(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike
做乜班女禁想佢同人打
剛先扲完好市民獎 一陣打完又比人拉又踼出校
做乜班女禁想佢同人打

留名睇成皇志比人打到豬頭咁
無文 早抖
做乜班女禁想佢同人打

Daily push
Chapter 80 搦戰(下)

這是吳林紫娣前往石蔭的必經之路,我們站在路中心十分礙眼,吸引了不少人的目光,有吳林紫娣同學經過,認出了我與朱斌仔,不禁駐足圍觀。

我從人群中發現了宛琳珊和陸永祥,宛琳珊周旋在眾男當中,陸永祥的地位與游大輝一樣,都是她的觀音兵團其中一員。我並不擔心她與陸永祥一起去幹什麼,我擔心的是之前我向她跨下海口,如果我不接受朱斌仔的挑戰,就是正契弟,為了不當契弟,看來除了接受朱斌仔的挑戰外,別無他法。就算不是這個原因,在這麼多的同學見證下,我拒絕與朱斌仔單挑,不但霸氣盡失,身為自強會會長的我,還會讓自強會聲譽受損。

朱斌仔見我默不作聲,以為我害怕了他,得勢不饒人,道:「點啊?成皇志,你唔係咩自強會嘅會長嚟嘅咩?依家我當住咁多人面前挑戰你啊!最多時間地點你定囉?你唔係咁都淆底啊?你淆嘅話,你個會唔好叫自強會喇!叫做自瀆會啦!哈哈。」

朱斌仔與一眾朋黨一同譏笑著。

朱斌仔的話讓我靈機一觸,我道:「你挑戰我,時間地點我定都好應該嘅!」

朱斌仔聞言收起了笑容,道:「好,幾時?邊度?」

我笑道:「寬容啲,唔駛咁緊張嘅,就今個星期日下晝一點,喺大坡坊嘅阿益拳館等啦!」

朱斌仔擺出一副惡形惡相的模樣,一字一頓指著我道:「好,就今個星期日,到時我就收你皮。」

我沒好氣道:「到時再講啦!」
朱斌仔與他的朋黨離開後,我們四人到了寶石冰室用餐。

楊鳳瑤問道:「成皇志,你覺得你可以打贏朱斌仔咩?」

我搖頭道:「其他嘅唔講,淨係講身形,佢大隻過我咁多,我自問打唔贏佢。」

楊鳳瑤訝道:「吓!咁你頭先仲咩應承佢啊?」

我苦笑道:「頭先佢喺咁多人面前挑戰我,我拒絕嘅話,咪無晒FACE,而且妳地頭先都聽到啦!我係自強會會長,我唔接受朱斌仔嘅挑戰,會影響自強會嘅聲譽架!」

呂靜宜歉然道:「咁早知唔叫你出嚟食飯啦!其實我地初頭覺得朱斌仔撩你打交,你唔理佢就無事,我地唔想你因為避開佢,而影響正常生活,所以先畀說話你聽,估唔到你唔理佢,反而會影響到自強會。」

「哦!咁其實朱斌仔就擺到明想整我,我就算避得一時,都避唔得一世,遲早我都係要面對頭先嘅事,唯有兵來將擋,水來土掩。」

柳豔一臉狐疑道:「成皇志,其實你係咪已經諗到辦法去解決啦?」

「叫做有啲頭緒咁啦!都唔知得唔得架!」

呂靜宜道:「你諗到咩方法啊?快啲講出嚟,等我地睇下work 唔 work。」

我初時是拒絕的,但經不起她們三人的瞎纏,我只好道:「通常你想人地幫你做好一件事,你講嘅方法越簡單越好,相反,你想人地做唔好一件事,就要令人覺得步驟繁瑣。」

楊鳳瑤皺著眉道:「咩啊?成皇志,你究竟講啲咩啊?你唔好賣關子喇!一五一十講出嚟啦。」

我苦笑道:「其實我都未有具體嘅方法,只有初步嘅概念,放學我要去荃灣搵阿益,我今日唔落自強會喇!」
放學後,我到了阿益的武館,把與朱斌仔單挑的事情對了阿益說。

阿益訝道:「你諗住同嗰個朱斌仔隻揪?上次我同德哥去搵孖腸,見過嗰個朱斌仔,佢廿歲出頭,一個大男人,你點打得贏佢啊?」

我苦笑道:「所以咪要你嘅幫手囉!」

阿益苦笑道:「你想我點幫你啊?我無速成嘅功夫可以教你喎!」

我把初步的計劃對了阿益說,阿益聞言現出錯愕的神色,半晌才道:「依個方法,好似…可以喎!但係萬一朱斌仔唔中計咁點啊?」

「咁…我低估咗佢,我抵死囉!」

與阿益商量過後,我便離開了拳館,靜待星期日的來臨。

我與朱斌仔一戰的消息在學校吵得沸騰,矮仔文與飯桶武向我說:「會長,星期日,我地一定會去拳館見證你將朱斌仔打到豬頭喇叭嘴咁嘅!」

我苦笑地點頭,道:「好啊!好啊!」

布正麗知道我接受了朱斌仔單挑的消息,亦訝道:「成皇志,你傻咗啊?盲嘅都睇得出,你唔夠朱斌仔打啦!你同人道歉,認句低威咪算囉!仲咩係都同自己過唔去嘖?咪住先,你條友一向古古惑惑,係咪又諗到啲整人嘅屎橋啊?」

「邊到有咁多橋喔!到時妳嚟睇咪知道囉!」

布正麗一臉狐疑地瞧著我,其實我亦挺擔憂的。
布正麗擔心成皇志安危
布正麗擔心成皇志安危

係愛呀
布甸好緊張大鳩志
Push
Push
布正麗擔心成皇志安危

愛的表現
推呀 文呀
收工 攰
無文 早抖
仲係街未返到屋企

其實我暫時無可能日日出到文
仲係街未返到屋企

有文無文都push左先
其實我覺得出文速度都已經幾密
追開既都唔介意等 最緊要高質
push
仲係街未返到屋企

慢慢啦
當你準備好再返黎
點都支持春巴
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞