(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike
宛琳珊正仆街,女神都係咁話

咁八婆點做女神
宛琳珊真係八婆格 抽水抽到乾
但好中意睇呢啲劇情
成皇志畀朱賓周打死 。完故
女神係d睇得唔食得😂😂
見到朱仔斌同佢話,不如黎個豬瘟格鬥。成皇志派宛詠珊出戰
又要威又要戴頭盔
成皇志猛虎落地勢
見到朱仔斌同佢話,不如黎個豬瘟格鬥。成皇志派宛詠珊出戰

派出宋蓮
小休一天
聽日返工會攰
無文
早抖
小休一天

春巴好好休息
無文
早啲訓 早抖
push
朱腸粉奉朱斌仔的名義上門向成皇志下戰書,但成皇志竟說要他親身代替朱斌仔來打一場,單挑從來未嘗一勝的他當然是落荒而逃啦!

回到了位於8座的朱斌仔大本營,朱斌仔正與其他朋黨在大本營前的空地踢足球,其他人瞧見朱腸粉回來,都紛紛停止手上的活動。

朱斌仔踏住了足球,問道:「喂!朱腸粉,條仆街仔點講啊?」

朱腸粉現出一臉沉思狀,他回想剛才的情形,良久才道:「佢無點講啊!」

朱斌仔倏地踢向皮球,朱腸粉與他只有四五步距離,朱腸粉來不及反應,腹部被突如其來皮球撞個正著。

朱腸粉痛得雙手掩肚,彎下腰跪在地上,朱斌仔怒道:「仆你個街,你究竟有無同條契弟講架?」

朱斌仔正想衝上前揍朱腸粉一頓,在旁的湯仲謀搭著朱斌仔的肩膀,道:「斌仔,等陣先,問清楚啲先。」

湯仲謀走到朱腸粉面前,問道:「喂!究竟你有無去搵成皇志?」

一臉痛苦的朱腸粉點頭如搗蒜,道:「有啊!有啊!」

朱腸粉連忙一五一十把事情說了出來,湯仲謀聞言點了點頭道:「嗯,我信你有將斌仔嘅說話同咗成皇志講。」

「係啊!湯哥,我真係同咗佢講架!」

湯仲謀重重地打了朱腸粉兩記耳光,道:「但係成皇志撩你隻揪,你唔敢同佢打,影衰我地,依兩巴係我代斌仔摑你嘅。」

朱斌仔沒有理會朱腸粉被湯仲謀摑得雙頰紅踵,眼泛淚光,他問道:「阿湯係咪有計喇!」

湯仲謀笑道:「成皇志條KAI子擺明淆底啦!我地就當面去搵佢隻揪,我就睇下佢仲有咩藉口。」
通常有些事情你想去逃避,但到最後總是逃避不了,我知道朱斌仔想方設法去迫我與他單挑,所以我上學的時候提早了一小時、中午時候又在學校吃午飯、放學的時候又用厠紙包頭偷偷從側門離去。

呂靜宜見狀問道:「成皇志,你係咪驚咗朱斌仔啊?」

我聞言反應甚大,道:「痴線,我會驚嗰個KAI子?唔好玩啦!條友中二都未讀完,英文生字加埋都知唔知識得多唔多個廿個,我駛驚佢?」

在旁的楊鳳瑤問道:「佢識得多唔多個廿個英文生字,同你驚唔驚佢有咩關係?」

我臉色一紅,道:「有時啲野,唔識妳就收聲啦?」

我掃視了她們一眼,道:「哦!妳地都睇死我?」

柳豔道:「成皇志,你驚你咪認囉!我地一齊諗辦法,就算你唔同個朱斌仔打,都無野架!」

「妳地覺得我驚咗朱斌仔,妳地都認為我同佢隻揪,輸嗰個一定係我。好心妳地啦!之前我面對沈雲樂依啲殺人犯,我都未驚過啦!朱斌仔依啲蛋散,我一拳一隻啦!唔該!」

柳豔道:「咁點同呢?兩件事嚟,嗰陣係迫於無奈搏命,依家依件事可以避免。」

楊鳳瑤亦道:「成皇志,嗰陣時,如果唔係咁好彩有警察嚟緊,沈雲樂都唔會走,迫住大家搏命嘅話,我地一定無咁好彩。」

我見楊鳳瑤猶有餘悸,便道:「舊時啲野唔好講啦!」
呂靜宜問道:「成皇志,你話唔驚,點解釋你依排要咁早返學校喔?」

「吓!咁…早啲返學預備下課堂上嘅野,都好合理嘖?」

柳豔問道:「咁你寧願一個人食午飯都唔同我地出去食又點解喔?」

「我懶啊!唔想行。」

楊鳳瑤問道:「咁厠紙包頭偷偷喺後門走呢?」

「依…啲係fashion,妳識條鐵咩?」

楊鳳瑤吼道:「成皇志,你真係唔驚?」

我斬釘截鐵道:「我唔驚。」

「咁你今日同我地出去食啦!」

「好!行啦!」

當我們沿著童子街走向石蔭,無巧不成話,朱斌仔正沿著斜路走上來。

狹路相逢,避無可避。

朱斌仔離遠看見我,揚聲道:「喂!成皇志,依排咁難搵你嘅?」

我應道:「吓!有啲咁嘅事?咁證明我地無咩緣分喎!」

朱斌仔指著我笑道:「衰仔喔!你把口都幾厲害,唔知你對拳頭有無你把口咁勁嘖?」

我笑道:「我出名唔識講野,把口同對手都麻麻地架咋!加上我唔鍾意用武力去解決問題。」

「啲人話我回塘,依家你先係吳林紫娣嘅大阿哥喎!你點睇啊?我地係咪應該要打返場印證一下呢?」

「吓!係咩?有啲咁嘅事?依啲視乎個人觀點與角度嘖?其實你唔認同嘅話,應該去搵講依啲說話嘅人喔!唔應該搵我喎?」

朱斌仔正色道:「我唔再你同講咁多廢話,依家我就正式向下戰書,我同你隻揪隻。」
唔會咁順攤掛
成班女喺度用激將法做乜鳩
依個case會有啲伏線
會令劇情作出走向

下一章就幾重要

睇下點鋪第一部結局

要寫下大綱
依加既成皇志好似無左成年人既成熟
變返個要認叻既小學生
依加既成皇志好似無左成年人既成熟
變返個要認叻既小學生

係,講啲嘢突然小朋友咗
似返個十五歲,唔知係好事定壞事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞