耶穌係世界上最大既大話

589 回覆
1763 Like 154 Dislike

強烈懷疑其實耶穌/天堂,地獄個d係由政府作出黎呃人
用耶穌黎令到傷心既人有個精神寄托,減低精神病發生
再用天堂地獄論黎呃人,呃佢地做錯事就落地獄,從而減低犯罪率
假就一定啦 當神話故事 寓言咁睇

只有好多信心好薄弱既人會信 神化耶穌令人容易服從

但overall 都係講下大道理 導人向善 做下社工 輔導個啲咁

都係好事既 呢樣我認同 以前俾好多窮小朋友讀書 同有活動玩 古時傳教有傳埋常識/科學呢啲

係有啲耶青好唔化 亂咁解讀聖經
講到所有其他宗教都係仆街呢樣野 好有問題
我諗係以前啲宗教太極端又冇啦啦燒死人又剩 寫聖經個講故佬怕啲人誤入邪教先咁講

同埋流血同洗罪有咩關係?

用射精黎洗罪唔得咩?

我唔明耶穌死黎做乜

因為佢地話耶穌犧牲自己去感動世人
成個宗教中心就係圍繞住耶穌死係幾咁偉大

佢擺明會復活,件事有幾感動?

同D男仔自編自導自演套英雄救美追女仔有咩分別?

如果你睇返耶教歷史就知,原本耶教係猶太人整嚟自己圍內玩嘅宗教
俾西方鬼佬拎嚟做政治手段,新約係後加
去到東邊就變咗做東正教同伊斯蘭教
伊斯蘭教覺得耶穌只係一個先知唔係咩神嘅仔
猶太教唔信新約

其實你地插人之前做下research先啦,
耶穌既死點解可以救贖人?

舊約要贖罪就要獻祭, 祭品要係聖潔冇病痛既牛羊
而耶穌冇犯過罪, 佢既死就係作為祭品一樣, 為世人贖罪

耶穌係擺明會復活, 但我問下你呀, 你明知你會復活, 但你死前要受肉體同心靈上(包括被世人拒絕)既痛楚, 你係咪會咁甘願去死呀? 同埋你為你愛既人死都可能會, 但要你為一班唾棄你既罪人死, 易唔易呀?

大佬丫 唔好咁痴線啦
要祭品去贖罪...咩年代丫...2017啦

咁我想問你兩個問題
1. 你點睇罪?
2. 罪要點解決?

法律去解決囉 唔通去殺隻羊咩
醒下啦耶撚
伊斯蘭教先係 呃啲毒撚有處女屌
受騙的那個比騙徒更混帳

Blame the victim

小學雞未聽過?
我剩係覺得佢死完可以復活,咁佢嘅死又有咩特別,點解死就救贖人?
死多幾次都得啦
打機都話死咗扣經驗值,佢死係冇代價

用射精黎洗罪唔得咩?

我唔明耶穌死黎做乜

如果你睇返耶教歷史就知,原本耶教係猶太人整嚟自己圍內玩嘅宗教
猶太教唔信新約

耶穌係擺明會復活, 但我問下你呀, 你明知你會復活, 但你死前要受肉體同心靈上(包括被世人拒絕)既痛楚, 你係咪會咁甘願去死呀? 同埋你為你愛既人死都可能會, 但要你為一班唾棄你既罪人死, 易唔易呀?

話你ON9怕你嬲

你用你個屎忽諗下,獻祭根本係人訂出黎嘅儀式

神做嘢點解要跟人?

我話你知點解,因為聖經係人作出黎,作嘅時間自然會跟佢自己嘅認知黎作
所有宗教根本就垃撚圾
其實耶穌最後有無死到
基督教(新教,天主教,東正教)都唔係耶穌創立

呢個宗教係耶誕門徒彼得(三次唔認耶穌條友)係耶穌死左之後claim佢復活左,再同瑪利亞,約翰,露加果班人一齊夾份作出來
淨係聖經入面個地球已經知道本野同射鵰英雄傳一樣啦
係班弱智不願面對
所有宗教都係啦
講撚到無敵咁
但全部宗教都係小器過方丈
我剩係覺得佢死完可以復活,咁佢嘅死又有咩特別,點解死就救贖人?
死多幾次都得啦

用射精黎洗罪唔得咩?

我唔明耶穌死黎做乜

猶太教唔信新約

話你ON9怕你嬲

神做嘢點解要跟人?

我話你知點解,因為聖經係人作出黎,作嘅時間自然會跟佢自己嘅認知黎作

獻祭根本係人訂出黎嘅儀式<點解咁講?
同埋好聲好氣同你講野咁aggressive做乜春

你點睇唔同宗教唔同國家唔同文化唔同習俗嘅人都有獻祭?
所有耶撚都係賤過地底泥o既賤種 耶穌我屌你老母
所有耶撚都係賤過地底泥o既賤種 耶穌我屌你老母

G持既打
根本係二千幾年前的雷鋒
巴打好波
死多幾次都得啦

用射精黎洗罪唔得咩?

我唔明耶穌死黎做乜

猶太教唔信新約

話你ON9怕你嬲

神做嘢點解要跟人?

獻祭根本係人訂出黎嘅儀式<點解咁講?
同埋好聲好氣同你講野咁aggressive做乜春

你點睇唔同宗教唔同國家唔同文化唔同習俗嘅人都有獻祭?

知道自己會復活就唔係犧牲啦
宗教係政治工具 用黎維穩架啫

見啲大愛左膠當道就知啦 耶撚宣傳果隻大愛真係害人不淺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞