耶穌係世界上最大既大話

589 回覆
1763 Like 154 Dislike
小學入過學校既教會,啲哥哥姐姐勁霸道,話張偉健套西遊記教壞人,唔比我地睇,屋企人有拜神又叫我勸佢地唔好再拜 好撚痴線
[quote][quote]

所以我咪問第3同第4條題。
仲有我想講天主教嘅worldview 係有缺陷,縱使佢聖經全書有70卷,基督教係66卷,但多出嘅4卷係天主教當時用嚟俾說話基督教聽。
再者所以話聖經係真,其實係有關乎歷史,例如但以理書入面完全係預先寫咗巴比倫、 波斯、希臘、羅馬嘅興衰。又例如你可以睇返以色列可以跨越過千年而復國,而復國後係保留到猶太人傳統。
另外,如果基督冇從死裡復活,基督教係冇可能亦完全唔會由捱到耶穌死後18個月而再發展到全世界。

聖經入面一大堆互相矛盾嘅bug喺人都知
根據聖經所述計算,世界幾千年前先被創造,所以科學已證實地球40億年前已形成
創世紀話地球外面係水(aquae)但好明顯唔係
創世紀第一同第二章有矛盾:第一章話神造左野獸先造人,第二章係相反
仲有好多唔講啦 eg. 挪亞方舟荒謬至極

而但以里書根本極有可能係公元前2世紀寫,或者修改過,再偽裝成舊作品
信咩但以里書,我不如信中國嘅燒餅歌同推背圖

我答咗改個問題,其實你可以查返抄本係幾耐之前落嚟,做做research先話改,再者我講嘅比但以理書只係其中一個歷史實例,聖經應驗嘅嘢你上網揾揾,係比你想像中多
第二,冇講地球外係水
第三,要揾一樣嘢幾耐歷史有六種方法,講嘅幾十億年歷史係冇錯(但問題係如果用六種嘅方法一齊去量度,本身就出錯)。加上你有冇揾過人類嘅石化層樣本,好簡單,一個洪水嘅水壓,乜都改變到(關氧份事)。

1. 冇睇錯發現過最早嘅抄本係公元前100幾年,so?
2. 1:6    神 說 、 諸 水 之 間 要 有 空 氣 、 將 水 分 為 上 下 。1:7    神 就 造 出 空 氣 、 將 空 氣 以 下 的 水 、 空 氣 以 上 的 水 分 開 了 . 事 就 這 樣 成 了 。1:8    神 稱 空 氣 為 天 . 有 晚 上 、 有 早 晨 、 是 第 二 日 。
3. 1999唔明你up乜

1. 你肯定係睇錯。唔止公元前百幾年,係再前好多好多。
2. 約伯記 26:7 將大地懸在空 。
另外,和合本又好其他又好,如果你用和合本嚟拗係冇意思,因為和合本係想令人易明啲,如果要真係想明白字義,要睇原文直譯,quote 返你句Genesis 1嘅空氣

﹝原文字義﹞「空氣」穹蒼;原文是指一些被鎚成或壓成一片的東西,用來覆蓋一大片地方的。
   ﹝文意註解﹞在地球的上方有一層東西覆蓋著,就是科學家所謂的「大氣層」。大氣層中的雲層裏面所含水分,聖經稱為「天上的水」(詩一百四十八4);神乃是利用物理的原理,將水分為上下。

學過下拉丁文,用最權威嘅羅馬拉丁文本同你講
1.6 dixit quoque Deus (and god said)fiat firmamentum in medio aquarum (aquarum解水, in medio aquarum= in the middle of waters ,意思: let there be a firmament in the middle of waters )et dividat aquas ab aquis (and divided waters from waters)

1.7 et fecit Deus firmamentum (and god made a firmament) divisitque aquas quae erant sub firmamento ab his quae erant super firmamentum(and divided waters that were beneath the firmament from those that were above the firmament) et factum est ita(and it happened)

至於你話大氣有水份,牽強到爆,大氣層中水份佔極少(<3%),咁都叫做水,個神都幾蠢
而且中文版所講嘅空氣應該係指firmamentum,可以見到aquas係喺firmamentum上面, 如果雲就係aquas,咁雲上面嘅大片空氣係咩嚟?嗰度又有冇firmamentum?
大話講到超大時,會too big to fail
中共也努力製作中
無神論者可以自己先諗4條問題?(請仔細諗)
1. 真相/真理 存唔存在?
2. 神存唔存在?
3. 神蹟係咪可能發生?
4. 新約係咪更加成就基督教為真實?

宗教離唔開4個哲學點
1. origin
2. meaning
3. morality
4.&nbsp;destiny
而基督教係呢4點上無矛盾

其他關乎道德嘅問題,例如Evil and suffering,係其他層面嘅問題。
但可以輕輕講,神既然賜俾人free will, 就唔會去干涉任何人所做嘅一切惡與善,如人去選擇善惡係影響人類嘅行為,例如你有冇將愛去發揮,定選擇係自私貪婪。而其他嘅natural evil係講緊每樣嘢都有特定嘅性質,你唔係仆落地然後賴地硬,係因為地硬係佢嘅性質;人類需要水但唔可以喺水入面生存,see?

有神都唔一定係耶和華神
係耶和華神都唔一定係代表基督教係真
醒下啦
就算你講既全部都係事實
我信天主教唔好?

仲有我想講天主教嘅worldview 係有缺陷,縱使佢聖經全書有70卷,基督教係66卷,但多出嘅4卷係天主教當時用嚟俾說話基督教聽。
再者所以話聖經係真,其實係有關乎歷史,例如但以理書入面完全係預先寫咗巴比倫、 波斯、希臘、羅馬嘅興衰。又例如你可以睇返以色列可以跨越過千年而復國,而復國後係保留到猶太人傳統。
另外,如果基督冇從死裡復活,基督教係冇可能亦完全唔會由捱到耶穌死後18個月而再發展到全世界。

根據聖經所述計算,世界幾千年前先被創造,所以科學已證實地球40億年前已形成
創世紀第一同第二章有矛盾:第一章話神造左野獸先造人,第二章係相反

而但以里書根本極有可能係公元前2世紀寫,或者修改過,再偽裝成舊作品

我答咗改個問題,其實你可以查返抄本係幾耐之前落嚟,做做research先話改,再者我講嘅比但以理書只係其中一個歷史實例,聖經應驗嘅嘢你上網揾揾,係比你想像中多
第二,冇講地球外係水
第三,要揾一樣嘢幾耐歷史有六種方法,講嘅幾十億年歷史係冇錯(但問題係如果用六種嘅方法一齊去量度,本身就出錯)。加上你有冇揾過人類嘅石化層樣本,好簡單,一個洪水嘅水壓,乜都改變到(關氧份事)。

2. 1:6    神 說 、 諸 水 之 間 要 有 空 氣 、 將 水 分 為 上 下 。1:7    神 就 造 出 空 氣 、 將 空 氣 以 下 的 水 、 空 氣 以 上 的 水 分 開 了 . 事 就 這 樣 成 了 。1:8    神 稱 空 氣 為 天 . 有 晚 上 、 有 早 晨 、 是 第 二 日 。

另外,和合本又好其他又好,如果你用和合本嚟拗係冇意思,因為和合本係想令人易明啲,如果要真係想明白字義,要睇原文直譯,quote 返你句Genesis 1嘅空氣

﹝原文字義﹞「空氣」穹蒼;原文是指一些被鎚成或壓成一片的東西,用來覆蓋一大片地方的。
   ﹝文意註解﹞在地球的上方有一層東西覆蓋著,就是科學家所謂的「大氣層」。大氣層中的雲層裏面所含水分,聖經稱為「天上的水」(詩一百四十八4);神乃是利用物理的原理,將水分為上下。

不如你比個可靠嘅source出嚟參考下
到底樓主點樣解釋耶穌係大話?純粹亂up兩句開個post博人認同正評?

正中要害 唔係話詛咒 唔信都算 但唔信得黎仲要好似樓主咁樣無理批評就一定落地獄

自己唔信都算,仲要周圍講埋啲毫無根據嘅野,令人更加反對個教。唔好講話咩呢到係反耶論壇,樓主咁做同啲佢自己口中所講基督徒周圍傳叫人信有咩分別?你只不過係叫人唔好信。人地有權利選擇相信與唔相信,你開個亂up兩句就算嘅post,講埋一堆無憑無據嘅笑話,抹黑人地宗教,根本無聊。

笑撚死
唔知邊個 成撚日抹黑人地宗教呢
留名睇耶撚入嚟咬你
無神論者可以自己先諗4條問題?(請仔細諗)
1. 真相/真理 存唔存在?
2. 神存唔存在?
3. 神蹟係咪可能發生?
4. 新約係咪更加成就基督教為真實?

宗教離唔開4個哲學點
1. origin
2. meaning
3. morality
4.&nbsp;destiny
而基督教係呢4點上無矛盾

其他關乎道德嘅問題,例如Evil and suffering,係其他層面嘅問題。
但可以輕輕講,神既然賜俾人free will, 就唔會去干涉任何人所做嘅一切惡與善,如人去選擇善惡係影響人類嘅行為,例如你有冇將愛去發揮,定選擇係自私貪婪。而其他嘅natural evil係講緊每樣嘢都有特定嘅性質,你唔係仆落地然後賴地硬,係因為地硬係佢嘅性質;人類需要水但唔可以喺水入面生存,see?

有神都唔一定係耶和華神
係耶和華神都唔一定係代表基督教係真
醒下啦
就算你講既全部都係事實
我信天主教唔好?

其實回教同基督教都係信同一個神,只係對耶穌嘅角色有不同演譯,點解要信基督教唔信回教/猶太教?

回教而言,用佢地講佢地嘅穆罕默德嘅話係真理,但佢地因為話言嘅問題,而翻譯唔到好似聖經咁。再加上佢地信嘅本質本身有矛盾。
猶太教:喺佢地眼中,我地外邦人乜都唔係,我地去信佢嘅宗教?同埋最緊要嘅係因信稱義,呢個係貫徹整本聖經嘅其一重點。

回教幾時有講穆罕默德嘅話係真理

只係神借穆罕默德,摩西,耶穌等先知個口傳達神嘅話語,所有先知都係引導世人親近返神

仲有阿拉=耶和華,又有乜本質上的不同?

sorry,我講錯咗
所有Muslim 會話可蘭經係完全由阿拉word to word 而出,所以冇translation of Justice of estimation.
另外就係,你可以睇吓可蘭經有冇講resurrection,但根據可蘭經4 157-158講嘅,係耶穌由童貞女所生,但冇十架嘅存在,冇十架嘅存在就冇resurrection.
我以上講嘅就係信阿拉(Muslim)同耶和華'(Christianity)分別

你錯晒喇
回人信古蘭經係耶和華神親自寫再搵天使長逐句讀俾穆罕默德聽
到底樓主點樣解釋耶穌係大話?純粹亂up兩句開個post博人認同正評?

正中要害 唔係話詛咒 唔信都算 但唔信得黎仲要好似樓主咁樣無理批評就一定落地獄

自己唔信都算,仲要周圍講埋啲毫無根據嘅野,令人更加反對個教。唔好講話咩呢到係反耶論壇,樓主咁做同啲佢自己口中所講基督徒周圍傳叫人信有咩分別?你只不過係叫人唔好信。人地有權利選擇相信與唔相信,你開個亂up兩句就算嘅post,講埋一堆無憑無據嘅笑話,抹黑人地宗教,根本無聊。

笑撚死
唔知邊個 成撚日抹黑人地宗教呢

耶人是道路和真理
最搞笑JESUS唔係白人, 成班人都係BROWN, 班人仲日日咁向住個白人JESUS像祈禱, 笑L死。
最搞笑JESUS唔係白人, 成班人都係BROWN, 班人仲日日咁向住個白人JESUS像祈禱, 笑L死。

乜唔係小說黎架咩
就算真係有神,你點知神係你個神唔係人地宗教D神?唔可以係佛祖唔可以係飛天意粉怪?最少意粉怪個天堂有啤酒飲 ,信其它野唔使落地獄,齊齊上天堂
食個飯都要感謝神先on9
無廚師無農夫佢地有得食
白撚痴
神?我剩係識一個 叫奇拿
耶撚收皮啦
大比數正評都唔知衰
你個叫神既透明人係假架
Oh my god

好老實講 上面好多野都9唔撚搭8去反駁耶穌
首先我講明我係唔鬼信耶穌亦唔信任何神
但你要反駁其實從根本做起就係睇聖經

我信曾經有出現過耶穌e個人 但我唔信佢係神
始終有好多死海古卷搵左出黎 亦都用科學證實左係果個時代嘅產物

問題黎啦 寫e d古卷嘅人有幾多係真實呢
門徒我當佢唔講大話啦 但聖經新約係有d章節收錄左唔係門徒寫嘅野
加左幾多料落去冇人知 再者門徒嘅認知其實好少
對於佢嘅描述只限當時嘅人嘅知識
正如啟示錄 佢入面描寫嘅畫面全部都係佢眼見嘅影像
咁佢見完再寫出黎又有幾多部分準確呢

都未計有好多古卷係比教庭抽走左唔納入聖經部份 好似猶大福音咁
點解宜家基督教會愈來愈on9 就係思想傳承失敗下嘅結果
其實基督徒對聖經係有疑問 問多兩問d大粒人唔識答咪話唔信落地獄lo

我覺得e個唔算最大問題 始終你要反駁一個宗教你要去研究一下佢
知佢up乜去駁 而唔係咩政治手段 道德撚果d pt
單係一個約伯記都玩到d基督徒死死下啦 同撒旦打賭wo
你要求約伯要全心全意信你 點解你唔會全心全意信佢
撒旦黎到 你一句質埋去 我信約伯 唔洗玩e個game 佢吹得你漲咩
佢又唔夠你打
[quote][quote]

第二,冇講地球外係水

2. 1:6&nbsp;&nbsp;  神 說 、 諸 水 之 間 要 有 空 氣 、 將 水 分 為 上 下 。1:7&nbsp;&nbsp;  神 就 造 出 空 氣 、 將 空 氣 以 下 的 水 、 空 氣 以 上 的 水 分 開 了 . 事 就 這 樣 成 了 。1:8&nbsp;&nbsp;  神 稱 空 氣 為 天 . 有 晚 上 、 有 早 晨 、 是 第 二 日 。

&nbsp;&nbsp;&nbsp;﹝文意註解﹞在地球的上方有一層東西覆蓋著,就是科學家所謂的「大氣層」。大氣層中的雲層裏面所含水分,聖經稱為「天上的水」(詩一百四十八4);神乃是利用物理的原理,將水分為上下。

學過下拉丁文,用最權威嘅羅馬拉丁文本同你講
1.6 dixit quoque Deus (and god said)fiat firmamentum in medio aquarum (aquarum解水, in medio aquarum= in the middle of waters ,意思: let there be a firmament in the middle of waters )et dividat aquas ab aquis (and divided waters from waters)

1.7 et fecit Deus firmamentum (and god made a firmament) divisitque aquas quae erant sub firmamento ab his quae erant super firmamentum(and divided waters that were beneath the firmament from those that were above the firmament) et factum est ita(and it happened)

至於你話大氣有水份,牽強到爆,大氣層中水份佔極少(<3%),咁都叫做水,個神都幾蠢
而且中文版所講嘅空氣應該係指firmamentum,可以見到aquas係喺firmamentum上面, 如果雲就係aquas,咁雲上面嘅大片空氣係咩嚟?嗰度又有冇firmamentum?

似乎耶撚駁唔到喎
我想搭單問埋創世記
點解主第一日就創造咗"日"同"夜"
但去到第四日先創造太陽?
咁之前嘅日同夜係乜嚟?

同埋創世記話主創造咗兩個光嚟分別日頭同夜晚
我想問夜晚個光係咩嚟?
因為月亮就好似唔會發光嘅
收皮啦自己解釋唔到就等於唔存在goodest logic 如果係唔存在就唔會有咁長歷史 長到你阿爺果代都未出世

利申:返左教會10年

外國有好多驅鬼真人真事 個神父都係用耶穌之名驅趕到魔鬼 如果耶穌唔係真既咁點解呢一招會work?

咁中國都好多用道術驅鬼,中國神唔存在的話,點解呢一招又會work?work的話,就証明世界唔只得你一個神啦
根本就係當年有個痴線佬作左本書出黎傳左落去 全部都係幻想人物黎
如果哈利波特早幾千年出現個情況應該一樣 差個個耶穌係拎住支棍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞