『薪火post』BNO 續期資訊(13) 說好的法治呢?

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
刨完post 加左英文名係本身個名後面
而家佢send email黎話:

If you wish to use the new name xxxxx then you will have to change all of your Hong Kong documents to match.
If you wish to continue without this name then I can proceed with the application.

唉 why me
加個名都唔得
bb相, 要副簽但冇理佢

dispatched

If you wish to use the new name xxxxx then you will have to change all of your Hong Kong documents to match.
If you wish to continue without this name then I can proceed with the application.

唉 why me
加個名都唔得

Bno要連身份證用,要同名好正常喎

唉 why me
加個名都唔得

之前問左巴打 加名係可以但成個改哂係唔得
同埋我已經搵左人副簽

唉 why me
加個名都唔得

其實冇咩啫
佢冇話唔畀
只係提醒你啲嘢要跟返個名啫
因為個名唔同嘅,基本上唔可以證明到啲文件嘅人係你本人
極端啲,你拎Chan tai man peter個身份證嚟做chan tai man john個bno都得啦
所以最基本起碼要個身份證都有你要改嗰個名

呢張乜撚嘢嚟呀?好撚難搣囉!

仲有一次試既機會

落豉油或者白醋會易搣啲

嘩 你
用風筒

用牙籤剷起個角都得

屌那媽用指甲撩撚咗5分鐘先撩得起,以為揭開會有英女皇個樣定我自己個樣,定係啲刮刮卡中獎換BC,原來得個 EMERGENCIES ,把你個撚!

揭開見唔到 EMERGENCIES 先係中奬喎

仲有一次試既機會

落豉油或者白醋會易搣啲

嘩 你
用風筒

用牙籤剷起個角都得

屌那媽用指甲撩撚咗5分鐘先撩得起,以為揭開會有英女皇個樣定我自己個樣,定係啲刮刮卡中獎換BC,原來得個 EMERGENCIES ,把你個撚!

我用指甲鉗夾住一抆就甩咩事都無

仲有一次試既機會

落豉油或者白醋會易搣啲

嘩 你
用風筒

用牙籤剷起個角都得

我用指甲鉗夾住一抆就甩咩事都無

我仲係唔明點解要搵張嘢貼住個 emergencies?

果個係rfid tag黎係方便佢地check印好未

仲有一次試既機會

落豉油或者白醋會易搣啲

嘩 你
用風筒

用牙籤剷起個角都得

刮刮咭中bc
拎簽左証既bno入越南個入境仔同另一個入境仔唔知講乜 聽到佢講overseas

未見過?

可惜聽唔明 之後笑住吸印
拎簽左証既bno入越南個入境仔同另一個入境仔唔知講乜 聽到佢講overseas

未見過?

可惜聽唔明 之後笑住吸印

應該係傾英國人要唔要簽證問題
然後話overseas problem solved
20萬人,佔總合資格申請人數即340萬人6%,真係好少數。

就算唔少人有其他國籍或部份申請人已去世都無可能有94%無有效BNO。可想而知強國嘅洗腦式推銷非常湊效,試問吓你嘅屋企人、朋友幾多人有有效BNO,幾多人有其他國籍,有幾多人只用緊廁板,大約計吓比例就發覺條數又好啱。

啲人唔申請仲好啦,英國政府應該參照過往廿年記錄去決定有幾多人可以由BNO轉做BC。

我都認為愈少人申請愈好
如果成百萬人申請
成功截龍有效BNO轉BC的機會
一定低過得三五七萬

唉 why me
加個名都唔得

其實冇咩啫
佢冇話唔畀

人地都講都咁白
你咪繼續堅持要加囉 無事嫁喎

其實佢意思係話:

1)加左英文名,遲啲香港啲證件都要改返哂黎match

定係

2)要改哂香港啲證件俾佢睇先可以加名係bno

哩排個人成日不在狀態
唔該哂樓上巴絲意見

唉 why me
加個名都唔得

其實冇咩啫
佢冇話唔畀

人地都講都咁白
你咪繼續堅持要加囉 無事嫁喎

其實佢意思係話:

1)加左英文名,遲啲香港啲證件都要改返哂黎match

定係

2)要改哂香港啲證件俾佢睇先可以加名係bno

哩排個人成日不在狀態
唔該哂樓上巴絲意見

你已經加咗名的話,就係2。

有野唔可以係到講?

巴打請你聯絡我tg:

你唔係想搵個完全唔識嘅人幫你 countersign 掛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞