(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike
焰兒食屎
但我係俾正皮嘅
今日有無文

春巴 我1001咗 有冇獎呀
我與柳豔走向收銀處付帳,我輕聲道:「靜間無論我同個老闆講咩,妳都唔好出聲。」

柳豔現出不明所以的神情,正當她想問個明白之際,站在門口的老闆別過頭來。

老闆認出了柳豔,神情有些異樣,我見老闆的焦點放在柳豔身上,便道:「請問你係咪依度嘅老闆啊?」

老闆的焦點轉到我身上,點頭道:「係啊!我就係金鋒老闆,我認得個學生妹前幾日落過嚟搲著數搲唔成,咩啊?依家叫多個人落嚟搲過啊?」

我立時搖頭,道:「唔係啊!老闆,我地唔係落嚟搲著數架!係咁嘅!最近我地學生會就攪緊過美食周,專門為其他同學介紹學校附近嘅食店,睇下邊間食店抵食夾大件、又有人情味咁,我地會親身間間都去試下,務求寫出最中肯嘅食評,而食評就會貼晌學生會報告板上面,我地嘅報告板喺人流當旺處,全校嘅學生都會睇到。」

老闆聞言一愕,看來他想不到我有此一著,趁他處於能量最低點的時候,我再道:「之前聽講話依度啲西多士同凍檸茶好出名,但係我頭先試過,覺得名不副實,塊西多炸得太乾,好似食紙皮咁,又多油好唔健康,失敗;杯凍檸茶成杯冰,兩啖就飲完,而且茶味唔夠,得個甜字,失敗中嘅失敗。我仲見到地下有啲小小強經過,有啲侍應打完乞嚏手都唔洗,就攞食物畀人,依度野食唔得,衛生就更加麻麻。」

老闆怒道:「喂!你唔好亂講喎!」

「老闆,你放心啦!我地唔會企晌你門口唱衰你間鋪咁無品嘅,我地會如實將食評貼喺報告板上,至於其他同學會唔會周圍唱,依啲就唔係我地可以控制到喇!唉,依家過去寶石,希望唔會令我失望啦!」

「喂!你地…」

我與柳豔離開了金鋒向寶石走去,柳豔道:「成皇志,我地學生會邊有攪美食周啊?」
「我頭先唔咁樣講,邊到大到個老闆啊?之前我咪同妳講過威迫係唔需要武力嘅,只要妳令到佢覺得妳有能力可以令到佢損失,咁就可以令對方屈服。」

「但係佢頭先都無屈服啊?」

「計劃只係實行咗一半嘖!金鋒老闆係咪仲企係門口望住我地啊?」

我見柳豔想轉身回望,立時阻止,道:「動作唔好咁明顯,係咁易個頭輕輕轉少少,眼角眉梢睇到啲就可以架喇!」

柳豔按照我的方法去做,道:「個老闆真係企喺門口睇住我地啊!依家點啊?」

「去寶石試下啲菠蘿油。」

柳豔訝道:「仲食?你今晚唔駛食飯啊?不過你頭先嘅提議都幾好,舉行依個美食周向其他同學介紹附近嘅食店。」

「覺得我個建議好,就去做囉!學姐,我又唔會收妳版權費嘅,妳唔駛成個苦瓜乾咁嘅樣喎!」

柳豔嘆了一口氣,道:「唉!做唔到架喇!依家學生會無人聽我講架喇!」

我瞧著柳豔,道:「我識嘅學姐,一向都好有正能量,唔會試都未試過,就話唔得嘅!」

柳豔瞧了我一眼,點頭道:「嗯,成皇志,你講得啱!就算得番我一個,我都唔會咁易放棄嘅!」

我從柳豔的眼神看見重燃的鬥志。
我們到了寶石餐廳,柳豔笑道:「頭先我未食野,依餐係咪你請?」

我微笑頷首,柳豔道:「老細,熱奶茶,菠蘿油。」

片晌,老闆送上了熱奶茶和菠蘿油,柳豔品嘗過後,道:「啲菠蘿油,個面脆,裡面舊牛油融咗喺個包裡面,好正;奶茶夠香夠滑,值得向同學推介。」

柳豔向寶石的老闆表明身份,說要舉辦美食周向同學推廣食物,又大讚他的熱奶茶和菠蘿油,最後老闆答應柳豔的要求,只要吳林紫娣的學生光顧時,穿著校服每個午餐減五元。

老闆送我們出門時,我向對方伸出手,對方與我們相握。

在門口握手的目的是要做給一直觀察我們的金鋒老闆看。

我們朝著金鋒的方向走去,當經過金鋒時,我提高聲量,道:「學姐,寶石啲野食真係正,個老細又有人情味。」

柳豔應道:「係啊!個老細好好客,又肯畀優惠我地啲同學,我會將個食評貼喺報告板上面,推介畀其他同學。」

此時,金鋒老闆喊道:「等陣!」

我們別過頭去,金鋒老闆像鬥敗了的公雞,妥協道:「價錢無得平架喇!但係吳林紫娣嘅學生嚟幫襯,送一個牛油餐包,凍飲唔駛加錢,咁樣好唔好?」
我與柳豔到了巴士站,柳豔一臉愜意,道:「成皇志,你做過生意果然唔同啲,識得點樣同啲老細打交道,嗰個金鋒老細,完全唔係你對手。」

「好彩嘖!」

柳豔嘆了一口氣,道:「唉!不過嚟緊個美食周就真係頭痛,得我一個人去做。」

「學姐,學生會又唔係得返妳一個,仲有其他幹事,其他人身為學生會嘅一份子,有責任為學生會出力架喎!」

「但係我依家同佢地嘅關係搞成咁,佢地未必會幫我手架喎!」

「學姐,妳份人太腍善,對所有人都咁好,所以啲人先會蝦妳,妳做得學生會主席依個位有義務,亦都有權力,妳可以去行駛妳應有嘅權力。」

「吓!唔通叫我炒晒佢地啊?無可能架!」

「學姐依加道理喺妳嗰邊,我就唔信反妳嗰班咁團結喇!妳拉攏一幫人,打擊嗰啲少數搞事嘅人。」

「但係我…唔識做依啲醜人啊!」

「學姐,妳坐得依個位,有時啲無人願意做嘅醜事,妳都要去做架喇!妳如果唔決絕一啲,學生會就會運作唔到,受影響嘅就係全校學生,一少部分嘅滋事分子重要定全體同學重要,學姐妳識揀嘅!」

柳豔聞言點了點頭,道:「嗯,我明白喇!成皇志,你咁有權謀,依個主席位,由你做就最合適,你一定可以為同學爭取到好多野。」

我笑道:「做學生會主席又無錢、又無著數,依啲義工我先唔會做啊!」

此時,巴士圭站,柳豔道:「今次真係多謝晒你啊!成皇志,如果唔係你,我都唔知點算啊!」

我微微一笑,右手反搥胸口,道:「在心中。」
柳豔上了巴士,坐在上層靠窗的位子,巴士向前駛,把成皇志的身影拋在身後。

玻璃窗反映出一個不一樣的自己,那個「她」開口道:「阿豔,嗰個成皇志幾有腦喔!妳同佢生嘅後代一定唔會差得去邊架!女人最後都係搵個出色嘅男人,用佢地優良嘅精子,結合自己嘅卵子,孕育出最好嘅後代嘖!」

「焰兒,妳又亂講啲咩啊?」

「我有講錯咩?明明就郎有情妾有意,點解妳要壓抑自己,妳嘅身體出賣咗妳啦!」

焰兒的說話像警鐘一般提醒著柳豔,她的身體在發滾,那種感覺讓她坐立不安,她挪移著身體,希望可以減輕那種躁動,但她感到身體的某個地方濕得有點異常。

「唔可以,成皇志已經同咗靜宜一齊,我唔可以咁做架!」

「咁妳放棄佢,搵其他男人囉!嗰個教數學嘅男老師,明示要妳做佢女人好多次啦!妳咪試下囉!」

「唔得,佢結咗婚架!唔可以破壞人地家庭架!」

「有咩所謂嘖!嗰男人勾引妳嗰陣,都無諗過屋企架啦!妳唔需要有太多無謂嘅包袱喎!」

柳豔感到意亂情迷,理智離自己越來越遠,她在心底吶喊:「救我啊!成皇志。」

(待續)
學姐屋企人點會發現唔到佢麒麟怪怪㗎
焰兒好癲

春巴 我1001咗 有冇獎呀

獎你馬上去英國讀書
濕咗
多謝各位支持
見學姐你咁慘,等我幫幫你啦
多謝各位支持

快啲屌一獲師姐先
好似只要係數學阿sir都係咸濕佬
焰兒仲係咪處?
尋日開夜車
今晚早啲瞓
早抖各位
儲左幾個post唔夠個幾鐘睇唒
新入坑 樓主幾多日出1次文
好文必須要留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞