(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike
幾時同布甸一齊

x2
咩學會可以有咁嘅效果先
基督徒團契
社會服務團
我爭係諗到呢兩個
咩學會可以有咁嘅效果先
基督徒團契
社會服務團
我爭係諗到呢兩個

武術學會 投資學會
咩學會可以有咁嘅效果先
基督徒團契
社會服務團
我爭係諗到呢兩個

武術學會 投資學會

社會服務好似幾好
武術個出發點係啱 學校未必夠膽搞
幾時擺入焰兒道
咩學會可以有咁嘅效果先
基督徒團契
社會服務團
我爭係諗到呢兩個

武術學會 投資學會

倫敦金學會
交通安全隊
起碼有支波板糖傍身
要搞就梗係搞少年警訊。名正言順。ops
劍道學會好 明正言順 拿木劍返學
直接入學生會
留明

新icon
文?
這天,我與呂靜宜、楊鳳瑤、柳豔四人到了金鋒吃午飯,這次是我們相隔了三個多月後,再次相約一起吃午飯。

呂靜宜向四周打量一眼,訝道:「嘩!因乜事今日咁多同學嚟幫襯啊?」

楊鳳瑤道:「靜宜,妳無睇學生會報告板咩?由即日起只要穿著吳林紫娣校服嘅同學光顧金鋒或者寶石都可以得到優惠,之前嗰啲同學仲話學姐做唔到野,學姐就即刻用行動證明畀佢地睇,學姐做依個學生會主席係實至名歸,有能力為同學爭取到權益嘅!」

呂靜宜流露出讚賞的目光,道:「學姐,妳真係好厲害,尋日我聽鳳瑤講,話其他學生會嘅幹事同妳唔啱,我仲擔心咁妳,點知今日妳已經幫我地爭取到午餐優惠,學姐,妳尋日自己落嚟搵金鋒同寶石老闆傾架?」

學姐的視線轉向我,道:「其實…」

我向學姐打了個眼色,示意她不要提及我。

我道:「楊鳳瑤今次就講得啱喇!學姐,妳係掂嘅!唔好再懷疑自己嘅能力。」

呂靜宜點頭道:「講得無錯,我地以凍檸茶代酒,為學姐成功幫我地爭取到午餐優惠飲杯。」

四杯凍檸茶碰在一起,一些飲料從杯中濺出,楊鳳瑤的手不慎被濺中。
一入就有文
楊鳳瑤埋怨道:「死人成皇志,咁大力撞人隻杯。」

「哈,唔好意思,一時開心得濟,大力咗。」

呂靜宜遞了一張紙巾給楊鳳瑤,楊鳳瑤拿來抺拭。

我問道:「學姐,妳參加過咁多學會,我有啲野想向妳請教啊?」

「哦!你想問我咩啊?」

「如果要晌學校成立一個得到學校認可嘅新學會,除咗搵一位負責嘅導師,仲需要啲咩野啊?」

楊鳳瑤訝道:「成皇志,你諗住成立一個新嘅學會咩?」

呂靜宜亦道:「係囉?我之前無聽你講過嘅?」

一時之間,我亦不知怎去解釋。

柳豔道:「成皇志,你諗住依家成立啊?但係依家都就嚟五月咯!」

「吓!唔得嘅咩?」

「咁又無話唔可以嘅!不過通常成立學會係由啲老師主導,佢地決定學會嘅性質,然後就去搵其他有興趣嘅同學幫手,成立咗學會嘅老師要對個學會負責,定時定候寫報告畀校長,我就未聽過由學生成立一個學會再去搵老師,另外,一個學會最少要有七名學生參加,依家差唔多學期尾,有興趣加入學會嘅同學一早就參加咗啦!依家要招募會員會好困難,唔夠七個同學參加,個學會唔會得到校長批准,校長唔批,個學會就得到學校嘅資助,亦都用唔到學校入面嘅設施。」
楊鳳瑤插言道:「係啊!之前李老師打算成立中國詩詞學會,但係只係得一位同學參加,
最後都搞唔成。」

「唔,原來成立一個畀學校認可嘅學會比我想像中困難。」

柳豔道:「由於作為學會嘅指導老師需要對個學會負責,所以如果個學會同會入面嘅會員發生啲咩事,佢地都要上身,今年新成立嘅舞獅學會就係一個好好嘅例子,有個同學係練習嘅時候跌斷腳,成件事搞到好麻煩,最後舞獅學會被迫解散,指導老師將舞獅學會轉為飛行棋學會。」

呂靜宜問道:「成皇志,你諗住成立咩學會啊?如果有危險性,無老師會肯做你地嘅指導老師架喎!」

這個問題我事前亦沒有考慮過,初時我還打算成立一些類似詠春學會、拳擊學會的團體,好讓這個組織有一定對抗性,如果真的成立這些涉及武力的學會,一定沒有老師願意當這個學會的指導老師,難道要成立鬥獸棋學會、大富翁學會?

柳豔又道:「況且就快到期終試,啲老師都忙住出考試卷啦!邊有老師會得閒同你成立新學會啊?」

楊鳳瑤勸道:「成皇志,你都係放棄吧啦!你要搵個得閒、有熱誠、唔駛兼顧其他學會嘅指導老師,仲要搵到七個人同你成立學會,邊到有可能啊?」

(待續)
7條囡囡
搞啲運動學會有無機呢?
成皇志後宮會
報個數先
成皇志
呂靜宜,布正麗,楊鳳瑤,宛琳珊,管佳莉,陳依官

學姐學生會會長應該唔得
3日瘋狂咁睇由1追到依家,幾好睇
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞