(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike
袋底臥推
就算再擔憂,亦阻止不了時間的流逝,轉眼間已經是星期日。

經矮仔文與飯桶武宣揚開去後,除了自強會的會員外,還有十多名純粹湊熱鬧的同學來觀賞噱頭十足的新舊吳林紫娣的一哥大戰,我到達拳館發現在場人頭攢湧,粗略估計大概有六十多人,從人群中,我還瞧見黎早強、郭左杰、姚智風的4D班同學,他們瞧見我,亦向我揮手示意。

黎早強走到我身旁,笑道:「大鳩志,我睇好你頂到第二個回合先畀人收皮架!你要加油啊!」

我故作愕然道:「吓!邊個話今日會打架?」

此時,朱斌仔聯同他的十多名朋黨亦到達了阿益拳館,我從朱斌仔的朋黨當中,認出了湯仲謀,想不到這次他會陪同朱斌仔前來,這十多人再加上已經在場觀戰的吳林紫娣同學,在埸總人數接近了八十人,一向冷清的阿益拳館瞬即變得熱鬧起來。

楊鳳瑤瞧見了湯仲謀立時眼前一亮,她指向湯仲謀,向身邊的柳豔道:「學姐,妳睇下嗰個湯仲謀係咪好似瀧澤秀明啊?」

「咦!又真係幾似喎?」柳豔白了楊鳳瑤一眼道:「但係嗰個係對面嘅人嚟,我地今日唔係嚟支持成皇志嘅咩?」

楊鳳瑤嘀咕了一句:「咁依家係成皇志同朱斌仔打之嘛!又唔係同湯仲謀打。」
朱斌仔走上了擂台上,左手撩動,向我搦戰道:「喂!成皇志,快啲上嚟啦!等我執你一劑勁嘅!」

我道:「你咁急仲咩嘖?乜野都未傾好,打打打乜春嘖!」

朱斌仔道:「傾?仲有乜好傾啊?我嚟依度係打交架!」

我道:「話你啲鄉下仔一腳牛屎就真係無錯架!我同你就咁隻揪犯法架!就算你唔介意,我依啲一等良民一向奉公守法,先唔會同你癲啊!」

「咩啊?淆底啊?淆底出聲啦!你當住咁多人面前瀨我鞋底,我就算數喇!」

「吓!家下淆底嗰個係你喎!咩到未傾好,一陣你打輸咗賴三賴四咁點算啊?」

朱斌仔的朋黨紛紛指罵我:「講乜撚野啊?」

我蹺起雙手,一副滿不在乎的樣子,站在台上的朱斌仔見狀沒轍,只好無奈地走下擂台,他道:「咁依家你想點喔?」

我向朱斌仔介紹身旁的阿益,道:「依位就係依間拳館嘅館主阿益,我地既然喺依個場到打,自然要跟返館主嘅規矩架啦!」

阿益與朱斌仔老大孖腸屬同輩分,就算朱斌仔再飛揚跋扈,亦不敢對阿益太過無禮,他道:「阿益哥,你點睇喔?」

阿益道:「你地喺我個場館到打,有啲規矩就要跟返,不過都係同其他場館差唔多嘖!係呢!你地都無講你地想打咩比賽?究竟係西洋拳、泰拳、自由搏擊定係其他?」
朱斌仔怔了怔,道:「吓!乜隻揪有咁多花臣嘅咩?」

我揶揄道:「話你係牛屎飛,真係無話錯你,打架都畀啲格調架?以上咁多瓣,你唔係無瓣識啊?你唔係淨係識打爛仔交啊?」

朱斌仔的朋黨聞言大怒,罵道:「你條仆街講乜撚野啊?等我打扁你老母。」

那人想衝過來有所行動,阿益踏前一步,擋在我身前,虎目圓瞪,道:「你係咪想喺依度搞事啊?」

阿益淵亭嶽峙的身軀,一站出來便散發出身經百戰的氣勢,那名金毛臭飛立時被震懾得住口。

朱斌仔道:「成皇志,我地有咩恩怨,出去解決,無謂麻煩到其他人。」

「嘩!你依家淆底咁話咯?又係你話時間地點我決定嘅?當時依度好多人都聽到架!」

朱斌仔瞧向湯仲謀尋求協助,湯仲謀在朱斌仔耳邊輕聲道:「你身型同力氣都食硬佢,咩格鬥形式都無所謂啦!」

朱斌仔思慮片刻,道:「就西洋拳啦!」

阿益道:「西洋拳打十二個回合,每回合三分鐘,O唔OK?」

朱斌仔點頭,阿益道:「咁依家除衫過磅先。」

朱斌仔脫下了上衣,上身可以算得肌肉結實,他上磅度重,他的朋黨歡呼叫囂道:「WOW,大佬好野!」
阿益度算一番道:「183磅。」

在眾目睽睽下,脫掉上衣量度體重,我真的感到不慣,朱斌仔的朋黨見狀道:「屌,收皮啦!排骨仔,靜間上到台,畀人打兩野就收皮啦!」

阿益道:「139磅!」

朱斌仔道:「磅完重,係咪可以上台打得喇?」

阿益道:「等陣先,你183磅,佢就139磅,大家磅數差太遠,183加139除2,大家去到160就差唔多。」

朱斌仔問道:「咁真係點啊?」

阿益應道:「即係你要減到161磅,成皇志,你就要增到161磅。」

朱斌仔愕然道:「吓!」

阿益續道:「仲有依到有份合約,你地雙方約咗佢。」

朱斌仔拿起合約瞧見標題為「自強會鋤奸屠豬狗拳賽——會長成皇志VS牛屎飛朱斌仔」,他還看到其一條條款列明雙方要拿出三萬港幣來參加拳賽,勝方可以得到兩萬港幣,敗方沒有獎金,換言之,就算朱斌仔打勝了這場比賽,亦要捐失一萬元。

我在合約很爽快地簽上了自己的名字,道:「好,搞掂。」
朱斌仔拿著合約,他的朋黨亦圍攏過來,他們看到合約,不禁訝異道:「嘩!大拿拿要攞三萬蚊出嚟?打贏都係收得返兩萬。」

我道:「場地、營運唔駛錢啊?場比賽我贏硬你條廢柴架喇!畀一萬出嚟,可以打到你變豬頭,值喔!」

朱斌仔額上青筋暴綻,道:「你條仆街。」

「咩啊!爽啲手快啲簽啦!唔係依家先嚟淆底啊?」

朱斌仔的朋黨道:「大佬,唔好簽啊!條友擺明玩你啊!」

「係啊!條友要你減成廿磅,減廿磅都唔知要減到幾時啊!」

「大佬,你簽咗就係水魚嚟架啦!」

「大佬,條友借你過橋,搵你宣佢嗰個自強會咋!」

朱斌仔氣得全身發顫,撕爛了合約,道:「你條仆街當我傻仔啊?我唔會簽架!」

我不屑道:「超!淆底就一早講啦!浪費晒我時間啦!」

朱斌仔的怒氣超出了臨界點,怒喝道:「我淆你老母啊!」

話畢,朱斌仔衝過來,一拳打向我,猝不及防間,我被他一拳打得腳步踉蹌。
好星爺feel
笑左
死妹釘買棺材唔知埞
係咪想俾人賣落火坑
睇到減廿磅笑到仆街
志哥食腦
志哥食腦
push
斌仔行蠱惑幾年做左大佬無理由無3萬
尤其孫權搞雞竇一定大把
不過要減磅先係重點
朱賓周仔
好耐無見嘅房沙展突然出現塔朱斌仔走
諗起幾年前藍絲聊黃洋達隻揪
房沙展,係時候出現喇!
返工無文 早抖
我的臉頰中了朱斌仔一拳,在場圍觀的同學立時嘩聲四起。

呂靜宜道:「喂!都未正式上擂台比賽,你仲乜打人啊?」

布正麗亦幫腔道:「喂!朱斌仔,你驚堂堂正正打唔贏成皇志,所以依家玩偷襲,你淆底。」

面對呂靜宜和布正麗的指責,一向說話不太玲瓏的朱斌仔,在理虧的情況下,更加不知如何辯說。

朱斌仔的朋黨只懂像錄音機般,膛大雙目,裝兇作勢,重覆又單調地喊道:「咩啊?講乜撚野啊?」

原先我只是希望以舉行拳賽作藉口進行拖延,更好的結果是訂下苛刻的條件,讓朱斌仔卻步,過了若干時間讓這件事情自然丟淡,那我便不用接受朱斌仔的挑戰,又可以保存顏面。現在朱斌仔惱羞成怒打了我一拳,我理應還以顏色,但那等同於立即和朱斌仔開打,結果如何可以以預料得到,正當我進退維谷之際,布正麗提醒了我,朱斌仔是偷襲,偷襲是自信不足的表現,是齷齪可恥的行為,我可以反過來利用這一點,去達到我的目的。

呂靜宜等人圍攏過來,察看我的狀況,這一拳雖然打得我頗痛,但我並沒有什麼大礙,可是為了裝出遇襲受創的樣子,我搖了搖頭道:「明明傾緊,條友突然偷襲,我避唔到,食正佢一拳,依家有啲頭暈,幫我CALL白車。」

那些抱著湊熱鬧心態團觀的群眾訝異道:「吓!玩完喇?無花生食喇?」
more!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞