(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike
正當我陷入沉思的時候,李老師唸起了另一篇不知是唐詩還是宋詞的東西:「雙蝶繡羅裙,東池宴初相見。朱粉不深勻,閑花淡淡春…」

「李老師,李老師。」

李老師從他的詩詞世界回到了現實世界,喜滋滋道:「成皇志,你覺得張先依首醉垂鞭點啊?」

我只知道牛鞭、鹿鞭可以壯陽,對他這首醉垂鞭沒有意見。

我道:「李老師,你文學根底咁深厚,揀出嚟畀我地學嘅,當然係好野啦!之但係…」

「之但係咩啊?」

我反問道:「李老師,你有無聽過馬斯洛的需求五個層次理論啊?」

李老師點頭道:「聽過,殷海光喺人生的意義一文都提出過類似嘅人生四層次,但係同我喺自強會分享幾首唐詩同宋詞有咩關係呢?」

我煞有介事地道:「當然有關啦!馬斯洛同殷海光都提到,人如果未能滿足較低層次嘅追求,佢地係唔會追求更高嘅層次,所以我認為我地應該按部就班,唔好操之過急,否則只會欲急則不達。」

李老師思索著我的說話,問道:「成皇志,你認為應該點做呢?」

「頭先我地就係為咗依件事開會,為咗提昇同學嘅文化修養,我地決定…舉行長跑練習。」

李老師訝道:「長…長跑同提昇同學嘅文化修養有咩關係啊?」
我繼續以問題代替作答,反問道:「李老師,你有無聽過一句說話叫華夏文明,造極於宋啊?」

李老師糾正道:「係華夏民族之文明,造極於趙宋之世,依句說話係陳寅恪先生講嘅。」

「係啊!係啊!李老師,你真係學富五車喇!但係點解文化咁輝煌嘅宋朝會亡喺野蠻嘅蒙古手上喔?」

李老師想作出解釋時,我斷言道:「因為重文輕武,強幹弱枝(其實實際原因並非這樣,但中學的教科書經常以這原因作為宋朝滅亡的解釋),所以我地應該鍛鍊出強健嘅體魄為先,有咗強健嘅體魄,對學習中國傳統文化先至會事半功倍。」

這些似是而非的歪理對其他人並沒有效,但對李老師來說可收奇效的,李老師個性服從權威,我把那些名人的見解共冶一爐,李老師是不會作出否定的,他否定這堆名人說話,等於否定一直以來的自己。

果然李老師點頭附和,道:「成皇志,你都有你嘅道理,你地後生有你地自己嘅一套。」

瞧見李老師頹然若失的樣子,我亦有點愧疚,他這麼有熱誠,我卻一盆冷水淋熄他內心的那團火。

我道:「李老師,不如你試下蒐集一啲洪門、青幫、天地會、紅花會嘅故事喔!最近古惑仔大熱,你講啲古代嘅黑社會,同學對依方面幾有興趣。」

李老師訝道:「古代嘅黑社會同中國文學有咩關係啊?」
「當然有啦!依啲都係歷史嘅一部分,洪門、青幫、天地會、紅花會同舊時老百姓嘅生活息息相通,唔知邊個講過生活就係藝術,唐詩宋詞都係藝術,所以黑社會等同唐詩宋詞一樣,而且黑社會都有好多詩詞,咩過了一彎又一彎,我家原住五指山依啲咁。」

李老師喃喃道:「生活就係藝術?」

「係啊!李老師,杜甫之前住緊間危樓打風嗰陣吹冧咗,咪又作咗首詩嘅?」

「係茅屋為秋風所破歌。」

「係啊!係啊!其實詩意就融入咗我地生活裡面,我地練長跑嗰陣,話唔定諗到首波鞋為石屎地所破歌呢?」

李老師點頭道:「成皇志,你嘅說話都不無道理,估唔到畀同學更了解傳統中華文化比我想像中更加困難。」

我鼓勵道:「李老師,你要加油啊!」

「嗯,我返去搵下古代黑社會嘅資料先。」

看著李老師遠去的背影,我鬆了一口氣,總算暫時擱置了李老師分享詩詞的想法。

(待續)
李老師呢類型好難對付,仲麻煩過D煩膠
推!
推推推
李老師呢類型好難對付,仲麻煩過D煩膠
push
記得個故係上年九月尾定十月頭開始寫
原來已經一年
輕輕一推,春巴加油,我仲睇緊架
我中途加入都追左幾個月
對上令我追咁耐嘅故得沙士 羊先生 黑貓
春巴加油,我會keep住追
自從睇左你哩個故之後,我成日都諗如果我嘅人生都好似主角從頭嚟過會點
記得個故係上年九月尾定十月頭開始寫
原來已經一年

而我由一開始追到依加。。。

真係?

我之前個故晌高登到出

嗰陣都未有連登
對上令我追咁耐嘅故得沙士 羊先生 黑貓
春巴加油,我會keep住追
自從睇左你哩個故之後,我成日都諗如果我嘅人生都好似主角從頭嚟過會點

近排出得慢咗,

個人好攰
成日唔夠瞓

我今日都係早啲休息先

今日無文
春巴加油
故事一週年快樂

我好似由你係度第一個po已經開始追到而家
我永遠都記得我係芬蘭搭緊火車 睇到魯樹安呢個名 笑到我個frd都醒埋
春巴 支持你阿
我都係由最開頭追到依家既
由高登追到過嚟
第一個po 追到而家 果陣仲擔心樓主唔轉黎連登
daily push
推一推

幾個月前追到宜家,好吸引
田中追到依家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞