耶穌係世界上最大既大話

589 回覆
1763 Like 154 Dislike
前幾頁有巴打講啦 科學屌打左聖經

e位神父係08年有番咁嘅見解 個神父唔係9upper呀 都係教庭嘅大粒野黎
點解讀就你地諗啦

科學與宗學向來勢不兩立,身兼梵蒂岡天文台台長的富內斯神父則認為,信主和信有「外星人兄弟」沒有矛盾。他接受梵蒂岡報章《羅馬觀察家報》訪問說:「人們不可對天主的創造自由設下界限,因此不能排除其他星體有生命。」他又指《聖經》「不是一本科學書」,因此人們尋找宇宙的根源,並不等同質疑天主的造物主角色

可以睇下呢個中大搞嘅辯論
https://youtu.be/C8fRkiuFKUg
再睇埋反宗教嗰一方嘅兩位教授寫嘅「宗哲對話錄」,就明點解科學同宗教係勢不兩立
回左你悔改先
點解要悔改先
因為人有罪,所以要一位救主拯救
洗清所有的罪
所以相信主的救恩(因信稱義)
姐係你所講的後者
咁問題黎啦
由未信去到信,即表達佢反思左自己有罪
想主做佢救主啦
咁佢都想唔再犯以前所做的罪啦
想改返好
此為前者
如果唔係佢都唔信啦
繼續犯罪咪犯罪囉
馬可福音 1:4 照這話,約翰來了,在曠野施洗,傳悔改的洗禮,使罪得赦。
悔改係為罪得赦
使徒行傳 3:19 所以你們當悔改歸正,使你們的罪得以塗抹……
要歸正途
哥林多後書 12:21 且怕我來的時候,我的神叫我在你們面前慚愧,又因許多人從前犯罪,行污穢姦淫邪蕩的事,不肯悔改,我就憂愁。
睇見悔改應該要停止再做行污穢姦淫邪蕩的事(罪)
咁岩先我睇返舊約創18-19
都覺得幾有趣
神知道所多瑪同蛾摩拉d人都犯罪得好西利
所以想毀城
不過亞伯拉罕就同神討論啦
搞完一大論
神係答應只要有10個義人就唔會毀城
不過最後得羅得一個義人
同埋天使講過唔準回頭
而挪亞梗係當時唯一的義人 創6
成個世界的人都充滿強暴
仲有
利未記 19:33 -34 若有外人在你們國中和你同居,就不可欺負他。
和你們同居的外人,你們要看他如本地人一樣,並要愛他如己,因為你們在埃及地也作過寄居的,我是耶和華你們的神。
而新約
其實都講過愛人如己
馬可福音 12:29-31耶穌回答說:第一要緊的,就是說:以色列阿,你要聽,主我們神,是獨一的主。
你要盡心,盡性,盡意,盡力,愛主你的神。
其次,就是說:要愛人如己。再沒有比這兩條誡命更大的了。
弗17-19
哥西4:1-5
以上都講緊點對外人or其他人
至於夭折bb個度我都好難回應大家
一來我聽返黎有限
二來我未睇過太多有關於夭折的聖經
而之前我所講靈魂係聽到一個訊息有少少提及夭折
係話如果當一個bb夭折
咁其實係咪因為無靈魂呢
究竟有血肉心跳就叫生命定要有埋靈魂先係
都可以再研究研究
好似夏娃咁要有神個啖氣
咁e到有無聖經所引我唔記得了
所以只係話值得探究無話一定
其實諗落植物人都有d似e種問題
不過哩到可以當我廢up
因為都無咩證據同引經
由未信去到信,即表達佢反思左自己有罪

呢點我理解唔到有直接既關係﹐因為我理解"信"既意思, 係真誠地相信﹑認同 耶和華係世界唯一既神。同有無諗過去糾正自己以往既錯(或者recognise某D行為係錯), 係兩回事黎。

當然你引既經文係有直接間接地講出對其他人既行為準則, 但又衍生出另一個問題, 就係點樣解決聖經中自相矛盾既部分, 例如你引既文, 就同我引既下文有原則上既分別, 應該由邊個去判定邊一段先正確?

以 弗 所 書 2:8-10Chinese Union Version (Traditional) (CUV)

8 你 們 得 救 是 本 乎 恩 , 也 因 著 信 ; 這 並 不 是 出 於 自 己 , 乃 是 神 所 賜 的 ;
9 也 不 是 出 於 行 為 , 免 得 有 人 自 誇 。
其實咁 跟據任何遊行示威既人數數據
永遠最少吹大十倍以上
所以幾十萬人 可能只係幾百幾千人

五餅二魚

兩條鯨魚 已經夠做
至於五餅點樣解決幾千人 要再諗諗
即係吹水講大話啦 立心不良昆你入會 仲好得去邊
留名學習
其實基督教/天主教做左全世界第一大宗教
同埋愈多人信我諗係因為以色列復國
聖經入面叫做記載左e件事 令有d搖擺不定嘅人會信
信左嘅人更加大聲話穌哥係真主
咁我就咁認為
如果一個作姦犯科的人
真心唯一認定耶和華/耶穌係為一的神
咁佢自然會遵行係新約/舊約的守則
唔會再亂黎亦都唔再會再想做違背守則的事
如果條友仔話係真心真誠咁信
但係又係咁犯罪作姦犯科
無諗住要改番好
咁我覺得佢唔係真誠真心咁信
而弗2:8
又講到得救係恩典同埋信心
之後我認為係想表達唔好單單依靠自己同埋一切所做的
因為好容易令自己自大
人一自大就好容易犯錯同離開神
就好似魔鬼咁
所以要多諗到救恩係出於神的恩典
同埋要信,不信其實都可能係罪黎
啟示錄 21:8 惟有膽怯的,不信的,可憎的,殺人的,淫亂的,行邪術的,拜偶像的,和一切說謊話的,他們的分就在燒著硫磺的火湖裡,這是第二次的死。
到最後如果如果真係有一個人從未犯過罪
咁佢上唔上到天堂呢
如果佢未聽過福音理論上應該就上到(有存疑,未必岩)
啟示錄 20:12 我又看見死了的人,無論大小,都站在寶座前,案卷展開了,並且另有一卷展開,就是生命冊,死了的人都憑著這些案卷所記載的,照他們所行的受審判。
其實基督教/天主教做左全世界第一大宗教
同埋愈多人信我諗係因為以色列復國
聖經入面叫做記載左e件事 令有d搖擺不定嘅人會信
信左嘅人更加大聲話穌哥係真主

研究:美國基督徒人數7年來繼續下滑

更新: 2015年05月13日 10:38 PM

近年來美國主要基督教堂正在大量流失訪問的人數,這主要是由於千禧年出生的一代中有超過30%的人沒有信仰,不去教堂。(Getty Images)

【大紀元2015年05月13日訊】(大紀元記者柳芳綜合報導)皮尤研究中心5月12日公佈的最新調查數據顯示,在過去7年中,認為自己是基督徒的美國人數下降了8%,從2007年的78.4%降至目前的70.6%,另有23%的美國人表示自己不歸屬任何宗教,超過1/3的千禧族年輕人沒有信仰。

這份報告顯示,近年來美國主要基督教堂正在大量流失訪問的人數,這主要是由於千禧年出生的一代中有超過30%的人沒有信仰,不去教堂。這個比例較7年前增長了10%。

不信基督教和沒有任何信仰的人數增長之快令一些專家感到吃驚。皮尤宗教研究副總監史密斯(Greg Smith)說:「我們瞭解近幾十年來離開宗教的人數在不斷增加,然而這次的數據揭示出的增長速度之快令人震驚。」

除了年輕人的離開,報告還顯示不分年齡、性別、族裔和地域等各類人群中,不信基督教的人數都有顯著下降。

這份報告的研究者訪問了3.5萬名美國成年人,其中23%的人表示沒有任何信仰,25.4%的人為福音派教徒,約21%的人為天主教徒,14.7%的人為新教徒。

由於美國政府在做人口統計時不涉及宗教信仰人口數據,皮尤的這類調查數據被看作是為分析美國宗教人口提供了事實依據。

一些專家通過報分析說,美國一部份年輕人原本是在具有宗教環境的家庭長大,成人後他們放棄了原來的信仰或改信其他宗教。

美國杜克大學領導力戰略師瓊斯(L. Gregory Jones)表示,過去10多年來,基督教徒關於是否允許同性戀等話題的爭論使內部已經四分五裂,也使得一些年輕人為此感到精神疲憊從而將注意力轉向外部世界。
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞