(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike
推 我要文呀
儲咗兩個月文用三日睇哂
推一推

春巴 我1001咗 有冇獎呀

獎你馬上去英國讀書

再見喇靜宜

獎你馬上去英國讀書

再見喇靜宜

long d 好呀
返到黎見到成皇志同學姐生埋bb

獎你馬上去英國讀書

再見喇靜宜

long d 好呀
返到黎見到成皇志同學姐生埋bb

係都布甸啦
新入坑 樓主幾多日出1次文

得閒就每日
減成五雞咁多
Chapter 78 結黨(中)

「我地真係好有誠意想你做我大佬架!請你收我地做靚啦!」

飯桶武和矮仔文本來是牛辸明的兩大頭馬,後因我伏擊拳佬嫁禍給牛辸明,牛辸明害怕拳佬等人報復,最後要搬家退學。之前有牛辸明罩著,至少數字幫的其他同門,念著大家都是自家人,只是恥笑二人,可是現在牛辸明不知所蹤,其他同門對二人便不留情面,把他們當作出氣袋般玩弄,他們急著找強者庇護他們,恰好各種傳聞渲染下,我取代了朱斌仔,成了吳林紫娣的大阿哥,這樣我便成了他們的終極目標。

「哎呀!乜你地咁煩架!你地識唔識聽廣東話架?講極都唔明咁,我講多最後一次,我得一個細佬咋!仲有我唔係黑社會,唔收靚,你地走啦!」

矮仔文道:「哎呀!大佬,我地有眼不識泰山,之前唔知你咁猛料,夠膽打朱斌仔,依家唔跟你,我地真係唔知跟邊個喇!」

飯桶武附和道:「係啊!依家我地成日畀人恰,好慘架!有你照我地,無人敢再恰我地。」

我瞧了兩人一眼,如果他們成為我的手下,我只是多了兩個包袱,我沒有那麼多閒情與時間去照料他倆。

我道:「你地畀人恰,點解搵老師求助呢?我真係幫唔到你地。」

飯桶武訝道:「吓!同老師講,好樣衰架喎!會被人笑到面黃架!」

我搖了搖頭,沒好氣地道:「依啲野隨得你地啦!我仲有好多野做,無時間招呼你地,再見,啊!唔係,都係唔好再見喇!」

我把兩人拋在身後,布正麗迎面走來,她先瞥了飯桶武和矮仔文一眼,然後笑道:「我聽到你地頭先嘅對話喇!成皇志,你依家威啦!有人爭住嚟認你做大佬喇!」

我嘆了一口氣道:「唉!依家啲人真係睇古惑仔睇上腦,以為加入黑社會好威,做大佬前呼後擁好風光,戲嚟架咋!現實就係經常出入醫院同差館,做黑社會邊到有前途架!唔好彩得罪咗人畀人斬開幾碌扔落海餵魚都有份啊!」
布正麗笑道:「不過話時話收嗰兩條友做靚,真係牛辸明先做得出,佢地嗰樣咁 KAI ,做佢地大佬實畀人指住嚟笑。」

「咁又唔好咁講,正所謂一張紙巾同一條底褲都有佢地嘅用處。」

布正麗哈哈笑道:「你依啲壞鬼書生,滿腦都係諗住點樣整人嘅詭計,鬧人都兜個圈。」

「吓!依句說話係出自陞爺啲戲,唔關我事嗰喎!」

布正麗話題一轉,道:「係喎!講開又講喔!你打咗朱斌仔一拳,你唔驚佢報復咩?」

「驚架!不過唔打都打咗咯!咁可以點喔?」

「其實你爸爸識得咁多人,如果可以搵個猛人照你,加上你依家個朵響晒,你真係可以取代朱斌仔,到時…」

我斷言道:「痴線,我最憎就係黑社會,妳叫我加入黑社會然後再收靚,咁我同朱斌仔條粉腸有咩分別啊?」

布正麗歉意道:「SORRY!我只係諗如果你建立到同朱斌仔同樣嘅勢力,佢地就唔敢搞你。」

「我明白妳嘅好意,爸爸坐緊監,得番我同阿興兩兄弟喺度,朱斌仔喺附近都叫有啲勢力,要搞我唔係一件難事。」

布正麗道:「你話如果唔係黑社會,但係收靚咁得唔得喇?」

我聞言怔了怔,道:「布甸,妳可唔可以講多次啊?」

布正麗見我神情異樣,她訝異道:「吓!我隨便講吓咋!唔係講下笑都唔得啊?」

「唔係,唔係講笑,妳講得好啱!唔係黑社會都可以收靚,而且收靚唔單止唔駛偷偷摸摸,仲可以光明正大咁進行,合情合理合法,連學校都贊成允許。」

「吓!成皇志,你傻咗啊?學校點會贊成你晌度收靚啊?」

我搖頭笑道:「當然唔係話打正旗號去收靚啦!如果我入紙向學校申請成立一個新嘅學會,搵到負責嘅導師支持,咁就可以晌學校裡面光明正大咁成立一個組織,招募會員。」

布正麗聞言先是一呆,然後用力拍打我的肩膀一下,道:「都話你係壞鬼書生嚟架啦!滿腦子都係啲詭計。」

我想到成立一個新組織,並不是率領人馬與朱斌仔硬碰爭地盤,目的純粹是自保,我結集的人夠多,讓朱斌仔想對付我的時候多一分忌諱,而且人數夠多,我在校內的耳目會更加靈通,得到更多的情報,更有效預防朱斌仔的小動作。

(待續)

多謝
加速好嗎?
紙言追咗好耐

我都想,不過真係有心無力
學姐屋企人點會發現唔到佢麒麟怪怪㗎

可能佢屋企人都係麒麟怪怪呢
好似只要係數學阿sir都係咸濕佬

之前燈塔嗰兩個係咪教數學?
焰兒仲係咪處?

秘密
儲左幾個post唔夠個幾鐘睇唒

你睇得快嘖!
終於有文啦 推
焰兒仲係咪處?

秘密

姐係唔係啦

多謝

快獎佢去外國讀書
好似只要係數學阿sir都係咸濕佬

之前燈塔嗰兩個係咪教數學?

好似都係通識
幾時同布甸一齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞