(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike
度緊點寫 無文
早抖
度緊點寫 無文
早抖

打緊
打緊

push
難得有文
度緊點寫 無文
早抖

其實你點解要成日扮春巴?
呂靜宜問道:「成皇志,點解你帶咁大個背囊嘅?我地依家去邊啊?」

「西貢。」

呂靜宜愕然道:「西貢?咁夜入西貢做咩啊?」

我沒好氣道:「妳有無留意新聞架?今晚有獅子座流星雨啊!妳好彩喇!生日有流星雨睇,個天都算對妳唔錯,送份咁大份禮賀妳牛一。」

呂靜宜愕然道:「但係依家西貢實好多人啦!」

「多人咪好囉!妳生日多啲人同妳慶祝唔好咩?」

「但係咁夜有無載我地入西貢啊?」

「都話妳生日有運架啦!青雲問朋友借咗架錢七,佢車我地入去西貢,架車泊咗喺前面之嘛!」

對面馬路停泊著一輛殘舊的轎車,我們橫過馬路,那輛轎車的玻璃窗徐徐降下,坐在車箱裡的青雲向我們招手,道:「喂!阿志,依度啊!」

「喂,青雲今次麻煩晒你啊!」

「客咩氣喔!阿志。」青雲轉向呂靜宜道:「壽星女,生日快樂。」

「多謝!」

青雲催促道:「快啲上車啦!天文台話流星雨預計仲有九個字就開始出現,肥佬陞入咗去霸位架喇!」

為了讓呂靜宜生日的當天看到流星雨,我拜託了青雲和肥佬陞幫忙,他們聽了我的要求,沒有多說什麼,便一口答應。

青雲問朋友借車,而肥佬陞則下班後,便到西貢佔據有利觀星的位置。
青雲把那輛向朋友借來的「錢七」當成跑車一樣,不斷踩著油門加速,我看到那支量度車速的指針向右傾成一水平線,我驚惶道:「青雲,命仔緊要啊!睇唔到流星雨就睇唔到啦!」

青雲情緒高漲地嚷道:「放心喎!阿志,我手車好定嘅,你地實可以睇到流星雨嘅!坐穩啦!」

我們一隻手握著頭頂上的扶手,另一隻手互相緊握著,我們都感到對方的手心非常濕潤。

二十五分鐘,引擎不再咆哮,「錢七」靠在路邊,我們到了西貢,我心裡慶幸這部錢七挺硬朗,沒有在駕駛途中解體,青雲透過車窗打量著四周,訝道:「嘩!有無咁多人啊!無位泊車添,唔緊要啦!架車泊住喺到先,架爛鬼錢七都無人會偷架啦!」

我和呂靜宜下車時,我感到雙腿有點痠軟,呂靜宜瞧見青雲在我們前面有一段距離,她輕聲抱怨道:「返出去架陣,我唔會再坐青雲架車,我唔想生日同忌日都係同一日。」 

我聞言點頭贊同。
觀星現場人山人海、萬頭攢頭,有不少人架起了帳篷,打算在這裡過一晚,青雲在前引路,而我與呂靜宜緩緩在人群間穿插前進。

此時青雲在一個帳篷停了下來,他彎下腰走進帳篷去。

我和呂靜宜站在帳篷外,聽到一陣儼如飛機引擎的嘈音從內裡傳出。

其他觀星者指著帳篷內抱怨道:「入面唔知係咪有咩機器運行緊?嘈咗成三個鐘都有喇!」

帳篷內的空間太少,容不下四人,我與呂靜宜在帳篷外等待。

青雲拍打著好夢正酣的肥佬陞,道:「喂,肥佬唔好瞓喇!有無搞錯?出面咁多人,你都可以瞓到成隻死豬咁。」

肥佬陞打了一個很臭的呵欠,揉搓著惺忪的睡眼走出帳篷,他瞧見我,道:「喂!阿志,你地嚟咗喇?」

「係啊!唔該晒!」

肥佬陞瞧見呂靜宜眼前一亮,道:「咦!阿志,你條囡原來係高妹嚟架!如果佢喺我到返工一定會好受歡迎,又高又後生,仲係學生妹嚟嘅添。」
飛機引擎的嘈音係鼻鼾聲?
好多文
睇住流星雨講再見
呂靜宜不知就裡,聽人家讚賞她,她不禁歡喜,她輕聲問道:「成皇志,肥佬陞喺邊度返工架?」

我不禁莞爾,道:「依層妳唔好知好過知喇!」

肥佬陛再打了個呵欠,道:「都唔明你地,生日就搵間酒店,舒舒服服執番幾濟,happy下咪算囉!山長水又遠走入西貢,又多人又多蚊,都唔知你啲後生點諗,不過喺度打野戰又幾刺激嘅!阿志,我買咗幾盒杜瓊斯放咗喺入面,玩得開心啲啊!嘿嘿。」

我聞言大窘,尷尬道:「依啲野,我唔需要架!」

肥佬陞拍著我的肩笑道:「哈,衰仔喔!唔好貪過癮,遲啲做老豆,你就知味道。」

肥佬陞的聲量挺大,吸引了不少觀星者的注意,我和呂靜宜尷尬得滿臉通紅。

青雲道:「喂!肥佬陞,我走喇!你係咪留喺到睇星星啊?」

「你都痴根嘅!睇星星?依度又嘈又多蚊,我返屋企搵周公好過。」

青雲向我們揮手道別:「阿志,壽星女,玩得開心啲。」

青雲與肥佬陞走後,剩下我和呂靜宜兩人。

湛湛夜空,月華如練,清風除送,入林起濤。

我見呂靜宜好像感到有點寒意,我從背囊拿出了外套,披在呂靜宜身上。

呂靜宜靠在我的肩膀上,囁嚅道:「成皇志,我今日十六歲喇!」

「嗯,祝妳生日快樂啊!呂靜宜。」

「其實…十六歲都叫係…一個人生另一階段,有啲野可以做架。」

我瞧著呂靜宜,只見她霞燒雙頰,我聽明她的暗示,搖了搖頭,道:「唔好畀氣氛影響而一時衝動,有啲野做咗妳將來會後悔架!諗清楚啦!好唔好啊?」

呂靜宜搖頭道:「之前你講過,我地年輕,有犯錯嘅本錢。」

瞧著眼前的呂靜宜,突然覺得這句話挺有道理,我的立場亦開始有點動搖。

(待續)
食左佢啦
去馬啦大鳩志
食咗一陣世伯單手捻爆大鳩志兩粒合桃
食左番唔到轉頭呀
分手炮
千奇唔好食呀!食左手尾長呀!
今晚呢篇暴走咗咁多嘅
唔食既話 太脫離現實
喂,加甜加甜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞