耶穌係世界上最大既大話

589 回覆
1763 Like 154 Dislike
btw 欣賞你打千字文
5餅

(5塊)
2魚

其實唔難

耶撚思維係有得打飛機就話5餅2魚係神蹟

無得打就話唔可以照字面解,要睇背後嘅表達

耶乜撚呀 解到你聽就耶撚 邊part講緊信仰,
根本由一開始講 五餅二魚 已經係有謬誤
明眼人都知無可能 五餅二魚 餵得飽咁多人
好撚明顯 係比喻啦 下話?
愚公移山 又移左座山?
硬係要scentific 諗 ,外星人科技咩唔通?
一個問題 一連串迷思 已經帶出左 現代人既水平 仲係去到邊到

姐係你嘅信仰係base on
一本唔知邊忽寫緊史實
唔知邊忽係比喻嘅書?
首先我想問點解要咁specific係5個餅同2條魚做比喻
係作者用5個餅比喻金木水火土或者其他野
定係作者敍朮佢覺得嘅真相?
如果你講得5餅2魚係比喻
咁你點知喺呢本咁多隱喻嘅書入面
邊啲先係真正發生過嘅野?
可能耶穌被釘十字架係比喻天主教教徒幫其他人頂罪
挪亞方舟係比喻宇宙大爆炸嘅地球
天堂地獄係比喻投胎投落有錢佬定窮人
可能所有喺聖經記載嘅神績都只係比喻
水變紅酒只係比喻生活變得多姿多彩
甚至有人話創世記一日比喻一億年
如果一本唔係根據史實寫嘅書
點解你又可以信到十足?

咁其實白雪公主本書都可能係聖經嘅一部分
毒蘋果就係比喻緊釘十字架嘅痛苦
白馬王子就係比喻主
白雪公主復活就係比喻緊耶穌復活
其實要馬後炮合理化一個假嘅故事好簡單
不過一個真嘅史實係唔洗合理化架

Sor啱啱打緊個回覆見唔到你最新嘅post
原來你係唔信嘅
但而家討論緊嘅就係有好多人信到十足
但其實無從考證
甚至有啲位係唔make sense
例如挪但都有人相信發生過丫嘛
恐龍點解釋?
耶撚
5餅

(5塊)
2魚

其實唔難

耶撚思維係有得打飛機就話5餅2魚係神蹟

無得打就話唔可以照字面解,要睇背後嘅表達

耶乜撚呀 解到你聽就耶撚 邊part講緊信仰,
根本由一開始講 五餅二魚 已經係有謬誤
明眼人都知無可能 五餅二魚 餵得飽咁多人
好撚明顯 係比喻啦 下話?
愚公移山 又移左座山?
硬係要scentific 諗 ,外星人科技咩唔通?
一個問題 一連串迷思 已經帶出左 現代人既水平 仲係去到邊到

姐係你嘅信仰係base on
一本唔知邊忽寫緊史實
唔知邊忽係比喻嘅書?
首先我想問點解要咁specific係5個餅同2條魚做比喻
係作者用5個餅比喻金木水火土或者其他野
定係作者敍朮佢覺得嘅真相?
如果你講得5餅2魚係比喻
咁你點知喺呢本咁多隱喻嘅書入面
邊啲先係真正發生過嘅野?
可能耶穌被釘十字架係比喻天主教教徒幫其他人頂罪
挪亞方舟係比喻宇宙大爆炸嘅地球
天堂地獄係比喻投胎投落有錢佬定窮人
可能所有喺聖經記載嘅神績都只係比喻
水變紅酒只係比喻生活變得多姿多彩
甚至有人話創世記一日比喻一億年
如果一本唔係根據史實寫嘅書
點解你又可以信到十足?

咁其實白雪公主本書都可能係聖經嘅一部分
毒蘋果就係比喻緊釘十字架嘅痛苦
白馬王子就係比喻主
白雪公主復活就係比喻緊耶穌復活
其實要馬後炮合理化一個假嘅故事好簡單
不過一個真嘅史實係唔洗合理化架

Sor啱啱打緊個回覆見唔到你最新嘅post
原來你係唔信嘅
但而家討論緊嘅就係有好多人信到十足
但其實無從考證
甚至有啲位係唔make sense
例如挪亞方舟或者創世記七日造世界
但都有人相信發生過丫嘛
我諗大家係唔明點解咁多人仲會死心塌地咁信
btw 欣賞你打千字文

無次有人傳教我一定會同佢地傾
再質疑聖經上唔合理嘅地方
有時我都諗 如果耶穌基督復活係假既 聖經不論舊約新約都係惡作劇既話 點解咁多人會係信徒時代為傳教捨命/為神學做咁多唔同既爭論

你聽過isis嗎?

isis性質唔同 佢主要係武裝同極權組織 同正統伊斯蘭教教義可謂冇乜關係 (或嚴重扭曲, 雖然佢地claim自己係遜尼派,但現實同見人就殺冇乜分別,掛羊頭賣狗肉)
佢地存在既目的係以極端手段回應西方對中東干預,同埋係班為利益不擇手段既亡命之徒 唔覺佢地係為咩真理同人類既救犢去付出同犧牲

大家都係為咗自己嘅信念,本質一樣,唔好覺得自己站喺道德高地

你又幾好笑 點會有人做既嘢唔為自己信念? 但好明顯係呢兩班人各自向善同惡既虧向走 我諗就算係孔聖佛陀都識分啦
有時我都諗 如果耶穌基督復活係假既 聖經不論舊約新約都係惡作劇既話 點解咁多人會係信徒時代為傳教捨命/為神學做咁多唔同既爭論

你聽過isis嗎?

isis性質唔同 佢主要係武裝同極權組織 同正統伊斯蘭教教義可謂冇乜關係 (或嚴重扭曲, 雖然佢地claim自己係遜尼派,但現實同見人就殺冇乜分別,掛羊頭賣狗肉)
佢地存在既目的係以極端手段回應西方對中東干預,同埋係班為利益不擇手段既亡命之徒 唔覺佢地係為咩真理同人類既救犢去付出同犧牲

你又幾好笑 點會有人做既嘢唔為自己信念? 但好明顯係呢兩班人各自向善同惡既方向走 我諗就算係孔聖佛陀都識分啦
科學會隨時間進步,而耶撚最拿手嘅技能之一就係跟住科學/科技嘅發展去改變自己嘅教義,亦即係搬龍門。

連自己嘅立場都不能堅定,偏偏又要唔接受他人質疑

咁都想要我信你個神?呸

你聽過isis嗎?

你又幾好笑 點會有人做既嘢唔為自己信念? 但好明顯係呢兩班人各自向善同惡既虧向走 我諗就算係孔聖佛陀都識分啦

都唔係善惡問題

問題係你覺得一個信念(耶教)會有人為佢而死,個信念(耶教)就係真

你覺得好有說服力?
有無耶撚可以解決一個最基本既問題:

聽講你地既神係全能 全知 全善。

既然係全能, 點解會容許天災﹑非洲細路一出世就飢餓然後夭折??
因為神唔知?唔可能架喎 神係全知!
咁即係神係知, 而無論係咩原因都好, 神係默許。
即係神見到有人受難都無出黎幫手﹐咁仲係咪全善?

既然係全能, 點解會容許天災﹑非洲細路一出世就飢餓然後夭折??

官方答案係:

好似父母明知仔女會撞板都會比佢去試咁

官方答案係:

好似父母明知仔女會撞板都會比佢去試咁

即係free will? 但係神係全知,早係人做決定之前佢已經知道人將會做咩決定。係咁既基礎上,完全無「明知撞板都要比佢試」既原因喎。

再者,以上論述,亦都係指出緊 free will同全知兩者係有本質上既矛盾,不可能並存。
笑撚到仆街 一個二個撚屌連基督教都未撚清楚 聖經又未撚睇過 問埋曬d傻鳩問題 起勢屌柒個教 好心您班柒碌就了解多d先再屌 衝出黎柒
利申:唔係耶撚
布魯諾
伽利略

天主教太衰
又發動十字軍又賣贖罪券
又迫害科學家
所以偉大的馬丁路德要進行宗教改革
千祈唔好睇《論猶太人及其謊言》呀
耶撚又唔肯傾聖經字面解釋(之前巴打有講,五餅二魚個類童話),又唔肯從社會政治層面去睇教會既墜落,咁有無人肯同我係哲學既層面去睇? 點回應free will同全知既本質茅盾?
笑撚到仆街 一個二個撚屌連基督教都未撚清楚 聖經又未撚睇過 問埋曬d傻鳩問題 起勢屌柒個教 好心您班柒碌就了解多d先再屌 衝出黎柒

on 9 仔

on 9 仔

on 您老母個9咩 繼續打飛機啦

on 9 仔

死耶撚最叻話人「連基督教都未撚清楚 聖經又未撚睇過」

通常最ON9嗰個永遠覺得自己係最醒

死耶撚有無睇以弗所書呀,咁多粗口
4:29污穢的言語、一句不可出口、只要隨事說造就人的好話、叫聽見的人得益處。

on 9 仔

死耶撚最叻話人「連基督教都未撚清楚 聖經又未撚睇過」

頭先有巴打引經據典 睇埋拉丁文 班耶撚又即刻縮 唔撚敢駁

再世彼得 三次不認主

通常最ON9嗰個永遠覺得自己係最醒

咁關我撚事 傻閪 我冇講撚過話自己醒 串人之前用您個屎眼睇下人地講乜撚野先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞