(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike
1998年點會有雷呢個潮語呀?就算主角口快快講咗出口,布甸聽到都會問雷係咩意思

其實背景係十八年前

隔咗一代

有啲爸打唔清楚一啲術語意思都唔奇
唔明唔緊要,唔好衝出黎7
1998年點會有雷呢個潮語呀?就算主角口快快講咗出口,布甸聽到都會問雷係咩意思

其實背景係十八年前

隔咗一代

其實背景係十八年前

隔咗一代

都無撚理由以為雷 係潮語咁撚on9掛

其實背景係十八年前

隔咗一代

都無撚理由以為雷 係潮語咁撚on9掛

佢哩啲衝出嚟就真係雷
各位中秋節快樂
無文 各位早啲訓
無文 各位早啲訓

打緊

今晚點都有啲
Chapter 79 結黨(下)

合共我在內,一共招收了五十名會員,這消息讓我喜出望外,亦令自強會立時成為了校內最多人參加的學會,會員的質素良莠不齊,各人抱著不同的目的入會,有些同學是認同自強會本身的理念;有些同學是純粹入來一睹吳林五美的風采;亦有些同學把自強會當成數字幫的幫派,加入了自強會可以得到庇蔭。

由於會員人數眾多,我們得到學校分配一間最大的活動室,作為了自強會的大本營。

我吩咐了各人務必要出席首次的會員大會,尤其叮囑了布正麗與宛琳珊,我向她們道:「第一日,妳地一定要嚟,之後妳地嚟唔嚟,我唔理妳地啦!」

五十人聚集在活動室裡,第一件事是繳交自強會的會費,第二件事是選出自強會的會長。召開會員大會之前,陳依官聞得我要一人一票選會長,他不禁訝道:「個自強會係你成立,會長唔係你做,仲有邊個做啊?點解仲要選會長呢?就算係學生會最多都係選內閣,唔可以選會長架!」

「會長由會員一人一票選出嚟,得到一眾會員認同咁先有應受性。」

「咁若果到時其他人當選做會長呢?」

「既然搞得投票就要尊重投票嘅結果,唔可以輸打贏要。」

其實在五十人當中,有多少張屬於投我的鐵票,我已經心裡有數,就算我不當選,都是吳林五美或陳依官其中一人當選,他們當選與我當選並沒有太大的分別。
係文呀
又一入就有文
連同李老師在內,我們八人站在黑板前,我先向其他人表述了自強會的精神,我道:「各位同學,自強會成立嘅目的係秉承吳林紫娣嘅校譽自強不息嘅精神,我地希望可以搵到一班志同道合嘅同學,無論係品格修養定係學業成績方面,都係可以自強不息,製造個積極進取嘅氛團,大家一同努力。」

此時李老師斷言道:「成皇志同學依番說話好有道理,就好似儒家典籍嘅『大學』裡面提到修身、齊家、治國、平天下嘅道理一樣。」

我看到其他同學臉上出現困惑的神情,我知道再讓李老師那陽氣不足的陰沉聲音繼續在教室內迴盪,隨時會釀成半班同學退會的後果出現,立時阻止道:「李老師,不如我地投票選咗會長先啦!」

李老師點頭同意。

我立時道:「各位同學嚟緊就係選會長喇!為咗節省時間,我地最多可以有十個候選人,請你地提名出你地心目中認為最適合嘅人選。」

飯桶武悄聲問道:「矮仔文,選會長你會選邊個啊?」

矮仔文道:「仲駛問?會長即係坐館,坐館唔係大佬做仲有邊個做啊?」

飯桶武點頭道:「你啱。我都投畀大佬。」
加速
各同學開始推舉會長候選人。

「成皇志。」

「布正麗。」

「陳依官。」

我們這七人各有人提名,還有另外兩個被提名的人,但很明顯是被其他同學貪得意戲謔一番的結果。

黑板上出現了九個提名人的名字。

「好,依家開始投票,每人只可以投票一次。」

十五分鐘後,在李老師的監察下,我們七人點算過後,最終我以38票當選了自強會的會長。

成為了會長,我向各位會員致辭,道:「多謝大家支持,本人成為自強會嘅會長,務必秉承自強會嘅創會宗旨,同大家一齊努力變強,另外國有國法,家有家規,各位會收到一本小冊子,裡面有自強會嘅守則,請各位遵守。」

陳依官聞言打開了小冊子,他粗略看了守則一片,當他看到最後一則不禁愕然。

「民選的會長,代表得到了全體會員承認,擁有修訂以上守則的權利。」

陳依官瞧了瞧李老師,再瞧了瞧成皇志,心想:「吳林紫娣嘅所有學會,指導老師都有無上嘅權威,成皇志搞依個選舉賽際嘅目的係得到自強會嘅控制權,架空李老師,成為會內獨一無二嘅權威,佢喺全體會員投選出嚟,李老師就算想罷免佢,都會變得名不正言不順,佢嘅年紀同我一樣,點解諗野可以咁深謀遠慮架?」

(待續)
有無咁快印好小冊子
有無咁快印好小冊子

將會收到掛
補祝中秋快樂
補祝大家中秋節快樂
中秋節快樂
實際上學校要大石壓死蟹都係冇嘢好講
有無Miss Lee概念圖?好可愛呀
中秋快樂

阿sir來架

阿sir來架

又一件
今日放假都要返

有無爸絲打同我一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞