耶穌係世界上最大既大話

589 回覆
1763 Like 154 Dislike
成撚日都話唔可以用人類智識去解聖經
連(人類)問題都解唔到咩超智慧呀聖經

初中上宗教堂有同學問點解聖經無提過恐龍
即刻俾個miss西

係咁E睇下創世紀都會發現好多BUG

真係知識水平低嘅年代先會咁作

細菌係數量最多嘅物種,點解聖經無記載?因為作者唔識囉

點解先有植物後有太陽?因為作者唔知植物生存要靠陽光黎光合作用囉

好多關鍵都係靠未來科技先發現到 點解果陣又唔寫落本野到 因為佢地果陣都未有咁高科技

我只可以話

呢個世界根本無神既存在

我呢就信呢個世界無奇不有,有神都唔奇
但就應該唔係耶教入面個神咁樣,或者當初真係有,但都俾班人類教徒加鹽加醋到變第二樣嘢
聖經都係口傳口,同山海經差唔多

比人借埋個名來昆錢減刑都可以唔做野 其實可能我就係神 暫時失憶咁解

即刻俾個miss西

係咁E睇下創世紀都會發現好多BUG

真係知識水平低嘅年代先會咁作

細菌係數量最多嘅物種,點解聖經無記載?因為作者唔識囉

點解先有植物後有太陽?因為作者唔知植物生存要靠陽光黎光合作用囉

好多關鍵都係靠未來科技先發現到 點解果陣又唔寫落本野到 因為佢地果陣都未有咁高科技

我只可以話

呢個世界根本無神既存在

關鍵係創世時未有人,所以創世過程唔可能係由人觀察記錄

只可以係創世者直接感知人類寫出黎

所以創世過程係唯一唔可能會錯嘅內容

如果有錯代表咩嘢?有無聰明嘅耶撚答我?

斷尻估

唔係斷估,係作者以佢當時對世界嘅認識推論創世過程

寫出一個佢認為最合理又昆到最多人信嘅版本

可惜時間揭破荒謬,科學證明係錯耶撚又兜唔到,咪話唔好照字面解囉
做人現實d.
信完耶穌都係要番工,要用錢食飯, 要比錢買樓
其實錢先係神

做教會個班咪又要逗人工 重可以住豪宅 係咁大愛嘅就上到下一樣人工

信左就要每個月俾一成人工班濕尻牧師

香港基督教已經變左一門生意了

所以好多傳導人年青時不段做靚自己份CV,行內四處識人,
花半年帶埋老婆去第三世界做短宣、當地傳導 e.g印尼、泰、揀,去世界各地開會(實質教會資助免費個人遊玩),搏取教會內外高層、信徒信任,
升做木屍後同佢老婆自立門戶自己開檔,之後呃一雞死一雞鳴的信徒、被洗腦年青人、毒撚、阿婆...供樓做永久堂址,供物業、....
每星期自己人圍威喂數錢,俸獻數到幾多數目無人知

有家人信先on9呀 前個月我老豆過身前家姐踢佢入會
上個月靈堂要請d教會on99係到講咩永生
好我都算咪比錢請佢地囉
屌你老母前幾日要我拎帛金出黎比教會
你話痴唔痴線
做人現實d.
其實錢先係神

做教會個班咪又要逗人工 重可以住豪宅 係咁大愛嘅就上到下一樣人工

花半年帶埋老婆去第三世界做短宣、當地傳導 e.g印尼、泰、揀,去世界各地開會(實質教會資助免費個人遊玩),搏取教會內外高層、信徒信任,
升做木屍後同佢老婆自立門戶自己開檔,之後呃一雞死一雞鳴的信徒、被洗腦年青人、毒撚、阿婆...供樓做永久堂址,供物業、....

好我都算咪比錢請佢地囉
你話痴唔痴線

耶撚好偽善表面咩都為你好,最後都係講錢
做人現實d.
其實錢先係神

好我都算咪比錢請佢地囉
你話痴唔痴線

耶撚好偽善表面咩都為你好,最後都係講錢

我之前已經好撚憎耶教
經過呢次真係同我諗嘅一撚樣
所以我係唔撚想比
仲要我拎哂出黎比教會
我一定唔撚比

老夫子已經收耶撚皮
五餅二魚加人形蜈蚣,喂飽幾十萬人
我只可以話 以現今科技來理解佢做過既野 除左認為佢係神棍果類之外我諗唔到
我而家同你講全香港人今日加埋食過既食物得五片生命麵包同兩條魚 你都當我on9啦

比你班人類咁易用科學理解到佢仲叫做神?

呢個真 人都做到點叫神

做到人類做唔到嘅野就係神?咁外星人整ufo又係神?
鬼識穿牆又係神?
惡魔變樣又係神?
咁聖誕老人識坐鹿車飛天都係神啦
原本中學都信主,後尾諗諗下覺得好on9,如果有上帝咁點解世界仲係咁唔公平,點解正不能勝邪

再諗諗下,耶穌既神跡同上帝有邊個見過? 鳩吹寫落本經幾百手修改既垃圾故仔書到 ,信果啲真係無腦

我都係曾經信過
後尾覺得聖經瘋狂自相矛盾就冇再信
耶撚同星座撚都係咁戇鳩

agger
垃撚垃
點解梵蒂岡啲高層成日雞姦男童呀耶穌又唔理下 咁一係佢無知佢無能
仲講咩全知全能

屌你老母耶穌而家如果可以用兩地起5幢樓容納晒全香港既人,我就信勒
唔係話五餅二魚個二魚係鯨魚嚟架咩
唔係話五餅二魚個二魚係鯨魚嚟架咩

係咩都好啦,作者想點作咪點作

根本每個人都可以作本聖經出黎
相耶穌有閪屌我信

即刻俾個miss西

我以前都有問過 佢地班耶撚會係度兜
話聖經無明確講過唔代表唔存在
我真係屌出聲
你真係有能力證明佢係真定假咩

你又真係有能力證明樓主講既係假咩?

即刻俾個miss西

我以前都有問過 佢地班耶撚會係度兜
話聖經無明確講過唔代表唔存在
我真係屌出聲

耶教個核心就係好似話聖經無明確講過唔代表唔存在咁

神嘅存在由頭到尾都無被客觀證實過

話有嗰D全部個人感觀FF出黎

呢個真係好撚屈,佢唔需要證明有,佢話係就係
有68個耶撚同1個上帝偷偷留下負皮
有68個耶撚同1個上帝偷偷留下負皮

我敢講,比負皮D耶撚全部都係智障

比人質疑又唔敢出聲,再唔係根本自己都兜唔到

睇死呢D人淨係識返教會圍爐同比人洗腦黎鞏固自己嘅信仰
宗教只係心靈寄託
信冇咩問題
唔好信到入邪教咁深就得

利申:無神論
有冇人解釋到點解信仰嘅威力咁大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞