(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike

估唔到你咁主動

知時日無多,而家唔上水以後都唔駛再上

估唔到你咁主動

推...... 車?

估唔到你咁主動

推...... 車?

推車就成皇志做嘅
push

緊係要推啦

波棍?
破約定破 ... 呀?
靜宜: 溫柔D, 陣間唔好咁用力啊
度緊啲文 無文
早抖
今晚會不會有
今晚會不會有

打緊,希望有
今晚會不會有

打緊,希望有

好,加油
加油,放鬆心態寫,唔洗限定自己一星期一定要幾篇
加油呀春巴!
Chapter 84 破約(下)

夜正濃稠、灩瀲迷離,正當我們被氣氛感染,意亂迷離之際,驀地周遭爆起了一下又一下的驚嘆與喝采。

一顆流星劃過天際,我立時回復清醒,指著天空轉移視線,道:「出現喇!呂靜宜,妳睇下,係流星啊!」

呂靜宜抬頭仰望天際,流星拖曳著長長的銀色尾巴朝著地平線飛去,她嘆道:「唉!啲人話晌流星消失前許願通常會好靈架!可惜我趕唔切喔!」

我笑道:「唔緊要啦!話明流星雨,唔會得一兩粒咁少嘅,起碼有一百幾十粒嚟緊,到時我怕妳諗唔到咁多願望咋!」

果如我所說,未幾又有一顆流星出現在我們的眼前,我和呂靜宜都趕緊閉上眼睛,十指互扣,我暗暗禱告:「希望呂靜宜可以一切順利,實現自己嘅夢想。」

呂靜宜問道:「喂!成皇志,你許咗咩願啊?我希望我地…」

我把食指放在唇上,道:「殊,講咗出嚟就唔靈架喇!」

呂靜宜吐了吐舌頭,道:「係喎!差啲唔記得咗添。」
這時周遭的觀星者嘩聲四起,一顆又一顆流星接連劃破長空,我們沒有再閉上眼睛去許願,反而瞪大雙眼去飽覽壯麗的天文奇觀,唯恐眼睛一眨便錯過了這一瞬即逝的動人畫面。

靠在我身邊的呂靜宜道:「成皇志,多謝你啊!我咁大個女都係第一次睇流星雨咋!多謝你啊!」

「妳應該多謝個天就真,依場流星雨係上天送畀妳嘅生日禮物,其實呂靜宜妳真係好好彩,個天一直以嚟都對妳好好,妳應該要珍惜、要感恩。」

呂靜宜握著我的手握得更緊,點頭道:「我會架喇!」

我突然問道:「呂靜宜,其實我有乜野值得妳咁鍾意我啊?」

呂靜宜想了想,臉色一紅才道:「唔,或者你係我嘅初戀啦!」

「咁戴建雄呢?」

「你呷醋啊?」呂靜宜笑道:「我同佢都唔算正式開始過,佢唔係我嘅初戀嚟!」

我嗯了一聲,繼續抬頭望向天際,恰巧又有兩三顆流星從我們頭上飛過,我不禁唱起台灣組合G4的流星雨:

「陪你去看流星雨落在這地球上
讓你的淚落在我肩膀
要你相信我的愛只肯為你勇敢
你會看見幸福的所在~」
呂靜宜一臉詫異瞪著我,道:「咦!你又作咗首新歌啊?」

「依首歌妳無聽過咩?」

看來紅遍亞洲、風魔萬千雌性生物的grass4還未出道,我還記得當時台劇流星花園在還健全的亞洲亞洲上播映,真的讓師奶阿太們如痴如醉。

「吓!你之前都未唱過,我點會聽過呢?你快啲唱晒成首歌出嚟啦!」呂靜宜搖著我的手臂道。

我已經懶得去辯解這些歌曲並不是我創作的,那就讓別人當作出自我的手筆吧!

「溫柔的星空 應該讓你感動
我在你身後 為你佈置一片天空~」

我徐徐唱畢G4的流星雨,呂靜宜錯愕道:「其實你係咪睇到流星雨,突然有靈感,即時作咗依首歌架?」

我笑道:「如果我可以即席作到依首歌,咁我就係曹子建轉世啦!」

倏地,有一男一女走過來,那對男女從外表看來,應該比我們大上四五年,那女生道:「唔好意思啊!請問你地係咪聖誕嗰陣喺尖沙咀海旁唱過歌架?」
我和呂靜宜對視了一眼,呂靜宜道:「哦!係啊!我地曾經喺尖沙咀海旁唱過歌架。」

那女生道:「我地當時都喺現場見到你地表演,你地咁細個,就識作啲咁好聽嘅歌,真係好叻啊!」

那男生道:「我地嗰邊有樂器啊!不如你地都過嚟玩喔!」

我道:「吓!依度咁多人,怕唔怕搔擾到其他人啊?」

那男生道:「唔會架!我地頭先喺嗰邊唱歌彈結他,啲人唔單止無鬧我地,仲拍晒手掌讚我地。」

當我還在考慮的時候,呂靜宜已經一口答應:「好啊!」

呂靜宜拉著我的手,跟著前方引路的男女。

那對男女向他們的朋友介紹我們,說我們是什麼音樂天才等等。

那女生向我道:「我頭先聽到你唱嗰首國語歌好好聽啊!你可唔可以唱一次啊?」

「吓!依層…」

呂靜宜勸道:「唱啦!成皇志。」

「呂靜宜,一係咁啦!我伴奏,妳唱啦!」

「吓!我聽過你唱一次咋!」

「夠架嘅!」

「咁…好啦!」

那男生借了結他給我,我試彈了多次,總算記起了怎去彈這首樂曲。

於是我與呂靜宜兩人,在流星雨的夜空下,一唱一和合奏出這首非常應景的歌曲,我看見呂靜宜一臉投入專注的態度、忘我享受融入去曲詞的世界,更加確定她是非常喜歡音樂的。

(待續)
好睇
有文
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞