[唔好俾佢停]福岡有咩好玩 (2)

1001 回覆
16 Like 5 Dislike

我都想知 琴日先買12月初去 好趕
仲想問通常由布院dinner 幾點食定去到坐低左佢先開始上 驚時間錯左

我都係岩岩先決定 12月頭就去啦

我浸過日本2次溫泉 一般都比你揀幾點食既
無得揀就7點左右 照道理4點可以check in去浸一轉

食dinner 之後再浸 訓醒就早餐 之後又浸 check out

2號出發毒遊 唸住3號先去門司港鐵路博物館 唐户市場之後直落由布院 如果預7點到 會唔會太趕

你要好早出門口了 買個潮風號套票 行過去下關再搭巴士去唐戶市場 隔離係關門汽船 同埋你睇下門司港有冇價值比你留耐啲 冇既返小倉搭sonic去大分轉車去由布院

潮風號12月停駛

但個行程唸住係咁:
Day 1: 落機入博多住
Day 2: 門司港 (鐵路博物館)& 下關唐戶市場> 18:00-19:00 由布院
Day 3: 由布院> 熊本> 阿蘇火山>船: 長崎
Day 4: 原爆館> 太宰市> 博多
Day 5: 海之中道> 運河城> 博多
Day 6: 上機

應該最趕係day 2入由布院, day 5未定 但主要係博多 麻煩比d意見

阿蘇火山有開咩?

無開?? 咁我即刻轉plan去名古屋玩飛驒高山白川鄉
阿蘇火山未開 熊本去阿蘇條線未開 同埋阿蘇男孩轉左由別府去阿蘇
阿蘇火山未開 熊本去阿蘇條線未開 同埋阿蘇男孩轉左由別府去阿蘇

阿蘇火山未開咩 我琴日睇左d咩
有無巴絲有由布院溫泉推介咁?

仲想問通常由布院dinner 幾點食定去到坐低左佢先開始上 驚時間錯左

食dinner 之後再浸 訓醒就早餐 之後又浸 check out

2號出發毒遊 唸住3號先去門司港鐵路博物館 唐户市場之後直落由布院 如果預7點到 會唔會太趕

你要好早出門口了 買個潮風號套票 行過去下關再搭巴士去唐戶市場 隔離係關門汽船 同埋你睇下門司港有冇價值比你留耐啲 冇既返小倉搭sonic去大分轉車去由布院

潮風號12月停駛

但個行程唸住係咁:
Day 2: 門司港 (鐵路博物館)& 下關唐戶市場> 18:00-19:00 由布院

應該最趕係day 2入由布院, day 5未定 但主要係博多 麻煩比d意見

咁趕去由布院 咩都睇唔到。由布院d店5點就關門,餐廳大部分都唔做晚市, 大家傍晚一早就返酒店1泊2食。上次我住溫泉酒店,佢要我最遲5pm checkin.. 之後最遲7pmdinner . 仲有12月 下午5點就已經日落。

你day2-3打咭旅遊
你cut咁d景點 唔好日日坐咁耐車啦

潮風號12月停駛

但個行程唸住係咁:

咁趕去由布院 咩都睇唔到。由布院d店5點就關門,餐廳大部分都唔做晚市, 大家傍晚一早就返酒店1泊2食。上次我住溫泉酒店,佢要我最遲5pm checkin.. 之後最遲7pmdinner . 仲有12月 下午5點就已經日落。

你day2-3打咭旅遊
你cut咁d景點 唔好日日坐咁耐車啦

火山唔開 我調下行程先 應該可以鬆動d
如果我轉做咁

Day 1: 博多
Day 2: 門司港 (鐵路博物館)& 下關唐戶市場> 博多 地下街
Day 3: 運河城> 由布院
Day 4: 由布院>熊本> 長崎(原爆館)
Day 5: 海之中道海濱公園 博多
Day 6: 香港

咁樣會唔會好d? day 4,5 邊日去原爆館好
如果我轉做咁

Day 2: 門司港 (鐵路博物館)& 下關唐戶市場> 博多 地下街

我唔熟由布院去熊本交通,頭先用app search好似要返博多再轉。 你仲要再去長崎 好似太趕
如果我轉做咁

長崎原爆館昨日去左 半粒鐘可以睇完

唐戶市場一般3點前會收 你會選擇坐汽船過去還是行地下隧道過去呢 如果冇潮風號既可以早啲去 去晒下關同唐戶先落門司港既鐵路博物館會最好

由布院去熊本 由於上次大雨到而家條橋仲未整好 要兜個大圈 你可以放棄
我唔熟由布院去熊本交通,頭先用app search好似要返博多再轉。 你仲要再去長崎 好似太趕

本來唸住布院去熊本好似好方便, 但有巴打提我條路未通返。
所以而家應該會咁樣
Day 2: 門司港 (鐵路博物館)& 下關唐戶市場> 長崎
Day 3: 原爆館 > 熊本 > 博多 天神地下街
Day 4: 海之中道 > 由布院
Day 5: 運河城/太宰府 博多
Day 6: hk

我唸交通應該冇咩大問題掛

所以而家應該會咁樣
Day 2: 門司港 (鐵路博物館)& 下關唐戶市場> 長崎

不過有冇人去過海之中道? 玩海濱公園,水族館 預4個鐘會唔會太少
留名
如果我轉做咁

長崎原爆館昨日去左 半粒鐘可以睇完

唐戶市場一般3點前會收 你會選擇坐汽船過去還是行地下隧道過去呢 如果冇潮風號既可以早啲去 去晒下關同唐戶先落門司港既鐵路博物館會最好

由布院去熊本 由於上次大雨到而家條橋仲未整好 要兜個大圈 你可以放棄

我都係尋日去左原爆館

Btw 稻佐山夜景絕對值得一去,問酒店仲有半價攞coupon

所以而家應該會咁樣

一係坐巴士,都係兩個鐘左右,但浪費jrpass
唔可以 由布院去久留米再轉熊本咩?

好似坐巴士快啲
而家轉到咁 應該冇問題掛
不過又要唸住咩好
湯布院有冇邊間溫泉酒店 推介

book 左山光院好似睇評語不錯 但好貴

今年7月定6月打風,條火車路軌俾洪水沖走左,要2018年先起返好,依家可以直接撘巴士經久留米去熊本

Jr就要行小倉個邊

包膠返

我住由布院。牧場之家的經歷
之前話去過會share 但懶得寫

牧場之家可以自己住一間日式屋仔, 早晚餐好好食
仲有私人風呂借用 同 露天大浴場
大浴場係可以望到由布岳

車站行過去8分鐘 一條直路 途中仲有超市

share手機影既相
質素差差地 請見諒

包膠返

我住由布院。牧場之家的經歷
之前話去過會share 但懶得寫

牧場之家可以自己住一間日式屋仔, 早晚餐好好食
仲有私人風呂借用 同 露天大浴場
大浴場係可以望到由布岳

車站行過去8分鐘 一條直路 途中仲有超市

share手機影既相
質素差差地 請見諒

我唔係自駕所以諗住去番近中間溫泉街果堆
唉,聽日諗起來回由布院要坐十個鐘頭車就想死
祝我好運
Google完都唔知應該點安排好 一月頭出發五日四夜 晏就5點到埗 ,晏就4點機走好迷惘,主要想飲飲食食同睇風景浸溫泉,打算spend一日係由布院,你地覺得第三日去定第二日去好
唉,聽日諗起來回由布院要坐十個鐘頭車就想死
祝我好運

點解? 你去邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞