『薪火post』BNO 續期資訊(13) 說好的法治呢?

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
做乜第一版有三點好似墨嘅污糟野

又回帶

透左落資料果版
唔使再問咩正本副本啦,一來doc有寫二來,無叫你可以畀副本嘅文件全部都要副正本,你畀得副本就會有被要求後補所有正本文件嘅風險,而呢個風險你承唔承擔到就係你自己決定,講明先,唔係未試過發生要補交正本呢件事。

又回帶

呢條問題就黎擺得上FAQ

又回帶

係咪已經收到

啱啱收到
place of birth居然出Kowloon

影黎睇下

係咪已經收到

啱啱收到

影黎睇下

用咩網upload圖

係咪已經收到

啱啱收到

影黎睇下

用咩網upload圖

https://imgur.com/

想問下寄資料係咪寄正本會好d?
父母出世紙都要正本? 好驚寄失
你地係咪都會寄多d額外既資料方便佢地?

我都想問
佢份form話要寄出世紙、父母出世紙、父母結婚證書
唔想寄正本

正本出世紙 and 結婚證書 are held in the Immigration Department. You do not have the 'original' birth or marriage certificates, you were only given a 'certify copy' by the Immigration Department. You can apply for certify copies of birth and marriage certificates from the Immigration Department.

http://www.immd.gov.hk/eng/forms/birth-death-marriage.html

http://www.immd.gov.hk/eng/forms/marriage.html

叫fd續果陣試下寫其他野

封面呢

封面呢

下個post置頂

又回帶

HMPO啲職員隻手污糟

又回帶

HMPO啲職員隻手污糟

手腳唔乾淨

封面呢

90%
Place of birth 一覽

又回帶

HMPO啲職員隻手污糟

手腳唔乾淨

想問下寄資料係咪寄正本會好d?
父母出世紙都要正本? 好驚寄失
你地係咪都會寄多d額外既資料方便佢地?

我都想問
佢份form話要寄出世紙、父母出世紙、父母結婚證書
唔想寄正本

正本出世紙 and 結婚證書 are held in the Immigration Department. You do not have the 'original' birth or marriage certificates, you were only given a 'certify copy' by the Immigration Department. You can apply for certify copies of birth and marriage certificates from the Immigration Department.

http://www.immd.gov.hk/eng/forms/birth-death-marriage.html

http://www.immd.gov.hk/eng/forms/marriage.html

唔想搞咁多野
我諗住寄幾十年前父母啲出世紙證書就算
啲紙又爛又梅,希望唔好叫我補交
唔使再問咩正本副本啦,一來doc有寫二來,無叫你可以畀副本嘅文件全部都要副正本,你畀得副本就會有被要求後補所有正本文件嘅風險,而呢個風險你承唔承擔到就係你自己決定,講明先,唔係未試過發生要補交正本呢件事。

我副本會係上面簽CPOY,自己親筆簽名,日期
真係正本而又唔會有第2D用途既,好似銀行信,住址信,就寫返正個英文,同樣簽親筆名,日子

查實做到足,真係唔會點留難人
因為文件往來,你方便到人,佢咪方便返你

BTW 我本野今日到左
本野超厚同好特別,正面睇落去歪歪地
睇黎英國佬真係多得我地香港佬唔少

可能呢排咁多件寄去忙死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞