[唔好俾佢停]福岡有咩好玩 (2)

1001 回覆
16 Like 5 Dislike
想問由布院之森值唔值由博多搭起
買5日pass唔想比extra fee去巴士到
但又只會即日來回
定搭普通由布院列車好

由布院無乜可能JR來回
太耐

過夜都算,仲要即日
無話唔得但自己辛苦啲
想去嘅諗巴士好啲

即日應該食個lunch 就走

我最後都係個到hea 左4個鐘

家下博多去由布院最快唔係得巴士咩???
九州定福岡?

福岡喺九州
九州有福岡
打算去7日會買5day pass,諗住問問大家有咩地方比較適合去果度住一晚而唔返博多?
由布院/長崎/熊本
福岡機場出境海關而家收免稅單嚴唔嚴?

得手提行李想拆盒慳D位
佐賀城都唔錯,個展覽可以慢慢睇,然後去食佐賀牛

食佐賀牛有無邊間推介

得手提行李想拆盒慳D位

犯法野唔鼓勵
打算去7日會買5day pass,諗住問問大家有咩地方比較適合去果度住一晚而唔返博多?
由布院/長崎/熊本

3個都得 我人現在係福岡 今次既行程我搭sonic 係最多 好累
佐賀城都唔錯,個展覽可以慢慢睇,然後去食佐賀牛

食佐賀牛有無邊間推介

炎壽
想問由布院之森值唔值由博多搭起
買5日pass唔想比extra fee去巴士到
但又只會即日來回
定搭普通由布院列車好

由布院無乜可能JR來回
太耐

過夜都算,仲要即日
無話唔得但自己辛苦啲
想去嘅諗巴士好啲

即日應該食個lunch 就走

我最後都係個到hea 左4個鐘

家下博多去由布院最快唔係得巴士咩???

買左JR pass ma 點都要搭啦
由布院/長崎/熊本

3個都得 我人現在係福岡 今次既行程我搭sonic 係最多 好累

巴打行程如何?可唔可以share下
由布院/長崎/熊本

簡易版:
Day1:2點係博多鎖行李 換jr pass 去大濠公園坐 影下相 住博多

Day2:坐jr去佐賀轉車去神琦既九年庵(一年開2次)睇完之後原本去多次唐津城(上年11月撞正維修上唔到)但後來睇個乘車轉乘apps要成粒鐘去到 去到就收檔 結果去左佐賀城 佐嘉神社

Day3:玩死自己系列 check out鎖行李 由博多去別府睇埋最後2個地獄(血池 龍捲地獄 上年係小倉撞正停駛 最後去到5個地獄)睇完後去中津城 福澤故居返博多拎行李再轉車去小倉酒店

Day4:小倉去長崎登軍艦島

Day5:朝早9點去旦過市場 未開 再check out 寄儲行李過門司港買套票過下關連唐戶 去唐戶市場食個河豚刺身加去赤板神社 坐船返門司港小倉拎行李返博多

由於卜酒店遲左同埋登軍艦島個預約日期唔適合 所以周圍走 搭架sonic車搭左好多次
有無巴絲有由布院溫泉推介咁?
由布院/長崎/熊本

簡易版:
Day1:2點係博多鎖行李 換jr pass 去大濠公園坐 影下相 住博多

Day2:坐jr去佐賀轉車去神琦既九年庵(一年開2次)睇完之後原本去多次唐津城(上年11月撞正維修上唔到)但後來睇個乘車轉乘apps要成粒鐘去到 去到就收檔 結果去左佐賀城 佐嘉神社

Day3:玩死自己系列 check out鎖行李 由博多去別府睇埋最後2個地獄(血池 龍捲地獄 上年係小倉撞正停駛 最後去到5個地獄)睇完後去中津城 福澤故居返博多拎行李再轉車去小倉酒店

Day4:小倉去長崎登軍艦島

Day5:朝早9點去旦過市場 未開 再check out 寄儲行李過門司港買套票過下關連唐戶 去唐戶市場食個河豚刺身加去赤板神社 坐船返門司港小倉拎行李返博多

由於卜酒店遲左同埋登軍艦島個預約日期唔適合 所以周圍走 搭架sonic車搭左好多次

所以前後住2間酒店?如果過去長崎係咪都適合果邊住返晚?
我住3間 聽日走人 如果你係上稻佐山睇夜景 上軍艦島的話 或者去豪斯登堡 佐世保/佐賀最好住長崎

我住小倉 有日一去軍艦島 卜左13:00 我係朝早7點出門口 去完差唔多夜晚7點返博多 食埋野返小倉9點幾 眼訓到一上長崎博多jr瞓到扯鼻寒

我都想知 琴日先買12月初去 好趕

仲想問通常由布院dinner 幾點食定去到坐低左佢先開始上 驚時間錯左

仲想問通常由布院dinner 幾點食定去到坐低左佢先開始上 驚時間錯左

我都係岩岩先決定 12月頭就去啦

我浸過日本2次溫泉 一般都比你揀幾點食既
無得揀就7點左右 照道理4點可以check in去浸一轉

食dinner 之後再浸 訓醒就早餐 之後又浸 check out

食dinner 之後再浸 訓醒就早餐 之後又浸 check out

2號出發毒遊 唸住3號先去門司港鐵路博物館 唐户市場之後直落由布院 如果預7點到 會唔會太趕

2號出發毒遊 唸住3號先去門司港鐵路博物館 唐户市場之後直落由布院 如果預7點到 會唔會太趕

你要好早出門口了 買個潮風號套票 行過去下關再搭巴士去唐戶市場 隔離係關門汽船 同埋你睇下門司港有冇價值比你留耐啲 冇既返小倉搭sonic去大分轉車去由布院

你要好早出門口了 買個潮風號套票 行過去下關再搭巴士去唐戶市場 隔離係關門汽船 同埋你睇下門司港有冇價值比你留耐啲 冇既返小倉搭sonic去大分轉車去由布院

潮風號12月停駛

但個行程唸住係咁:
Day 1: 落機入博多住
Day 2: 門司港 (鐵路博物館)& 下關唐戶市場> 18:00-19:00 由布院
Day 3: 由布院> 熊本> 阿蘇火山>船: 長崎
Day 4: 原爆館> 太宰市> 博多
Day 5: 海之中道> 運河城> 博多
Day 6: 上機

應該最趕係day 2入由布院, day 5未定 但主要係博多 麻煩比d意見

潮風號12月停駛

但個行程唸住係咁:
Day 2: 門司港 (鐵路博物館)& 下關唐戶市場> 18:00-19:00 由布院

應該最趕係day 2入由布院, day 5未定 但主要係博多 麻煩比d意見

阿蘇火山有開咩?

得手提行李想拆盒慳D位

佢地有個專用counter 問你拎passport再幫你拆單

但唔見佢地開你D GIP CHECK

得手提行李想拆盒慳D位

佢地有個專用counter 問你拎passport再幫你拆單

但唔見佢地開你D GIP CHECK

BTW 犯法野唔鼓勵

比人捉到後果自負

潮風號12月停駛

但個行程唸住係咁:

Day 2 & 3趕到咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞