耶穌係世界上最大既大話

589 回覆
1763 Like 154 Dislike
宗教不嬲係用黎呃啲心靈脆弱,
無知又唔用腦諗野既人

唔撚好舉啲名人聰明人駁我
實際上你識幾多個信教但又好撚正常
其實最唔明點解上帝唔殺死撒旦
一直覺得耶教既教義討論,耶教真實性既討論,兩樣應該分開

後者2017年大家知咩事
前者就係隻眼開隻眼閉,如今耶教已經變左文化社會一部分,而且十分龐大 只有先莫論真偽,以導人向善既出發點交流下
當故仔聽咪算
我唔明點解真係有人會信
上面仲有人講到好似歷史記載事件咁話好偉大
屌你咁我係咪要信金庸係真歷史
古人識飛天 一拳可以打爆間屋?
信係為左搭通網絡,睇下識唔識到高層、上流社會
贏左道德正義撚,例如政治上渣嘛

你見林鄭、老鼠芬都係「基督徒」就知咩事
知唔知咩係神呀? 神以前都係人 不過佢做到啲人做唔到嘅野 之後佢就係神

呢度應該夠分俾全部以色列人食
你真係有能力證明佢係真定假咩

不能證偽已經係垃圾 非科學 我都可以9up自己係上帝使者 你證明唔到我係假 所以真?
各位點睇連尼住,連連信耶教
我只可以話 以現今科技來理解佢做過既野 除左認為佢係神棍果類之外我諗唔到
我而家同你講全香港人今日加埋食過既食物得五片生命麵包同兩條魚 你都當我on9啦

比你班人類咁易用科學理解到佢仲叫做神?

呢個真 人都做到點叫神
你真係有能力證明佢係真定假咩

就喺無, 所以用logic黎講, 只能assume佢唔存在. 我同你講我見到UFO你都會問我攞圖黎證明啦

訴諸無知啊on9
好意思同人講logic
好心去讀下書啦
證明唔到真假 只不過係真假存疑

我剩係覺得佢死完可以復活,咁佢嘅死又有咩特別,點解死就救贖人?
死多幾次都得啦
打機都話死咗扣經驗值,佢死係冇代價

同埋流血同洗罪有咩關係?

用射精黎洗罪唔得咩?

我唔明耶穌死黎做乜

因為佢地話耶穌犧牲自己去感動世人
成個宗教中心就係圍繞住耶穌死係幾咁偉大

佢擺明會復活,件事有幾感動?

同D男仔自編自導自演套英雄救美追女仔有咩分別?

如果你睇返耶教歷史就知,原本耶教係猶太人整嚟自己圍內玩嘅宗教
俾西方鬼佬拎嚟做政治手段,新約係後加
去到東邊就變咗做東正教同伊斯蘭教
伊斯蘭教覺得耶穌只係一個先知唔係咩神嘅仔
猶太教唔信新約

其實你地插人之前做下research先啦,
耶穌既死點解可以救贖人?

舊約要贖罪就要獻祭, 祭品要係聖潔冇病痛既牛羊
而耶穌冇犯過罪, 佢既死就係作為祭品一樣, 為世人贖罪

耶穌係擺明會復活, 但我問下你呀, 你明知你會復活, 但你死前要受肉體同心靈上(包括被世人拒絕)既痛楚, 你係咪會咁甘願去死呀? 同埋你為你愛既人死都可能會, 但要你為一班唾棄你既罪人死, 易唔易呀?

話你ON9怕你嬲

你用你個屎忽諗下,獻祭根本係人訂出黎嘅儀式

神做嘢點解要跟人?

我話你知點解,因為聖經係人作出黎,作嘅時間自然會跟佢自己嘅認知黎作

獻祭根本係人訂出黎嘅儀式<點解咁講?
同埋好聲好氣同你講野咁aggressive做乜春

你點睇唔同宗教唔同國家唔同文化唔同習俗嘅人都有獻祭?

你點睇有啲宗教係冇獻祭?eg佛教

無咪無有咩點睇,你想講咩?
耶撚=on9
耶撚全面進場
屌耶撚教始創人一定係精神病,FF個人出黎就係神,跟著帶埋成班病友發神經,所以話痴線會傳染
5餅

(5塊)
2魚

其實唔難
中學雞年代耶撚學校成日吹聖經係世界上最好賣既書
宗教呢家野真實性就無架啦,任人吹
每個人話自己發夢見過都得
不過耶撚教除左用黎搵錢
俾信徒一個精神寄托算唔算唯一用途
俾d野佢地信下等人生無咁灰
我剩係覺得佢死完可以復活,咁佢嘅死又有咩特別,點解死就救贖人?
死多幾次都得啦
打機都話死咗扣經驗值,佢死係冇代價

同埋流血同洗罪有咩關係?

用射精黎洗罪唔得咩?

我唔明耶穌死黎做乜

因為佢地話耶穌犧牲自己去感動世人
成個宗教中心就係圍繞住耶穌死係幾咁偉大

佢擺明會復活,件事有幾感動?

同D男仔自編自導自演套英雄救美追女仔有咩分別?

如果你睇返耶教歷史就知,原本耶教係猶太人整嚟自己圍內玩嘅宗教
俾西方鬼佬拎嚟做政治手段,新約係後加
去到東邊就變咗做東正教同伊斯蘭教
伊斯蘭教覺得耶穌只係一個先知唔係咩神嘅仔
猶太教唔信新約

其實你地插人之前做下research先啦,
耶穌既死點解可以救贖人?

舊約要贖罪就要獻祭, 祭品要係聖潔冇病痛既牛羊
而耶穌冇犯過罪, 佢既死就係作為祭品一樣, 為世人贖罪

耶穌係擺明會復活, 但我問下你呀, 你明知你會復活, 但你死前要受肉體同心靈上(包括被世人拒絕)既痛楚, 你係咪會咁甘願去死呀? 同埋你為你愛既人死都可能會, 但要你為一班唾棄你既罪人死, 易唔易呀?

話你ON9怕你嬲

你用你個屎忽諗下,獻祭根本係人訂出黎嘅儀式

神做嘢點解要跟人?

我話你知點解,因為聖經係人作出黎,作嘅時間自然會跟佢自己嘅認知黎作

獻祭根本係人訂出黎嘅儀式<點解咁講?
同埋好聲好氣同你講野咁aggressive做乜春

你點睇唔同宗教唔同國家唔同文化唔同習俗嘅人都有獻祭?

你點睇有啲宗教係冇獻祭?eg佛教

無咪無有咩點睇,你想講咩?

係囉,你想講咩?

我咪想講獻祭係人定出黎嘅儀式,你有無追post........

查實你想講咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞