(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike
文呢 daily push
今晚打左 但係好攰
聽日出 早抖

唔好扮樓豬

依排狀態好差

唔能夠日日更新

目標一星期三日有文

依排狀態好差

唔能夠日日更新

目標一星期三日有文

已經足夠
push
推!
唔好long d, long d散硬

依排狀態好差

唔能夠日日更新

目標一星期三日有文

真心唔洗急
呢個速度絕對可以接受
搵機會抖下啦 廢事chur到咁盡
本來想推到靜宜去英國
但個劇情實在太殘忍....

傻啦
靜宜唔走布甸點同大鳩志撻著
本來想推到靜宜去英國
但個劇情實在太殘忍....

傻啦
靜宜唔走布甸點同大鳩志撻著

靜宜任務完成 幫成皇志破處
Daily push
狀態差 無文
坐左係電腦三個鐘都無頭緒 早抖

明天再見
打緊
Chapter 83 破約(下)

翌日,我收到了Humphrey的電話,他約我放學後出來見面,有些話要和我說,他還叮囑我不要讓呂靜宜知道,我沒有問為什麼,便一口答應了。

在見面之前,其實我已經猜到他要對我說些什麼。

放學時,我向呂靜宜慌稱家裡有些事要處理,要先行一步。

我與Humphrey相約在熊貓酒店的咖啡室見面,小時候八佰伴還經營的時候,我與游大輝經常在這裡蹓躂,他有時會到樓上熊貓酒店的厠所排毒,但我並未曾到過位於三樓的咖啡室,呂靜宜家境富裕,想必閒時經常和家人來消磨時間。

我大概四點半到達咖啡室,Humphrey比我更早一步,他瞧到我立時揚手示意。

我瞧見放在Humphrey面前的咖啡只剩下一半,便道:「HI,Humphrey嚟咗好耐啊?」

「一陣嘖!」

一名男侍應走到我身前問道:「先生,請問飲啲咩啊?」

「凍檸茶喔!唔該。」

Humphrey開門見山道:「成皇志,我今日約你出嚟,你應該都估到係關於靜宜嘅事。」

我點頭道:「嗯!係咪關於靜宜比英國皇家音樂協會取錄嘅事?」

「係,成皇志,我其實從來都無諗過去管靜宜嘅感情問題,換轉係我亦都唔想屋企人去理我嘅感情問題,但係我得依個細妹,我真係好錫佢,我今日嚟搵你唔係去做衰人去拆散你地,而係你係靜宜嘅男朋友,我相信你同我地一樣都係好愛靜宜,我有必要將靜宜嘅野話畀你聽,可能依家只有你嘅說話佢先肯聽,只有你先可以幫到佢。」

我愕然問道:「靜宜,發生咩事啊?」
Humphrey道:「佢尋晚返到屋企,同爹地媽咪講唔去英國,要留喺香港,之後佢地鬧咗場交,我未見過佢地鬧交鬧得咁厲害。」

「唔怪得啦!我今日見到佢眼腫腫咁,原來尋晚發生咗啲咁嘅事?」

「成皇志,一係你同靜宜去英國喔!爹地媽咪同我講,佢地可以資助你去英國讀書,陪住靜宜,但係佢地唔想靜宜放棄依個佢由細到大嘅夢想啊!」

我為難道:「sorry啊!Humphrey,我屋企依家咁嘅情況,真係唔可以話離開香港就離開香港啊!」

Humphrey逕自道:「成皇志,睇嚟靜宜真係好鍾意你,自從佢同咗你一齊之後,佢有好大嘅改變,平時佢就算病,都會去音樂老師到上堂,但近依幾個月,佢成日走堂,音樂老師都打過嚟投訴咗好多次喇!」

我一臉錯愕道:「依件事我真係唔知啊!」

Humphrey的說話讓我回想起由聖誕開始,呂靜宜陪我一起在尖沙咀擺檔賣公仔、顧琛琛事件、8座事件、花卉展、自強會,我們多數時間在一起,她真的好像沒有時間去音樂老師那裡練習,她為了陪伴我,放棄了去她最愛的音樂。
Humphrey搖著頭道:「仲有好多野你都唔知,靜宜三歲嗰陣仲未識講野,媽咪帶佢去睇醫生,醫生話佢有自閉症,喺音樂救咗佢,佢跟住電視開口唱歌,然後媽咪開始畀佢學其他音樂,音樂治療咗佢嘅自閉症,佢六歲嗰陣就已經同我地講想入去英國皇家音樂協會讀書,佢仲話將來希望可以喺英國皇家歌劇院、米蘭斯卡拉歌劇院、維也納國家劇院到表演,無論佢幾唔開心都好,只要入去band房彈琴,彈完出返嚟就無事架喇!」

Humphrey說話震撼著我,我未曾想過性格開朗的呂靜宜,兒時會出現這樣的狀況,音樂救回了她,她的一生與音樂結下了不解之緣,音樂已經是她的第二生命。我還以為已經很了解她,其實由此至終,我亦不了解她,她可以為我放棄她的夢想、她的第二生命,有一位女孩這樣去愛自己,我很感動,但這一刻我才發現原來自己有負這樣的厚愛,我沒有東西可以作出回報,至少我未能不顧一切去陪伴呂靜宜去追尋她的夢想,既然我不能以相等的代價去付出,我還有什麼資格去得到她的愛呢?

想是這樣想,但我仍然捨不得呂靜宜,我割捨不下這段感情,管佳莉騰出的位置已經被呂靜宜佔滿了。

Humphrey瞧著我,我的心情複雜得難以形容,我道:「Humphrey,我一時間唔可以應承你啲乜,你地畀啲時間我喔!」

Humphrey點頭道:「成皇志,希望你今次見完我之後,唔會嬲咗我啦!」

我搖頭道:「點會呢?我都係人阿哥,做阿哥緊係錫自己細佬妹架啦!」

(待續)
有文
飛左佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞