『薪火post』BNO 續期資訊(13) 說好的法治呢?

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
岩岩德國讀書+intern完番黎 bno係歐洲真係好用好多

願聞其詳

願聞其詳

等睇故

願聞其詳

等睇故

其實除左英國同香港 我個大部份地方既人都唔識分bno同bc
進出德國 荷蘭果啲行EU條隊呢啲我唔講啦
見人地排成粒中 我5分中唔洗搞掂 過完望番轉頭果種feel
買月票果啲要每2個月交過份新form 佢見你係bno就直接會當你係英撚 份form直接過
但識香港人用特哀又比人左check右check 最後改埋佢做Chinese
開銀行戶口 佢地唔會分你bno定乜 國籍果啲直接會落GB
我唔知Chinese既話會唔會煩啲 但我開戶口 落籍等等用GB 佢就真係望2望就搞掂
如果你唔係本地人 好多地方去玩 買飛搭車都會check你passport 尤其你係黃種人
但佢見你係用bno 各種手續就快好多 又唔黑你面
但用強國野 咁佢地就一定拖慢黎做 又黑鳩你面
德國係咁 唔中意你就唔中意你 show哂出黎
學校申請同搵intern又係 你用bno 佢地唔會問呢問路(當然你寫application form就自己醒目寫留HK啦 到時出文件出cert有問題就搵黎搞)
但你用特衰 佢第一句一定問你居留問題 visa等等
諗到再講
其實里斯本條約本身係話只要係果個國家既國籍就係當eu
成個eu海外國民得英國、荷蘭、法國
老老實實EU國家就唔會好似英國咁撚仆街一個國家分六種國民分類
你估EU真係唔撚識分BNO同BC咩
而家d護照有biometric
學陶傑話齋有d野唔洗一定要畫公仔畫出腸

我本bno都玩到無晒空位,返到香港都要renew
以我去歐洲出入境經驗
當bno係EU,無印直行直過有
法國、西班牙、葡萄牙、斯洛文尼亞、匈牙利、波蘭、羅馬尼亞、保加利亞、意大利

最記得一次由突尼斯坐船去意大利
用特衰入境個關員研究左一陣
我同佢講我仲有本英國既
佢張本特衰一野飛返比我
攞住本bno望左兩秒就比我入境
仲屌9我有英國就一早攞出黎咪side9 him時間
申請緊挪威residence permit
佢要我填Your citizenship at birth同Current citizenship(s)
咁我可唔可以填UK?
因為填citizenship係UK passport個選項先有UK揀
但BNO唔係UK citizenship

Nationality唔同Citizenship。叫你填citizenship就乖乖地填返China算喇

#曲
Nationality唔同Citizenship。叫你填citizenship就乖乖地用番特衰算喇

UK又好、HK又好,你交表佢一定要求你提供護照,佢地會識處理架啦。幾年前我都申請居留證,填完一大輪張居留證印咗CHINA。若果佢當咗你係EU CITIZEN就最好不過啦,否則居留證上國籍通常會出CHINA。
佢要我填Your citizenship at birth同Current citizenship(s)
咁我可唔可以填UK?
因為填citizenship係UK passport個選項先有UK揀

Nationality唔同Citizenship。叫你填citizenship就乖乖地填返China算喇

#曲
Nationality唔同Citizenship。叫你填citizenship就乖乖地用番特衰算喇

UK又好、HK又好,你交表佢一定要求你提供護照,佢地會識處理架啦。幾年前我都申請居留證,填完一大輪張居留證印咗CHINA。若果佢當咗你係EU CITIZEN就最好不過啦,否則居留證上國籍通常會出CHINA。

就算用 BNO,張居留證上的國籍都出 CHINA ?
美國讀書 嚟緊會去歐洲玩 想帶本BNO去開光
問題嚟喇 個學生visa喺本特衰度
咁我係買multi city嘅來回機票嘅 因為返美國入境我會用到特衰個visa 咁我買完就應該要填特衰個passport number

上網有睇過啲人教點樣用2本passport出入境
其實原則就係出入境同一個國家要用同一本passport
所以想問清楚咁樣行唔行得通

美國機場counter check in: 用BNO? (啲人話airline ground staff主要係check你使唔使visa去目的地,但我機票唔係跟BNO passport number咁應該出唔到機票 要照俾特衰)
美國出境: show特衰 (美國機場出境唔使過海關唔使吸印,佢會嘟張機票對資料,而且啲人就話IO只係會check你係唔係合法居留)
英國入境: 用BNO入境 (唔sure得唔得,因為機票係跟特衰passport number 英國聽講好嚴)
英國出境: BNO出 (如果BNO入到咁就冇問題)
英國stay一陣後我會入申根區: BNO入 (呢程我應該只要買機票嘅時候用BNO passport number就得?)
申根區走嘅時候喺機場check in: show特衰 (返美國要visa 加上機票係跟特衰 咁呢個應該冇問題)
申根區出境: BNO入得就係BNO出啦 (又係同一個問題,機票係跟特衰,IO比唔比呢?)
返美國入境: 用特衰 (呢度就驚美國IO會質疑我點解冇出發地嘅出境印,美國好撚on9加上侵侵對出入境美國又嚴上加嚴)

我知好長 但真心想知
唔該晒巴絲

其實你嘅問題係咩? 你決心唔想用廁板的話,係咪應該諗吓點樣重新申請美簽落BNO? 你唔想再簽的話,你一直用廁板都得㗎,反正去歐洲都唔駛簽證。 不過都係果句啦,既然你可以接受自己係美國長期做廁板人,係歐洲都一樣可以,做乜走去嘥錢換本你都唔用嘅BNO?

願聞其詳

等睇故

買月票果啲要每2個月交過份新form 佢見你係bno就直接會當你係英撚 份form直接過
但識香港人用特哀又比人左check右check 最後改埋佢做Chinese
我唔知Chinese既話會唔會煩啲 但我開戶口 落籍等等用GB 佢就真係望2望就搞掂
如果你唔係本地人 好多地方去玩 買飛搭車都會check你passport 尤其你係黃種人
學校申請同搵intern又係 你用bno 佢地唔會問呢問路(當然你寫application form就自己醒目寫留HK啦 到時出文件出cert有問題就搵黎搞)
諗到再講

開銀行戶口,尤其網上戶口一定係。攞任何廁板護照只可以開基本戶口,但唔俾網上銀行服務,目的就係怕人利用網上戶口洗黑錢。

三百幾蚊既下等貨點可以同來路貨比較。 全世界都知「國貨」品質係粗劣㗎啦,被人白眼唔出奇。
咁我可唔可以填UK?

#曲

係呀,但出生地就印「大英香港」

bno出CHN好唔合理

願聞其詳

等睇故

諗到再講

日本一定識分

又學到野

bno出CHN好唔合理

唔知係咪某啲歐洲國家先係咁出

bno出CHN好唔合理

你呢張係邊個地方出?
咁我可唔可以填UK?

#曲

我就係煩緊如果用bno申請應該填咩
因為佢淨係要填citizenship 冇nationality
我去問領事館 條友又話bno係旅遊證件唔係國籍

bno出CHN好唔合理

你呢張係邊個地方出?

之前聽有個台灣人又係係芬蘭到整居留權出中國籍
之後佢叫佢改返,搞完一大輪之後變咗無國籍

bno出CHN好唔合理

你呢張係邊個地方出?

之前聽有個台灣人又係係芬蘭到整居留權出中國籍
之後佢叫佢改返,搞完一大輪之後變咗無國籍

https://hk.news.appledaily.com/china/realtime/article/20161120/55944006
原來係冰島
咁我可唔可以填UK?

#曲

我就係煩緊如果用bno申請應該填咩
因為佢淨係要填citizenship 冇nationality
我去問領事館 條友又話bno係旅遊證件唔係國籍

算吧啦領事館
uk一定要citizen嘅話
有香港就香港先
得返中國就中國
之後再email
畀個bno同身份證佢
話得依本passport
同佢講出錯咗噉
(如果我做嘅話)

本土就一定

Really? 倫敦落機入境英國揸BNO直接排EU/UK line?

本土就一定

Really? 倫敦落機入境英國揸BNO直接排EU/UK line?

大量朋友試過bno排eu隊 比人捉番去other passport隊重新排過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞