(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(10)

1001 回覆
191 Like 9 Dislike
我與呂靜宜在輪候旋轉木馬的時候,排在我們身後的是一對母子,那位小孩年齡大概五、六歲,他指著我們,道:「媽咪,點解嗰個哥哥同姐姐咁大過人仲玩旋轉木馬嘅?」

我別頭道:「阿DEE,我張飛用自己錢買,你張飛係你阿媽買,點解你玩得我玩得啊?」

那對母子立時噤聲,呂靜宜有點尷尬,道:「成皇志,都係唔好玩囉?」

「痴線,排到一半先話唔玩,緊係唔得啦!唔駛怕羞喎!玩得盡興啲!」

玩完旋轉木馬後,呂靜宜怕尷尬,沒有再嚷著要玩那些兒童專用的機動遊戲。

離開兒童樂園,我們乘搭登山纜車到了海狗公園另一邊,到海洋館看海狗、海獅、海象、企鵝、北極。

呂靜宜看到那群企鵝溫溫吞吞,不禁道:「好得意啊!」

我問道:「妳知唔知企鵝生活喺邊到啊?」

「IQ題嚟架?」

我搖頭道:「常識題。」

「南極。」

「咁肯定?」

「係。」

「真係南極,咁北極呢?」

「低能,北極邊會有企鵝架?小學生都知啦!」

「最後答案係啱嘅,話時話,點解北極無企鵝嘅?」

「唔知啊!可能北極有北極熊,企鵝驚咗佢地啩!」呂靜宜道:「係喎!我答啱咗,獎品呢?」

「我有話依條係有獎問答遊戲咩?」我瞧見呂靜宜扁了扁嘴,投降道:「好喇!好喇!咁妳想要咩禮物啊?」

「我想要攤位嗰啲公仔。」

「好,依家就去掟畀妳。」
我們離開了海洋館,到了那些燒錢的攤位遊戲處,呂靜宜指著其中一個攤檔,道:「我想要嗰隻北極熊公仔啊!」

我打了一個OK手勢,道:「放心交畀我。」

付了錢,我拿起了其中一個塑膠球比量一下,裝作專家的口吻,道:「我用依個力學嘅原理,投擲旋轉球,個波會好似香蕉咁,循住一個弧形嘅軌跡擊中目標。」

呂靜宜道:「你嘅原理喺邊度學返嚟?你唔係DROP咗PHY嘅咩?」

我莞爾道:「自學嘅!」

我拿著球的手臀轉動了數圈,然後把球投出,投出的球以一個弧形的軌跡飛向…另外一個攤位裡。

其他人見狀禁不住發笑。

我瞧向呂靜宜,道:「頭先熱身,今次認真。」

我投了三個球都偏離了目標,再付款續玩。

但可惜的是,不知是我的動作跟不上我的理論,還是我的理論根本行不通,我花了一百元,仍未有斬獲。

呂靜宜見狀,勸道:「算啦!我地去睇海豚表演啦!」

原本我亦打算放棄,可是剛剛一個六歲小孩隨便亂扔,便得到大獎。

這口氣我難以嚥下,掏出了一百元,向攤檔內的職員道:「繼續喔!唔該。」

屢戰屢敗、屢敗屢戰,花了二百元,在只剩下一個機會之際,我放棄了那空泛的力學理論,隨意一扔,居然讓我中了三獎。

我拿著那個海狗公仔送給了呂靜宜,道:「唔係我葡萄,而係真心覺得依隻海狗係靚過北極熊。」

呂靜宜晏笑盈盈道:「嗯,多謝。」

我想到了聖誕時,自己在海旁售賣的毛公仔,成本只是十元一隻,現在一時之氣花了二百元才換到這一隻小小的海狗公仔,真的有點肉赤。
返左份人工低嘅工 辛苦 早抖

你早抖先,我睇埋再訓
推!
有文
同埋差唔多又要開新post
加油 push
返左份人工低嘅工 辛苦 早抖

你早抖先,我睇埋再訓

ok 我訓醒睇
push
禮拜日返工忙 無文 早抖
推埋先
推埋先

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞