(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike
得一篇以為我哋會收貨?
宛琳珊唔知有無嚟食花生
有嘅話佢實話成皇志廢,唔還拖
打緊
supporttt
希望瞓覺前睇到啦哈哈
push
救護人員來了,警察亦來了,經救護人員初步的檢查及包紮後,我與一干人等跟隨警察到警局錄取一份詳細的口供。

不知為何事故發生在荃灣大坡坊,警察不是把我們帶往荃灣警署,反而是梨木樹警署,雖然我感到愕然,但還是把疑問吞回肚內,因為我張聲的話,那些警察很大機會會這樣回應:「阿SIR做野唔駛你教。」

到了熟悉的梨木樹警署,碰上了兩張熟悉的臉孔——房侍農與水桂麗。

水桂麗訝道:「嘩!又見到你,今次咩事啊?」

我苦笑道:「我畀人打啊!」

房侍農上下打量了我一眼道:「係喎!塊面踵咗喎!入去慢慢同你落份口供先。」

我們進入了一間房間,房侍農見左右無人,便輕聲道:「喂!阿志,師父真係有料到喎!佢報夢話畀你聽嗰幾場波真係中晒,最衰我無乜錢,瞓身都係贏得廿幾個。」

「嘩!幾場波就贏咗廿幾個,你仲想點啊?」

「唉!廿幾個只係夠我還一半錢咋!我仲差孖腸成三十個啊!」

我心想:「如果依家有部手機可以search返99年後嘅比數,咁就發達喇!依家我只係記得曼聯喺歐冠盃決賽反勝拜仁2:1。」

我道:「唔緊要,嚟緊月尾歐冠盃曼聯對拜仁仲有機會,係呢!你去邊度賭波架?」

房侍農壓低聲音道:「孖腸喺8座裡面有個竇,好多野玩架!」

「吓!有啲咁嘅事。」

房侍農一臉猥瑣道:「有機會帶你去見識下喔!」
不如等多一陣,真接係當年all in700
錄取口供後,我步出了房間,水桂麗從房侍農手上接過了口供簿,查閱了一下,眉頭輕皺道:「嗯,其實好小事咋喎!我諗都好難檢控嗰個朱斌仔,朱斌仔大佬孖腸嚟咗,不如你地傾下,再決定和唔和解啦!」

其實我亦知道這些小事,警方是難以控告朱斌仔,我亦對此沒有任何期望,只不過是為了不失霸氣而拒絕朱斌仔單挑的方法而已,但要與孖腸這些江湖大哥打交道,我亦不太願意。

我心不甘情不願地走到另外一間房間裡,出乎我意料之外,房間裡除了朱斌仔與孖腸外,還有阿益與林玄德。

林玄德瞧見我,臉現微笑道:「阿志,你無事喔嘛?」

「哦!我無咩事啊!林伯伯。」

林玄德道:「阿志,你無事,依單野就畀林伯伯幫你做主啦!好唔好啊?」

剛才前往警署的時候,阿益向我提及林玄德曾向孖腸要求朱斌仔等人不要騷擾我,現在回想起整件事,我才覺得奇怪,朱斌仔為何要用這麼迂迴的方式去對付我呢?原來中間發生了這麼的一件事。

我無意間領了林玄德的情,現在亦不好意思多說什麼,只好道:「好啊!林伯伯,你話事啦!」
林玄德轉向孖腸,正色道:「之前我曾經拜託孖腸哥,叫你啲手足唔好搞我啲世侄,孖腸哥你都應承咗,但係點解會發生啲咁嘅事?」

面對林玄德的指責,孖腸一臉羞愧,歉意道:「德哥,我做大嘅,無教好啲細,今次係我錯,我會畀返個交代你。」

林玄德斷言道:「都係啲細嘅打下拳頭交嘖!冤家宜解不宜結,我唔想因為一啲小誤會而結怨,希望可以平息干戈,大家河水不犯井水,今次算啦!唔好追究邊個嘅責任喇!只係希望唔好有下次啦!」

孖腸點頭道謝:「多謝你啊!德哥,我向你保證唔會有下次。」

孖腸轉向朱斌仔道:「你仲唔快啲多謝德哥。」

朱斌仔的眼神流露出忿忿不平之色,但他還是向林玄德鞠躬致謝,道:「多謝德哥,你大人不記小人過。」

林玄德道:「好喇!好喇!你就畀面我依個老野,唔好再為難阿志啦!」

「係嘅!德哥,我會聽你嘅說話。」

朱斌仔與孖腸離去後,林玄德問道:「阿志,你唔會怪我唔幫你報仇喔嘛!」

「緊係唔會啦!如果你真係迫孖腸畀個交代你,咁樣反而會害咗我,朱斌仔會將依個仇算落我身上,咁我就麻煩喇!」

林玄德點頭讚道:「嗯,阿志,你識得咁諗,證明你係一個醒目仔。」

回想起之前我在朱斌仔的手下前,打了他一拳,讓他面目無光;現在給他打回我一拳,大家當扯平吧?不,其實我還是佔了便宜,我打了他一拳,讓他顏面受損,他打回我一拳,顏面受損的亦是他,賺了,真的賺了!這可以算是吃虧佔便宜吧!

(待續)
爽呀
Ah Sir do things no need you teach.
Daily push
推啊
劉備
推呀 文呀
孖腸朱斌仔一行人離開了警署,孖腸憤然道:「斌仔,你係咪當大佬嘅說話耳邊風啊?我一早叫咗你唔好搞嗰個靚仔,你係都唔聽。」

朱斌仔對剛才發生的事仍舊忿忿不平,他道:「大佬,係條靚仔玩串先,佢喺我地頭插旗,我唔做野,啲細嘅點睇我啊?仲有條靚仔當住啲細嘅面前郁我,我都要面架!大佬。」

孖腸怒叱道:「淨係你要面,我唔駛要,出面啲人笑我,啲靚唔聽我講,笑我唔識教啲細佬啊!」

「阿大,條傻仔玩咗我幾鑊,我條氣點都唔順架喇!你唔撐我,都唔好阻我。」

朱斌仔這句說話惹得孖腸大怒,他打了朱斌仔一拳,孖腸再想上前追打的時候,其他人見狀立時阻止,勸阻道:「孖腸哥,冷靜啲啊!」

臉頰中拳的朱斌仔一臉茫然,孖腸一向很器重自己,從未打過自己,但現在居然在眾多同門面前出手。

被眾人阻止的孖腸向朱斌仔指罵道:「依家你係大佬定我係大佬啊?我頭先先同人講和,你依家同我講唔會就咁算,咁以後仲邊有人聽我講啊!我以後唔駛出嚟行啦!你同我記住,我先係你大佬,我捧得你起,就撳得你低啊!」

同門勸道:「大佬,斌仔火遮眼,頭先講野先會無分寸嘖!斌仔快啲同阿大道歉啦!」

孖腸冷哼一聲拂袖離去,留下了朱斌仔。

湯仲謀沒有跟隨孖腸等人離去,他拍了拍朱斌仔的肩膀道:「點啊!孖腸哥嗰一拳你頂得住啊?」

朱斌仔餘怒未消,道:「阿湯,安慰說話唔駛講喇!」

「好,安慰說話你唔想聽,聽下的啲實際說話喇!」

「你想講咩啊?」

「你頭先咁樣頂完佢,佢唔會再睇你喇!」

朱斌仔聞言為之一慄,他瞪向湯仲謀,湯仲謀道:「你跟咗孖腸咁耐,應該知道我依番說話唔係吹水。」

朱斌仔一臉無奈地嘆道:「咁都無計架!佢係大佬,佢話點咪點囉!」

「每次打交你就行最前,佢叫你做野,你永遠無托手踭,佢拉你落嚟畀第二個上位你甘心咩?」

「唔甘心又點啊?」

湯仲謀壓低聲音道:「取而代之。」

朱斌仔聞言為之一顫,湯仲謀續道:「依家蛀牙哥忙住應酬班司警,成個社團笠笠亂,你頂咗孖腸個位,都唔會有人出聲啦!」

湯仲謀的說話不斷衝擊著朱斌仔,朱斌仔陷入天人交戰,額上佈滿冷汗,片晌,他搖頭道:「阿湯,我當無聽過你依番說話,佢始終都係我大佬。」

「依啲野你自己決定啦!人呢?要識得為自己著想,嚟緊依段日子,我都係喺出面多架喇!你自己睇路喇!」

朱斌仔沒有接受湯仲謀的提議,並不是他對孖腸特別忠誠,而是他害怕反抗孖腸失敗,那麼他便犯下了欺師滅祖的罪名,這會被社團執行家法,另外他還抱有一絲希望,孖腸會惦記他之前的功勞。

(待續)
朱斌仔真賓周
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞