耶穌係世界上最大既大話

589 回覆
1763 Like 154 Dislike
其實唔係話信完主就上天堂囉
因為到最後會有審判
神會根據每個人一生中做過的事而判決
好人就算唔認識神都有機會上天堂

原罪其實係點傳出黎
因為人應該無原罪
如果有原罪耶穌都無可能話自己可以幫人除清所有的罪啦
所以應該係講緊出生後所犯過的罪
利申:聽過福音,訊息,但未夠好深認識

紅色有無經文?
關於原罪 請你睇番上面 已經quote過好多次聖經講人有原罪。

係咪講緊羅5:12
我岩先睇左成個章節
中後都幾深奥
不過第12節個句
這就如罪是從一人入了世界
係咪想表達就好似罪從一個人(夏娃?)
黎到世界(最初有人犯罪)
同埋只係話因為眾人都有犯罪
係指夏娃個罪(原罪)定係指人係出生後
所犯的罪呢,值得深究下
同埋紅色係指咩?

12 這 就 如 罪 是 從 一 人 入 了 世 界 , 死 又 是 從 罪 來 的 ; 於 是 死 就 臨 到 眾 人 , 因 為 眾 人 都 犯 了 罪 。

一開波已定義罪係由一個人帶到世界(普遍解讀為阿當夏娃)。而因為有罪,於是衍生出死亡。

而後面兩句,簡潔d去講,即係由於眾人(應該指世界所有人)都有罪,所以凡人皆會死亡。

調轉去講,亦即係由於死亡係由「一人之罪」所衍生,而每人皆會死亡,即係每人皆承擔「一人之罪」既後果。

以上符合所謂「原罪」既意思,即人與生俱來皆有罪。

一人之罪唔太認同
死亡應該係罪的後果
並唔係一人之罪的後果
夏娃呀當因為食左禁果所以犯左罪會死
而我地因為出生後犯左罪所以會死
其實有人可能無死過
係舊約有個叫以諾的人
被神取去

我想問夭折bb犯咗咩罪死?

如果講得死從罪而來
有bb出生30秒就死咗
咁相信佢出生或者喺媽咪個肚入面唔會犯過任何罪啦
既然死咗即係佢與生俱來已經有罪?
上面太長唔quote啦
拿 原罪根據某d人嘅解讀呢
係因為人脫離左同上帝嘅關係(因為有自由意志) 所以你有罪
(唔好屌e點on9先 因為所有宗教都係以佢地個'主'為最大 基本上唔止基督教係咁諗)
咁上帝係基督教中係完美 真善美嘅本體 咁當你選擇離開佢的話呢 e個選擇就係罪啦

更什有d人理解會係 當你係阿當夏娃 你會唔會忍得住引誘去唔食禁果呢 係佢地眼中係冇可能 所以你本身會有罪 未計到你大個慢慢作惡啦

夭折bb理論上係直上天堂嘅 好似絕大部分基督徒都會咁答你
因為到最後會有審判

原罪其實係點傳出黎
因為人應該無原罪

紅色有無經文?
關於原罪 請你睇番上面 已經quote過好多次聖經講人有原罪。

係啟示錄(冇記錯的話) 最後會有個大審判日
去判決你到底係應該上天堂定落地獄
世界十大騙局之首
其實做左幾廿年人體會到最重要係錢同健康

我不如信財神仲實際
好多回覆都圍繞住個教d理念 又撻d concept出黎叫你自己食腦
完全解釋唔到樓主個疑問

一直覺得聖經似一本小說咁 N年前作完一直傳下傳下
因為到最後會有審判

原罪其實係點傳出黎
因為人應該無原罪

紅色有無經文?

係啟示錄(冇記錯的話) 最後會有個大審判日
去判決你到底係應該上天堂定落地獄

唔係討論緊上天堂同落地獄既過程
係傾緊上天堂定落地獄既條件。
上面太長唔quote啦
拿 原罪根據某d人嘅解讀呢
係因為人脫離左同上帝嘅關係(因為有自由意志) 所以你有罪
(唔好屌e點on9先 因為所有宗教都係以佢地個'主'為最大 基本上唔止基督教係咁諗)
咁上帝係基督教中係完美 真善美嘅本體 咁當你選擇離開佢的話呢 e個選擇就係罪啦

更什有d人理解會係 當你係阿當夏娃 你會唔會忍得住引誘去唔食禁果呢 係佢地眼中係冇可能 所以你本身會有罪 未計到你大個慢慢作惡啦

夭折bb理論上係直上天堂嘅 好似絕大部分基督徒都會咁答你

但係夭折bb係佢短短幾個鐘既生命入面無行善亦無信主呀 憑咩上天堂?
聖經只係一本由人作出黎嘅書
由於係作出黎,所以肯定存在缺陷,好似每套漫畫都會有犯駁咁
再加上古代知識貧乏,同世界觀有關嘅內容例如創世紀更加係錯到7彩

就算係理論部分亦唔完整同有矛盾
聖經有好多嘢都唔係直接表達,根本就係預會搬龍門所以作到無陵兩可
好多教義都係歷代耶撚以人類思想補完,唔同人諗法唔同,所以耶教理論嘅分歧愈來愈多

另外教會洗腦操作亦令耶撚們面對質疑時有標準答案
好多耶撚講d嘢內容大同小異,個個都話聽完覺得合理先會咁樣答其他人
其實d答案真係好on9,我敢講耶撚套邏輯肯定同正常人唔同
所以耶撚只適合圍爐取暖,同正常人好難溝通
如果有原罪我諗bb真係唔可以上天堂
因為罪將人同神隔絕
但係無原罪的話bb仔係最聖潔
因為無犯過罪
最後夭折的bb當中有無靈魂又係可以探究下
因為無靈魂都只係一個肉體
仲有以我所知新約所講係悔改同埋愛
所以一位基督徒除左愛主之外點會唔愛人?
講開又講 科學同天主教其實慢慢冇咁對立
近廿年其實教庭都有d官方文件話科學同天主教唔應該敵對
亦都真係開始承認就算真係有外星人都問題唔大
到底真係承認 定淆底怕再冇人信上帝呢 就不得而知啦
因為罪將人同神隔絕
因為無犯過罪

如果原罪係我上面咁講 因為自由意志選擇唔信耶穌而得黎
夭折bb冇果種意志選擇唔信 咁理論上未有原罪 好似係
https://www.youtube.com/watch?v=gZcQkbbCw1Q

好似好正 激撚死班耶撚
因為罪將人同神隔絕
因為無犯過罪

頭先聖經有quote到"死從罪而來"
我相信佢係犯咗罪先會死
而天父視死為"罪" 嘅懲罰
咁夭折bb死咗即係有罪啦?
因為罪將人同神隔絕
因為無犯過罪

第一點) 關於悔改, 之前我問過無人答我:

悔改係指對違反某D道德價值既行為作出改正, 定抑或係由唔信主變做信主既呢個改正?

以我理解, 耶教所講既"悔改", 係講緊後者。

[url]https://www.gotquestions.org/T-Chinese/T-Chinese-repentance.html
[/url]

第二點)所謂"愛", 耶教從來都只係教人要愛神, 同埋愛耶撚, 對於唔信既人, 一向都係絕不包容, 鹽柱, 火球, 洪水乜鳩都出齊架喎

第三點) 點解夭折既BB係無靈魂? 唔好為左駁嘴而唔根據聖經內容去拗喎
因為罪將人同神隔絕
因為無犯過罪

第一點) 關於悔改, 之前我問過無人答我:

悔改係指對違反某D道德價值既行為作出改正, 定抑或係由唔信主變做信主既呢個改正?

以我理解, 耶教所講既"悔改", 係講緊後者。

[url]https://www.gotquestions.org/T-Chinese/T-Chinese-repentance.html
[/url]

第二點)所謂"愛", 耶教從來都只係教人要愛神, 同埋愛耶撚, 對於唔信既人, 一向都係絕不包容, 鹽柱, 火球, 洪水乜鳩都出齊架喎

第三點) 點解夭折既BB係無靈魂? 唔好為左駁嘴而唔根據聖經內容去拗喎

再加多一段經文, 證明神審判只在乎人信定唔信, 而唔係人本身既行為

以 弗 所 書 2:8-10Chinese Union Version (Traditional) (CUV)

8 你 們 得 救 是 本 乎 恩 , 也 因 著 信 ; 這 並 不 是 出 於 自 己 , 乃 是 神 所 賜 的 ;
9 也 不 是 出 於 行 為 , 免 得 有 人 自 誇 。
因為罪將人同神隔絕
因為無犯過罪

我相信佢係犯咗罪先會死

夭抑既bb無聽過福音
所以會根據行為良心審判
即係可上天堂
因為罪將人同神隔絕
因為無犯過罪

我相信佢係犯咗罪先會死

夭抑既bb無聽過福音
所以會根據行為良心審判
即係可上天堂

夭抑既bb亦都無行善喎, 又無行善 又無罪 (假設無原罪), 耶教又無投胎重練呢個option, 咁可以點
前幾頁有巴打講啦 科學屌打左聖經

e位神父係08年有番咁嘅見解 個神父唔係9upper呀 都係教庭嘅大粒野黎
點解讀就你地諗啦

科學與宗學向來勢不兩立,身兼梵蒂岡天文台台長的富內斯神父則認為,信主和信有「外星人兄弟」沒有矛盾。他接受梵蒂岡報章《羅馬觀察家報》訪問說:「人們不可對天主的創造自由設下界限,因此不能排除其他星體有生命。」他又指《聖經》「不是一本科學書」,因此人們尋找宇宙的根源,並不等同質疑天主的造物主角色
前幾頁有巴打講啦 科學屌打左聖經

e位神父係08年有番咁嘅見解 個神父唔係9upper呀 都係教庭嘅大粒野黎
點解讀就你地諗啦

科學與宗學向來勢不兩立,身兼梵蒂岡天文台台長的富內斯神父則認為,信主和信有「外星人兄弟」沒有矛盾。他接受梵蒂岡報章《羅馬觀察家報》訪問說:「人們不可對天主的創造自由設下界限,因此不能排除其他星體有生命。」他又指《聖經》「不是一本科學書」,因此人們尋找宇宙的根源,並不等同質疑天主的造物主角色

一個大話越講越大 就自然越多犯駁
收皮啦自己解釋唔到就等於唔存在goodest logic 如果係唔存在就唔會有咁長歷史 長到你阿爺果代都未出世

利申:返左教會10年

我夠可以話曼克頓博士創造宇宙啦

利申:氪星人

耶撚最鐘意將Hypothesis當事實
咩「證明唔到係真唔代表唔存在」
咁CERN起咁撚大個粒子對撞機托柒咩
直接話希格斯玻色子存在咪得囉

利:不可知論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞