耶穌係世界上最大既大話

589 回覆
1763 Like 154 Dislike
因為有呢個大話
所以先有 "呢個係上帝比我地既考驗 "
簡單黎講
基督徒係斯德哥爾摩症候群既患者
無啦啦屈我一出世就有罪
跟住就要我用一生去贖罪
咩logic

我地都係阿當夏娃子女之間亂倫生出黎既後代
所以要承擔阿當夏娃食禁果之罪

但點解有罪嘅後代又生到無罪嘅耶穌?

天主教話聖母無原罪
又有一說係耶穌係聖子,係聖靈感孕所生
所以無原罪
我所知係咁多 等高人幫你解答

耶穌本身就係上帝一部分 易分d就叫上帝兒子
因為佢要用人類肉身先可以透過佢嘅死為人類消除罪孽
如果佢本身就係神 無啦啦點死

講到尾全部都係宗教設定

佢話點就係點,完全唔洗MAKE SENSE

成班ON9仔比人屈有罪仲ON99幫人奶鞋底
你真係有能力證明佢係真定假咩

同時亦耶撚冇方法證明係真,而唔係賺錢同控制人心既大話
但common sense話比我地知耶穌係唔存在
琴日去睇洗禮
有個牧師分享
話人只係分兩種
一種係信耶穌基督上天堂
另一種係唔信 落地獄
係冇中間
我聽完覺得乜牧師講嘢都好似咀咒人咁

咁e d係人曲解左個意思 講e d野話基督教on9係冇意思 佛教一樣有其他on9野

只係我最唔明就係 基督教所謂最大敵人撒旦 都只不過係under你嘅一個墮落天使長
你一巴就打撚死佢啦 keep佢咁耐托咩

撒旦works for 耶和華神

啱呀,同民主黨嘅道理一樣,忠誠反對派
耶撚講經大會正式開始
如果聖經係錯既 "就唔會咁多人信 流傳到咁多年啦
本書都唔會有人咁得閒無啦啦作長篇大論野9up啦"

如果佛經係錯既......""

如果可蘭經係錯既......""

就好似共慘黨都撚仆街都有很撚多廢老廢中五毛真心信一撚樣
耶教教導:你所經歷既一切都係神既安排 要你(殘廢、墮落、受傷)係神比你既考驗 係神比機會你更珍惜身邊一切
你話生死有命我都冇咁燥
下下話係神旨意 神安排 咩都係有佢既意思
歌仔都有得唱 話神掌管前途喎
好驚啊 你惡曬啦
耶教教導:你所經歷既一切都係神既安排 要你(殘廢、墮落、受傷)係神比你既考驗 係神比機會你更珍惜身邊一切
你話生死有命我都冇咁燥
下下話係神旨意 神安排 咩都係有佢既意思
歌仔都有得唱 話神掌管前途喎
好驚啊 你惡曬啦

基督徒患絕症奇蹟好番
神賜予既考驗

基督徒患絕症死左
早日回到主既懷抱 主懷安息 好欣慰

想拎人條命/錢
你背後有咩理論都無用啦
共產主義係咪第二大?
大你老母
大你老母個老母
我記得細個就問過牧師, 挪亞方舟係真既,點解全世界無記錄,理論上水位去到咁高,應該全世界都知 or 死撚唒
咁鬼是否存在
我記得細個就問過牧師, 挪亞方舟係真既,點解全世界無記錄,理論上水位去到咁高,應該全世界都知 or 死撚唒

拿 聽聞係已經搵到挪亞方舟嘅 信唔信睇你啦
無啦啦屈我一出世就有罪
跟住就要我用一生去贖罪
咩logic

我地都係阿當夏娃子女之間亂倫生出黎既後代
所以要承擔阿當夏娃食禁果之罪

但點解有罪嘅後代又生到無罪嘅耶穌?

天主教話聖母無原罪
又有一說係耶穌係聖子,係聖靈感孕所生
所以無原罪
我所知係咁多 等高人幫你解答

耶穌本身就係上帝一部分 易分d就叫上帝兒子
因為佢要用人類肉身先可以透過佢嘅死為人類消除罪孽
如果佢本身就係神 無啦啦點死

全善既神無能力根治有原罪既人

你e個係根本上嘅問題 你犯罪上帝要懲罰你 其實佢冇必要根治你個罪
但呀穌哥發覺咁係唔岩嘅 所以用佢嘅血黎幫我地脫罪
其實新約係比舊約冇咁惡嘅 但你見舊約郁d就洪水 劈雷 大火咁殺人
個上帝惡到癲 我點信佢呀
其實原罪係點傳出黎
話一個人有罪係因為係佢人生中
犯左罪
而唔係關呀當夏娃事
如果大家係用現今已有既常識/常理去理解聖經入面嘅野梗係無意思喇,最簡單嘅例子:耶穌死而復活,依樣野對世人黎講根本係無稽之談。但大家又有無諗依個世界有好多真實嘅事又不能解釋到呢?比如:人體個結構點解會係生成咁?所以先唔理大家相信基督教與否,請各位唔好單單去盲反。
相信宗教係需要自己去思考,基督教有咁多信徒,唔通個個信徒都係唔識思考?如果各位真係對基督教有疑惑又唔係帶住敵意,鼓勵各位向你身邊既基督徒問下,我相信佢地會好願意解答大家。但如果你地係本身已經好抗拒,勸大家就唔晒時間,反正講完你都唔會聽。
最後都祝福向連登為基督教發過聲嘅人,你們是有福的!

紅字呢句你想表達啲乜
套用係任何宗教都得喎
咁點解咁多個宗教要揀信你耶教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞