爆埋驚dq唔到

共享中國人的榮耀

幾好

一次參崴百六蚊

有無LINK?

共享中國人的榮耀

幾好

一次參崴百六蚊

有無LINK?

我都想DQ中國籍

共享中國人的榮耀

幾好

一次參崴百六蚊

拎得嗰本嘢都已經默應左自己係支那人啦
岩岩去左轉福岡

今次全程都唔駛show hkid card
申請緊挪威residence permit
佢要我填Your citizenship at birth同Current citizenship(s)
咁我可唔可以填UK?
因為填citizenship係UK passport個選項先有UK揀
但BNO唔係UK citizenship
岩岩去左轉福岡

今次全程都唔駛show hkid card

same
如果2019月bc轉藍皮,bno會唔會跟

無可能會唔跟

無可能會唔跟

另類平權

無可能會唔跟

另類平權

俾人以為係CNO
申請緊挪威residence permit
佢要我填Your citizenship at birth同Current citizenship(s)
咁我可唔可以填UK?
因為填citizenship係UK passport個選項先有UK揀
但BNO唔係UK citizenship

Nationality唔同Citizenship。叫你填citizenship就乖乖地填返China算喇

無可能會唔跟

另類平權

俾人以為係CNO

好過當你中國護照

無可能會唔跟

另類平權

俾人以為係CNO

好過當你中國護照

但我鐘意紅色多D
美國讀書 嚟緊會去歐洲玩 想帶本BNO去開光
問題嚟喇 個學生visa喺本特衰度
咁我係買multi city嘅來回機票嘅 因為返美國入境我會用到特衰個visa 咁我買完就應該要填特衰個passport number

上網有睇過啲人教點樣用2本passport出入境
其實原則就係出入境同一個國家要用同一本passport
所以想問清楚咁樣行唔行得通

美國機場counter check in: 用BNO? (啲人話airline ground staff主要係check你使唔使visa去目的地,但我機票唔係跟BNO passport number咁應該出唔到機票 要照俾特衰)
美國出境: show特衰 (美國機場出境唔使過海關唔使吸印,佢會嘟張機票對資料,而且啲人就話IO只係會check你係唔係合法居留)
英國入境: 用BNO入境 (唔sure得唔得,因為機票係跟特衰passport number 英國聽講好嚴)
英國出境: BNO出 (如果BNO入到咁就冇問題)
英國stay一陣後我會入申根區: BNO入 (呢程我應該只要買機票嘅時候用BNO passport number就得?)
申根區走嘅時候喺機場check in: show特衰 (返美國要visa 加上機票係跟特衰 咁呢個應該冇問題)
申根區出境: BNO入得就係BNO出啦 (又係同一個問題,機票係跟特衰,IO比唔比呢?)
返美國入境: 用特衰 (呢度就驚美國IO會質疑我點解冇出發地嘅出境印,美國好撚on9加上侵侵對出入境美國又嚴上加嚴)

我知好長 但真心想知
唔該晒巴絲
差唔多到十二月,又係「申請」護照嘅高峰期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞