『薪火post』BNO 續期資訊(13) 說好的法治呢?

1001 回覆
41 Like 1 Dislike
Place of birth 一覽

Kwai Chung呢
今日寄咗啲文件,但寄漏咗本舊 bno
有無人知如果我直接寄返本舊 bno ,佢地會唔會識得對返我份文件
我可以點做
有無人知如果我直接寄返本舊 bno ,佢地會唔會識得對返我份文件
我可以點做

寫封信寫返你application number, 名果d資料
我見佢之前叫我補野都係有張number寫呢d野
想問下寄資料係咪寄正本會好d?
父母出世紙都要正本? 好驚寄失
你地係咪都會寄多d額外既資料方便佢地?

我都想問
佢份form話要寄出世紙、父母出世紙、父母結婚證書
唔想寄正本

正本出世紙 and 結婚證書 are held in the Immigration Department. You do not have the 'original' birth or marriage certificates, you were only given a 'certify copy' by the Immigration Department. You can apply for certify copies of birth and marriage certificates from the Immigration Department.

http://www.immd.gov.hk/eng/forms/birth-death-marriage.html

http://www.immd.gov.hk/eng/forms/marriage.html

唔想搞咁多野
我諗住寄幾十年前父母啲出世紙證書就算
啲紙又爛又梅,希望唔好叫我補交

除非D文件你唔想要(例如:特衰),如果唔係都唔好寄正本
想問下寄資料係咪寄正本會好d?
父母出世紙都要正本? 好驚寄失
你地係咪都會寄多d額外既資料方便佢地?

我都想問
佢份form話要寄出世紙、父母出世紙、父母結婚證書
唔想寄正本

正本出世紙 and 結婚證書 are held in the Immigration Department. You do not have the 'original' birth or marriage certificates, you were only given a 'certify copy' by the Immigration Department. You can apply for certify copies of birth and marriage certificates from the Immigration Department.

http://www.immd.gov.hk/eng/forms/birth-death-marriage.html

http://www.immd.gov.hk/eng/forms/marriage.html

唔想搞咁多野
我諗住寄幾十年前父母啲出世紙證書就算
啲紙又爛又梅,希望唔好叫我補交

除非D文件你唔想要(例如:特衰),如果唔係都唔好寄正本

我都唔想寄正本
但果啲紙幾十年咁舊,有啲字矇左影印應該影唔到
費時佢彈返轉頭要我補交

我都唔想寄正本
費時佢彈返轉頭要我補交

影印嗰陣校到最深色試吓先啦
「申請登記成為英國國民(海外)的手續必須於一九九七年七月一日前(1997年1月1日至6月30日出生者則限期為同年9月30日前)辦妥。」

我93年出世,本BNO俾阿媽掉左,佢唔記得帶冇幫我「申請登記成為英國國民(海外)」,係咪冇我份喇?
「申請登記成為英國國民(海外)的手續必須於一九九七年七月一日前(1997年1月1日至6月30日出生者則限期為同年9月30日前)辦妥。」

我93年出世,本BNO俾阿媽掉左,佢唔記得帶冇幫我「申請登記成為英國國民(海外)」,係咪冇我份喇?

身份證大法

我都唔想寄正本
費時佢彈返轉頭要我補交

影印嗰陣校到最深色試吓先啦

scan左先,再較大個contrast。
好多scanner應該都可以。
較好先印。

身份證大法

即係點

身份證大法

即係點

咁你又話有bno又畀佢丟左
姐係你有過passport但係唔肯定係bdtc定bno?
咁睇身份證首次簽發幾時

身份證大法

即係點

咁睇身份證首次簽發幾時

原來冇掉
好野可以換

身份證大法

即係點

咁睇身份證首次簽發幾時

原來冇掉
好野可以換

記得寫kwai Chung

身份證大法

即係點

咁睇身份證首次簽發幾時

我想知道你個case係點?
我個本終於都批左
等收件

巴打我想問你,個陣佢係點寄張form比你咖?

身份證大法

即係點

咁睇身份證首次簽發幾時

原來冇掉
好野可以換

身份證大法

即係點

咁睇身份證首次簽發幾時

原來冇掉
好野可以換

都好,起碼有本野
我可以點做

寫封信寫返你application number, 名果d資料

係封信面頭寫家入面比紙仔佢?唔該曬
睇doc
我可以點做

係封信面頭寫家入面比紙仔佢?唔該曬

應該兩樣都ok
你地grandparents個d資料有冇寫足?
我parents個d出生地都唔係好肯定
睇doc

我就黎成個doc del咗佢都無人知架啦,哂哂啲時間係度問問題等人答都唔睇,等得黎都睇哂啦
時間過得好快,話咁快11月了

諗返起我係舊年11月中寄出申請嘅

轉眼間我陪左大家1年了
睇doc

我就黎成個doc del咗佢都無人知架啦,哂哂啲時間係度問問題等人答都唔睇,等得黎都睇哂啦

都好喎 del咗先
一問就post 廿個link俾佢追
再問先post doc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞