(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike
3日瘋狂咁睇由1追到依家,幾好睇
加油
舞獅變左飛行棋
文呢
文??
打咗啲

但係今晚出唔到文

各位早啲睡
打咗啲

但係今晚出唔到文

各位早啲睡

我決定儲多個post,下個post見啦巴打

放低個正評先好走
Daily push
推呀!

放低個正評先好走

一早正評左啦
其實對指導老師的要求我還說漏了一點,就是要夠蠢,這些看似苛刻的條件,偏偏有一人完全符合以上的要求。

我回應楊鳳瑤道:「唔係喎!我真係諗到一個適合嘅人選喎!」

楊鳳瑤訝道:「吓!乜學校裡面真係會有依個人嘅咩?」

「咩無啊?我地班主任李老師咪係最好嘅人選囉!」

柳豔微微點頭道:「李老師的確好有熱誠,而且佢又唔需要兼顧學會,但係你諗住成立類似中國詩詞學會嘅組織啊?就算李老師肯做學會嘅指導老師,我都驚你都搵唔夠七個人成立學會喎?」

我掃視了她們三人一眼,道:「我預埋妳地三個架喇!加埋我四個,再搵多三個都唔係好難嘖!」

柳豔歉意道:「我唔單止係學生會會長,仲係紅社副社長,仲參加咗其他學會,成皇志,我諗我真係幫你唔到喇!」

楊鳳瑤亦道:「我係羽毛球校隊嘅成員,成日要練習同比賽,我都無咩時間可以參加到其他學會架喇!」

呂靜宜道:「成皇志,其實我地都未知你諗住成立咩學會,點樣應承你呢?」

我道:「嗯!咁我去搵李老師商量一下先。」

之前聽過柳豔的意見,我知道成立一些較為動態的學會,學校應該不會允許,而且亦沒有老師願意支持;但如果成立那些詩詞歌賦學會,我相信亦難吸引到同學參加,要在兩者當中取得平衡是很困難的,所以我另有打算,我的計劃以八個字來概括「欺上瞞下、偷天換日」,這就是為何我看中了李老師的原因,順帶一提這計謀我是受到特區政府說要發展資訊科技為藉口,在港島南區興建數碼港,整個項目最後淪為地產項目的事例啟發。
得一篇?
這天放學後,我到了教員室找李老師,請他成為新學會的指導老師,我道:「李老師,之前你諗住成立中國詩詞學會,最後唔成事真係好可惜,我明白你成立依個學會嘅用意係希望提升同學嘅文化修養,同埋可以畀我地學識欣賞中華文學真正嘅底蘊。」

正所謂千穿萬穿馬屁不穿,就算李老師本來的目的不是這樣,相信他亦不會否認,這時中國收回香港不久,大多數人都是大中華膠,一同做著中國夢,那些中文科老師更不用說。

體形魁梧的李老師,不知是否天生睪丸酮分泌不足,他的聲線和波多野志鈴一樣,都是雞仔聲,瀝瀝鶯鶯道:「無錯啊!成皇志同學,不過最後因為學生人數不足,所以中國詩詞學會都係未能成立。」

「李老師,其實你嘅出發點係好,不過依個世代咩都講究包裝,好似依家啲CD咁,唔再可以淨係一隻CD加兩頁歌詞就推出市面,至少都要整本歌手嘅相集,再加個精美嘅紙盒,有時仲要送埋VCD先吸引到人買。」

李老師皺著眉頭,道:「成皇志,你意思係要派VCD,先會有同學參加中國詩詞學會?」

李老師,你真的有夠蠢鈍,不過不要緊,我就是看中你這一點。
我笑道:「打過比喻嘖!我嘅意思係以我依一輩嚟講,聽開四大天王、伊申清依啲流行歌手,你叫我唸古文、之乎者也嗰啲,可能我地連個字點讀都未識,就算識晒所有字,成句加埋又一知半解,而且啲詩詞對於大部分後生嚟講都好老土。」

李老師訝道:「係咩,乜原來係咁啊?你講嘅情形,我之前真係無諗到喎!咁你覺得應該點做好呢?」

「首先唔好叫咩中國詩詞學會喇!個名太過學術性,啲人會反感架!就叫…就叫自強不息促進同學德智體群美培養孝悌忠信禮義廉恥品格協會啦!個名咁長咩都有,總有一瓣開中嘅。」

李老師點頭讚道:「好名,有我地校訓自強不息喺裡面,個學會叫自強不息促進咩會話?」

我道:「係自強不息促進同學德智體群美培養…欸!就簡稱自強會啦!」

李老師再點頭讚道:「好名,自強會,簡而精!但係…同中國詩詞有咩關係呢?」

我搖著頭道:「李老師,其實嗰名叫咩係唔重要嘅!乜你無聽過莎士比亞講過:『玫瑰不叫玫瑰,亦無損其芳香。』中國詩詞學會唔叫中國詩詞學會,唔通就可以講中國詩詞咩?」

李老師再三點頭:「有道理,有道理,係我太墨守成規喇!」

我亦讚道:「李老師,你真係喺依間學校難得嘅開明老師。」

李老師問道:「嗯,改完個新名跟住點啊?」
「我認為應該全面革新,我地唔可以再用返以前嗰套啦!太過學術性啦!因為我地依個學會係課外活動嘅一種,我地應該生動啲,加入多啲運動元素入去。」

李老師訝道:「吓!詩詞學會點解要加運動入去呢?」

「李老師,古時岳飛、辛棄疾、曹操,佢地除咗係文人外,都係傑出嘅軍事家,我地唔可以因為佢地係出色嘅文人,就否決佢地其他方面嘅成就,而且我地加入依啲元素都係希望吸引同學參加嘅手段,我地嘅最終目的係提升同學嘅文化修養,就好似洋務運動咁,中學為體 西學為用,李老師,你明唔明我嘅意思啊?」

李老師點頭道:「我明白。」

「你真係明白?」

其實我開始不明白自己的說話,但不要緊,李老師明白便可以了。

「嗯,洋務運動,中學為體,西學為用,我完全明白啊!」
我指著李老師,讚道:「李老師,你真係呢…你咁開明,吳林紫娣有李老師喺度,真係同學嘅福氣,但係李老師,我有一樣野要提醒你,向其他同學推廣中國詩詞,從而提升同學嘅文化修養,係一條好艱辛而漫長嘅道路,喺途中我地可能遇到好多困難同挫折,甚至開始互相懷疑,但係請你相信我同埋相信你自己…嘅眼光,只要我地抱住『革命尚未成功,同志仍需努力』嘅精神,我一定可以克服重重困難,達到我地嘅目的嘅。」

話畢,我偷偷打量著垂首沈思的李老師,心想不知道我剛才那番話會不會太過火呢?

片晌,李老師抬起頭來,眼中迸射出鬥志,他緊握著我的肩膀,喜道:「成皇志,點解咁遲先畀我識到你啊?」

李老師握得我肩膀有點痛,我道:「吓!李老師,其實你中二嗰陣你已經教緊我中史,你無理由唔記得嗰喎?」

「你係我搵咗咁多年嘅知音,我一生嘅宗旨就係宏揚中華文化,但係我教咗咁多年書,發現依一代嘅學生係對中華文化完全無興趣,啲學生上堂寧願瞓覺都唔聽我講書,之後我都開始心淡,失去咗熱誠,依家我遇到你,係時候重拾我嘅夢想喇!」

其實學生在上李老師的堂睡覺,李老師授課方式的影響遠大於那一科本身的趣味,但這番話我當然沒有說出來啦!

談到這裡,李老師已經表明,他會當自強會的指導老師,並且會儘快向學校入紙申請,要我快去招募會員,籌謀創會事宜。
繼續支持
學人做大佬收𡃁

自強會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞