(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike
湯大boss
孖腸朱斌仔一行人離開了警署,孖腸憤然道:「斌仔,你係咪當大佬嘅說話耳邊風啊?我一早叫咗你唔好搞嗰個靚仔,你係都唔聽。」

朱斌仔對剛才發生的事仍舊忿忿不平,他道:「大佬,係條靚仔玩串先,佢喺我地頭插旗,我唔做野,啲細嘅點睇我啊?仲有條靚仔當住啲細嘅面前郁我,我都要面架!大佬。」

孖腸怒叱道:「淨係你要面,我唔駛要,出面啲人笑我,啲靚唔聽我講,笑我唔識教啲細佬啊!」

「阿大,條傻仔玩咗我幾鑊,我條氣點都唔順架喇!你唔撐我,都唔好阻我。」

朱斌仔這句說話惹得孖腸大怒,他打了朱斌仔一拳,孖腸再想上前追打的時候,其他人見狀立時阻止,勸阻道:「孖腸哥,冷靜啲啊!」

臉頰中拳的朱斌仔一臉茫然,孖腸一向很器重自己,從未打過自己,但現在居然在眾多同門面前出手。

被眾人阻止的孖腸向朱斌仔指罵道:「依家你係大佬定我係大佬啊?我頭先先同人講和,你依家同我講唔會就咁算,咁以後仲邊有人聽我講啊!我以後唔駛出嚟行啦!你同我記住,我先係你大佬,我捧得你起,就撳得你低啊!」

同門勸道:「大佬,斌仔火遮眼,頭先講野先會無分寸嘖!斌仔快啲同阿大道歉啦!」

孖腸冷哼一聲拂袖離去,留下了朱斌仔。

湯仲謀沒有跟隨孖腸等人離去,他拍了拍朱斌仔的肩膀道:「點啊!孖腸哥嗰一拳你頂得住啊?」

朱斌仔餘怒未消,道:「阿湯,安慰說話唔駛講喇!」

「好,安慰說話你唔想聽,聽下的啲實際說話喇!」

「你想講咩啊?」

「你頭先咁樣頂完佢,佢唔會再睇你喇!」

朱斌仔聞言為之一慄,他瞪向湯仲謀,湯仲謀道:「你跟咗孖腸咁耐,應該知道我依番說話唔係吹水。」

朱斌仔一臉無奈地嘆道:「咁都無計架!佢係大佬,佢話點咪點囉!」

「每次打交你就行最前,佢叫你做野,你永遠無托手踭,佢拉你落嚟畀第二個上位你甘心咩?」

「唔甘心又點啊?」

湯仲謀壓低聲音道:「取而代之。」

朱斌仔聞言為之一顫,湯仲謀續道:「依家蛀牙哥忙住應酬班司警,成個社團笠笠亂,你頂咗孖腸個位,都唔會有人出聲啦!」

湯仲謀的說話不斷衝擊著朱斌仔,朱斌仔陷入天人交戰,額上佈滿冷汗,片晌,他搖頭道:「阿湯,我當無聽過你依番說話,佢始終都係我大佬。」

「依啲野你自己決定啦!人呢?要識得為自己著想,嚟緊依段日子,我都係喺出面多架喇!你自己睇路喇!」

朱斌仔沒有接受湯仲謀的提議,並不是他對孖腸特別忠誠,而是他害怕反抗孖腸失敗,那麼他便犯下了欺師滅祖的罪名,這會被社團執行家法,另外他還抱有一絲希望,孖腸會惦記他之前的功勞。

(待續)
hi錯掣 順便推推先
無文 早抖
今晚有無文?
唔知會唔會有外傳,講下成皇志老豆喺監獄入面遇到嘅事
冇文既
唔知會唔會有外傳,講下成皇志老豆喺監獄入面遇到嘅事

出書再諗
湯仲謀真係屈 成程點鳩人去攪大鳩志
自己花生mode 家下仲謀緊社團揸fit人位
大boss仲唔係佢?

Push!
其實點解一拳會唔夠料告?普通襲擊咪得,有曬證人

有錢佬就得

依啲野差佬叫你和解算

有錢佬就得

依啲野差佬叫你和解算

仲話老差骨🤦🏻‍♂️

穿崩

有錢佬就得

依啲野差佬叫你和解算

即是並非唔夠料
只是差佬唔做
嚟緊依一章可以話係一個段落嘅告終

想寫好佢,唔會因為人地嘅不解動搖,我對自己作品嘅執著.

其實之前有追開文都知我出文大概係凌晨一點到,有時會早啲,視釆進度,咁無理由我只係打咗一句就出一句,我都想早啲出文,早啲休息,唔駛第二朝無精神返工

或者其他作家可以滔滔不絕咁寫,咁我未有依個能力,一年時間寫了超過五十萬字,都覺得慢,咁我都無辦法

我已經犧牲了部份休息時間,唔好話打機、踢波,有時瞓得五六個鐘,第二朝頭痛,影響工作.

我坐係電腦有時兩個鐘都未寫到幾句,有時好辛苦先打到千零字,睇就當然幾分鐘攪掂,寫就唔知幾咁辛苦

其實我為咗寫依個故犧牲唔少,有陣有其他諗頭想寫其他故,都擱置住先,
每次寫好,我都一次過貼出來,無話要幾多正評幾多SHARE先貼,講真有時成廿個鐘都無人推POST,唔通我又出聲咩!始終大家都有自己嘅生活,有野要忙,實明白

既然我無論幾努力都無法滿足所有人,咁我廢事咁辛苦,做番自己,鍾意寫咩就寫咩?開新故就開新故,暫時休息下,睇下過幾日,組織一下啲思維,跑下步、睇下書先
咁突然,其實好多人支持緊架。我諗其實好多讀者都同我一樣...只係單純鍾意睇,無話好熱烈討論姐,我當然明白咁樣對作者好似唔夠鼓勵,但都係性格來嘅,可能巴打lee 個平實/低調嘅長線故就係吸引到我lee d 唔太講野嘅讀者。
呢排無文 大家係咁先
質素重要過速度
你速度來講你已經好快
質素亦可以,當然有d 位如果要出書就要執返
但網上故黎講已經好好
無需要為左d 老奉人而逼迫自己太多
跟自己速度出文就得

支持你做任何事
你個故好睇
好多其他故我睇睇下都無追
春巴
胡c虎支持你
晚晚幫袋底臥推post
春巴加油啊 其實呢度有好多忠實讀者無出聲
我始終覺得質素重要過速度 所以唔好俾其他人催文影響到
我明有時啲人老馮咁晚晚催你出文 但係我地都好想你知道 其實仲有好多讀者捧你場架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞