『薪火post』BNO 續期資訊(13) 說好的法治呢?

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
果陣sam巴打係寄去幾耐先知衰左?

around 3 禮拜

咁我仲未衰

會唔會要3個月呢

咁我衰左係新舊登第一個衰係身份證大法,創造歷史

around 3 禮拜

咁我仲未衰

會唔會要3個月呢

我朋友張form話要send去glasgow
咁佢早兩日e-form問點啦
人地覆佢話confirm received by Petersborough
原來會轉centre?

around 3 禮拜

咁我仲未衰

會唔會要3個月呢

人地覆佢話confirm received by Petersborough
原來會轉centre?

我見過舊登有講有時會轉

around 3 禮拜

咁我仲未衰

around 3 禮拜

咁我仲未衰

會唔會要3個月呢

原來會轉centre?

我見過舊登有講有時會轉

咁又曬多幾個工作天

around 3 禮拜

咁我仲未衰

會唔會要3個月呢

原來會轉centre?

我見過舊登有講有時會轉

咁又曬多幾個工作天

英國人做野慢是常識

around 3 禮拜

咁我仲未衰

會唔會要3個月呢

咁即係你身份證發出係幾時?
有冇舊證係手?

around 3 禮拜

咁我仲未衰

會唔會要3個月呢

有冇舊證係手?

都未知衰左未
我97未到11歲,首次簽發06-95,我出世兩老永久居民,我出世紙寫established
唔好意思再問多次...
查實小弟唔熟信用卡d野
又電話sales 0信心
我睇過哂d資料
基本上呢加係差credit卡呢關gem住左...

都有查埋credit卡同mester卡分別
咁我係做散工既廢中,請問聲有邊間banking 係唔睇入息證明就可以開到卡...而又可以係續護照中用得上,我睇原文寫就好似直接申請mester卡同visa、包括英國本地既卡三種都唔得

今日都有去問hsbc 不過都係pass我去熱線搞...
查實有朋友有卡,都知道可以代刷,不過上次碌卡買game已經勁驚煩到個朋友燥,再拜託佢好似唔係咁好

落七仔買張tag & go啦
唔好意思再問多次...
查實小弟唔熟信用卡d野
又電話sales 0信心
我睇過哂d資料
基本上呢加係差credit卡呢關gem住左...

都有查埋credit卡同mester卡分別
咁我係做散工既廢中,請問聲有邊間banking 係唔睇入息證明就可以開到卡...而又可以係續護照中用得上,我睇原文寫就好似直接申請mester卡同visa、包括英國本地既卡三種都唔得

今日都有去問hsbc 不過都係pass我去熱線搞...
查實有朋友有卡,都知道可以代刷,不過上次碌卡買game已經勁驚煩到個朋友燥,再拜託佢好似唔係咁好

落七仔買張tag & go啦

另外又可以去AEON申請信用卡
(以前吉之島既呢) 吉之島超級市場有折 好多C9都有啦
ok有perpaid mastercard

around 3 禮拜

咁我仲未衰

會唔會要3個月呢

有冇舊證係手?

都未知衰左未
我97未到11歲,首次簽發06-95,我出世兩老永久居民,我出世紙寫established

如果BB仔個時係入落父母本護照到用唔用到身份證大法

around 3 禮拜

咁我仲未衰

會唔會要3個月呢

有冇舊證係手?

都未知衰左未

如果BB仔個時係入落父母本護照到用唔用到身份證大法

咁應該都得架
What cards can I use to pay online?

MasterCard, Visa, Visa Electron, Visa Debit or Maestro (UK Domestic) card

• Maestro (International) cards aren’t accepted

master同visa 都得
上面果位人兄係咪就係之前
家姐定個妹收到張未activate既信用卡
又驚頭驚尾上連登問長問短
又唔肯聽巴打點講死都諗埋一邊果位人兄來

Get a provisional driving licence.

https://www.gov.uk/apply-first-provisional-driving-licence

有香港牌啦

申請英國車牌黎買煙酒
又可以當BRP / 落D
咁hkid就寄得走啦
香港車牌可以咁用?

香港嗰張真係一張紙
唔明點解可以冇相

香港嘅車牌設計上係配合香港居民身份證一齊用,唔同其他地方咁一張車牌當埋身份證明

但外國唔承認身份證嘛
變相香港人係外國一定要拎passport嚟做proof of age

根本唔關事
你睇下支那車牌有相呀,你覺得去外國又有冇人受?
就算拎美國 driving license 去歐洲啲酒吧人哋都唔一定會接受架,因為根本冇法律基礎要受外國嘅 driving license 做身份證明 / proof of age,佢受嘅話只係人情

噉另外一個問題啦
但driving licence要係photo id我覺得係基本啫
香港因為車牌冇相(定唔知係因為有身分證所以車牌冇相),所以先要夾埋身份證我覺得好唔合理

真係喎

真係喎

竟然可以係呢度遇到

有香港牌啦

申請英國車牌黎買煙酒
咁hkid就寄得走啦
香港車牌可以咁用?

香港嗰張真係一張紙
唔明點解可以冇相

香港嘅車牌設計上係配合香港居民身份證一齊用,唔同其他地方咁一張車牌當埋身份證明

但外國唔承認身份證嘛
變相香港人係外國一定要拎passport嚟做proof of age

根本唔關事
就算拎美國 driving license 去歐洲啲酒吧人哋都唔一定會接受架,因為根本冇法律基礎要受外國嘅 driving license 做身份證明 / proof of age,佢受嘅話只係人情

噉另外一個問題啦
但driving licence要係photo id我覺得係基本啫
香港因為車牌冇相(定唔知係因為有身分證所以車牌冇相),所以先要夾埋身份證我覺得好唔合理

//
英聯邦在第一次世界大戰期間首次發行了強制的身份證,但在1919年時取消。在第二次世界大戰時又重新引入身份證,但在戰爭結束7年後的1952年又廢除了,原因是廣大公眾對Willcock v Muckle案件的憤怒到達了高潮,此案件中Clarence Henry Willcock在違規駕駛時被警察攔下後拒絕出示他的身份證。儘管他輸了官司,然而法院一致認同他的觀點,即身份證存在是不適當的
//From Wiki

其實身份證嘅存在本身就唔係必然
好多國家(eg英美)嘅身分證係用嚟for非公民(eg綠卡)
所以會用其他嘅文件 例如車牌、社保編號嚟做身份證明文件
所以車牌有相係合理
既然香港身份證有相 我又覺得車牌有無相都無乜大問題

申請英國車牌黎買煙酒
咁hkid就寄得走啦
香港車牌可以咁用?

香港嗰張真係一張紙
唔明點解可以冇相

但外國唔承認身份證嘛

根本唔關事

噉另外一個問題啦

//
英聯邦在第一次世界大戰期間首次發行了強制的身份證,但在1919年時取消。在第二次世界大戰時又重新引入身份證,但在戰爭結束7年後的1952年又廢除了,原因是廣大公眾對Willcock v Muckle案件的憤怒到達了高潮,此案件中Clarence Henry Willcock在違規駕駛時被警察攔下後拒絕出示他的身份證。儘管他輸了官司,然而法院一致認同他的觀點,即身份證存在是不適當的
//From Wiki

其實身份證嘅存在本身就唔係必然
好多國家(eg英美)嘅身分證係用嚟for非公民(eg綠卡)
所以會用其他嘅文件 例如車牌、社保編號嚟做身份證明文件
所以車牌有相係合理
既然香港身份證有相 我又覺得車牌有無相都無乜大問題

岩岩訓醒1999
我嘅意思係外國車牌因爲係喺無身份證嘅情況下實際扮演嘅身份證嘅用途
所以車牌有相係可以理解
但車牌本身作為一項資格/技能嘅證明
個作用係證明執照持有人擁有揸車呢項技能
而唔係證明眼前呢個人係xxx身份
所以無相我覺得又未至於係唔合理

真係喎

竟然可以係呢度遇到

因為要用信用卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞