(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike
距離呂靜宜十六歲生日的日子還餘下兩天,這幾天我覺得呂靜宜變得有點靜,感覺就像回到初相識的時光裡,那個長髮飄逸、恬靜淡雅,散發著知性文青氣質的女孩。

我們默默地牽著手走到了城門谷公園,我們在這裡經歷了很多事情。

我打破沈默道:「先前我仲話花卉展完咗會無咁忙,但係點知要成立自強會,嚟緊仲要應付期終試,睇嚟要暑假先可以得閒啲。」

呂靜宜嗯了一聲,然後一臉凝重道:「成皇志,我有啲野想同你講啊!」

我笑道:「咦咦!乜咁啱啊!我都有啲野想同妳講喎!咁妳講先定我講先啊?」

「咁,你講先啦!」

我打開書包,從內裡掏出一份禮物出來,交給呂靜宜,道:「係咁嘅!原本我打算等妳生日嗰日先送畀妳,但係我覺得依份生日禮物,要由我同妳一齊去完成。」

呂靜宜接過禮物,詫異道:「你同我一齊完成?」

我點頭道:「係啊!妳拆開嚟睇下。」

呂靜宜拆開了禮物包裝,打開了紙盒,看到盒內的物件,道:「MD機?」

我拿起了耳筒,示意道:「唔你咁簡單架!妳聽下先。」
呂靜宜帶上了耳筒,她聽了一會,那是一段以結他彈奏的純音樂,她覺得有點耳熟,好像曾經在那裡聽過,瞥眼一看還發現紙盒內藏一張紙,撿起來看,紙上寫滿密密麻麻的歌詞。

呂靜宜唸著紙上的歌詞:「我聽見雨滴 落在青青草地我聽見遠方 下課鐘聲響起
可是我沒有聽見你的聲音 認真呼喚我姓名~」

呂靜宜愕然地道:「係你之前作嘅…小幸運?」

這是來自2015年台灣女子天團HER的成員HILARY的作品,之前呂靜宜說很喜歡這首歌,那麼我便借花敬佛送給呂靜宜,橫豎把別人的作品當作自己的手筆,我也不是第一次,我只好對不起HILARY及她們的創作團體了,剽竊了她們的未來作品。

我微微點著頭,嗯了一聲,道:「我音樂造詣唔夠,錄咗好多次,段純音樂都彈得唔係咁流暢,不過唔緊要喔!妳唱得好咪得囉!正所謂瑕不掩瑜喔嘛!」

呂靜宜瞧著我,眼眶變得濕潤,一顆淚珠滑過她的臉頰。

我一臉錯愕,問道:「咩事啊!呂靜宜?」

呂靜宜擁著我,沒有回答我的問題,只顧著哭泣,我只好撫著她的背,安慰道:「發生咗啲咩事啊?妳同我講喔!」
過了一會,呂靜宜才抽抽噎噎地道:「成皇志,我…可能…要去英國。」

呂靜宜的說話讓我感到晴天霹靂,腦海頓時變得一片空白。

良久,我們的情緒才逐漸平復過來,呂靜宜向我道出了整件事的來龍去脈。

我聽畢還未反應過來,呂靜宜倏地道:「成皇志,我有個想法啊!」

「吓!咩想法啊?」

呂靜宜化悲為喜,她握著我的手道:「成皇志,不如你都同我去英國喔?你音樂天份唔比我差,我地去到嗰邊一齊進修音樂,咁我地又可以繼續見面,又可以實現夢想,學費同生活費,我可以問爹地借,佢咁錫我,一定肯架!」

儘管我真的不想與呂靜宜分開,但我並不認為呂靜宜這個方法可行。

呂靜宜一臉期盼地瞧著我,我搖了搖頭道:「其實我音樂天份唔高,而且去英國進修音樂唔係我嘅夢想,我對音樂無咁嘅熱誠,依方面無得勉強,我無咁嘅天份,點去努力都係一事無成架!」

呂靜宜激動地道:「你明明就好有天份,點解你成日要睇低自己嘖?你作嘅歌,連植爺都自愧不如。」

我有口難言,踟躕道:「其實我…」

呂靜宜瞧著我,問道:「成皇志,你愛唔愛我?可唔可以為咗我,同我一齊去英國啊?」

當初可能我對呂靜宜只是有著微微的情愫,但我們一同經歷了這麼多風雨後,當她剛才告知我要去英國的剎那,我真的很慌亂,我真的不想失去她。

我瞧著呂靜宜,道:「我…愛啊,但係我唔能夠放低晒所有野同妳過去,我爸爸坐緊監,阿興仲咁細過,仲有我阿媽、榮仔呢?我肩負緊很多責任同感情,依啲係我割捨唔到架!」

呂靜宜緊抿著唇,點頭道:「我都愛你,為咗你我可以留低,唔去英國架!」

呂靜宜擁著我,我被她的說話感動,她可以為了我甘願放棄這個難得的機會。

(待續)
送走靜宜啦
放走佢啦, 唔可以咁自私
我想繼續睇佢地既愛情故事
好感動呀
送走佢啦,咁對大家都好
走緊
長篇故,送走佢,過幾年返來咪又有劇情
推~
Daily push
送走靜宜啦

x2
相信成皇志會理性克服
.
.
.
.
.
.
.
跟住就同布甸開條line
其實布甸深謀遠慮

因為布甸狗

正皮我有份俾
係時候到我啦 志志我黎啦
其他女主呢 去左邊

企埋一二邊啦你
🔥🔥🔥唉 我去讀書啦 你地爭飽去
送走左先,臨走要留回憶
跟手布甸接手
幾年後返黎又玩過

屌左先走
放佢走啦

屌左先走

無手尾
今晚打左 但係好攰
聽日出 早抖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞