耶穌係世界上最大既大話

589 回覆
1763 Like 154 Dislike
好多耶撚其實係為咗個 骨灰龕位或者墓地
宇宙大爆炸論耶撚有咩解釋?

翻過教會
牧師話過如果單純係爆炸,成個宇宙同星系就唔會咁有規律咁排列
所以背後一定會有個創造者,就係神

利申:信過耶穌,依家覺得好荒謬

我都唔知點解細個會信,依家自己會思考就覺得所有野其實都好假,根本就冇人證明到
個個都話自己聽過神話語,遇過好多神蹟,但點解唔係覺得係自己主觀感覺

其實唔至基督教,依家我就連信仰呢件事都覺得好神奇,點解會有人信,究竟係邊個傳落嚟?

呢個都係官方答案,d耶撚聽到濕哂,少少腦都唔用

個論點完全同耶教無關,有創造者又點?有都唔等如係耶教個神,耶撚咁都要打飛機
仲有一樣我細個諗到依家,就係挪亞方舟

嗰陣我教會小組導師就問我有邊個可以上得架船,我咪覺得神愛世人咁緊係比所有人上啦
我屌,點知佢同我講淨係信神嘅人先可以上,因為其他係罪人所以神要懲治佢地

咁點解係罪人先?就好似樓上有巴打講過罪都係間接由神搞出黎

講真,如果佢想世人愛佢信佢,就唔洗創造禁果出嚟,直接管理我地仲好啦,搞咁多虛偽嘢又想人信佢,想點?

翻過教會

我都唔知點解細個會信,依家自己會思考就覺得所有野其實都好假,根本就冇人證明到
個個都話自己聽過神話語,遇過好多神蹟,但點解唔係覺得係自己主觀感覺

其實唔至基督教,依家我就連信仰呢件事都覺得好神奇,點解會有人信,究竟係邊個傳落嚟?

個論點完全同耶教無關,有創造者又點?有都唔等如係耶教個神,耶撚咁都要打飛機

真心

翻過教會

因為佢地信曬聖經呢樣唯一嘅證據,就覺得係神創造
其實佢地講到天主咁偉大
派耶穌落黎死拯救世人
但點解佢自己唔落黎要派個仔落黎咁自私?
用偉大去掩飾自己既自私
跟住d人仲要去追捧佢

利申 曾經信過一排天主教
但之後發覺d價值觀越來越唔對路
同埋好多天主教徒表裏不一 好虛偽

咩呀,佢個仔即係佢嚟,三位一體
為咗唔會俾人話佢自私一早諗好點答

父 子 聖神
咁點解要分父同子

你知唔知耶撚諗咗好耐先出到三位一體

三位一體個概念好似好深奧 中學讀咗三年ERS都跟過朋友返教會 最後都係不了 冇信過神 啲人做見證 話聽到有把聲同自己講野 如果我聽到我或者都會信既

三位一體其實聖經係無講過架
係有人提出聖經某部分前後矛盾
信徒先用呢個死雞撐飯蓋

翻過教會

真心

佢嗰陣仲有比喻過等於人類建築咁,冇人砌出嚟就唔會有咁整齊嘅嘢

翻過教會

真心

佢嗰陣仲有比喻過等於人類建築咁,冇人砌出嚟就唔會有咁整齊嘅嘢

一定係飛天意大利麵神既傑作
現實生活中有幾多真心因為覺得導人向善而信
你個人善就善,唔會因為信左耶教而善
扮乜柒丫!
個撚個都唔係ON9就有目的架啦

d強姦犯 非禮 殺人
全部都話自己信耶減刑架啦
根本成個集團都係小圈子極惡團體
用唔同既野黎要脅你地加入佢地
仲衰過黑社會

耶撚個撚個以為無論做盡幾多壞事
只要入會信耶教 洗個禮
即刻就可以唔駛落地獄
真係要幾咁ON9先會信

嗰陣我教會小組導師就問我有邊個可以上得架船,我咪覺得神愛世人咁緊係比所有人上啦
我屌,點知佢同我講淨係信神嘅人先可以上,因為其他係罪人所以神要懲治佢地

講真,如果佢想世人愛佢信佢,就唔洗創造禁果出嚟,直接管理我地仲好啦,搞咁多虛偽嘢又想人信佢,想點?

成件事真係好on9,阿當夏娃有原罪,所以後代都有罪,呢個已有笑死人

都唔緊要聽故唔好駁故,最搞笑係生生下又可以生到個無罪嘅耶穌,咁耶穌老母其實有無罪?

有無罪根就係佢講哂,佢話耶穌無罪就係無罪,佢話世人有罪就係有罪

翻過教會

因為佢地信曬聖經呢樣唯一嘅證據,就覺得係神創造

我意思係就算有創造者,又關耶教咩事?唔可以係一個未知嘅神?
原本中學都信主,後尾諗諗下覺得好on9,如果有上帝咁點解世界仲係咁唔公平,點解正不能勝邪

再諗諗下,耶穌既神跡同上帝有邊個見過? 鳩吹寫落本經幾百手修改既垃圾故仔書到 ,信果啲真係無腦
諗起,聖經係咪有單係比下邊個先係真神,跟住就求天降火,邊個可以令到啲木起火,邊一邊就係真神。

為左令人更加信,耶穌個邊就用水爩濕啲木,話「會更加難起火,如果都起到火,咁佢真係堅了。」

細個個陣諗,點解要搞咁多野?公平啲唔好?兩邊一齊落/一齊唔落,玩咩讓步?

之後就諗,個啲「水」係咪火水個類野黎

嘉頓什餅
真係可以食十年都食唔完
班耶撚自己係罪人,咁啱佢所謂嘅天父爸爸又咁愛佢地,就成班打曬飛機覺得勁感動,點解自己有罪同咁差都有神愛,我都做過呢種人,亦見過唔少人因為咁而決志祈禱

但我依家諗翻,根本係你地嘅神話自己係罪人先,愛乜撚嘢?自己幻想就幻想啦

我對呢個教有好多問題同質疑,前排先比我舊教會啲人勸我翻翻去聽下講道,可能會有答案
但唔見得我翻左咁耐,有人比到答案我,你地繼續自己打飛機啦
諗起,聖經係咪有單係比下邊個先係真神,跟住就求天降火,邊個可以令到啲木起火,邊一邊就係真神。

為左令人更加信,耶穌個邊就用水爩濕啲木,話「會更加難起火,如果都起到火,咁佢真係堅了。」

細個個陣諗,點解要搞咁多野?公平啲唔好?兩邊一齊落/一齊唔落,玩咩讓步?

之後就諗,個啲「水」係咪火水個類野黎

聖經好多故事都充滿on9,肯用少少腦諗下肯定發現到,只係d耶撚盲信永遠唔會質疑

成件事真係好on9,阿當夏娃有原罪,所以後代都有罪,呢個已有笑死人

都唔緊要聽故唔好駁故,最搞笑係生生下又可以生到個無罪嘅耶穌,咁耶穌老母其實有無罪?

有無罪根就係佢講哂,佢話耶穌無罪就係無罪,佢話世人有罪就係有罪

佢係唯一真神,佢話點就點
班耶撚自己係罪人,咁啱佢所謂嘅天父爸爸又咁愛佢地,就成班打曬飛機覺得勁感動,點解自己有罪同咁差都有神愛,我都做過呢種人,亦見過唔少人因為咁而決志祈禱

但我依家諗翻,根本係你地嘅神話自己係罪人先,愛乜撚嘢?自己幻想就幻想啦

我對呢個教有好多問題同質疑,前排先比我舊教會啲人勸我翻翻去聽下講道,可能會有答案

耶撚兩大龍門

1,返多d教會你就明

2,神嘅智慧世人唔會明

耶撚兩大龍門

1,返多d教會你就明

2,神嘅智慧世人唔會明

翻左之後就會被逼洗腦信教

佢係唯一真神,佢話點就點

咁佢話世人無罪成件事咪解決咗囉,搞個大龍鳳黎娛樂大家?

耶撚兩大龍門

1,返多d教會你就明

2,神嘅智慧世人唔會明

洗咗腦就唔會再質疑,亦唔需要明,只需要捐獻

耶撚兩大龍門

1,返多d教會你就明

2,神嘅智慧世人唔會明

洗咗腦就唔會再質疑,亦唔需要明,只需要捐獻

好彩我之前翻左咁多年一啲錢都冇捐獻過
聖經係有用既
不過要用希伯來文+猶太教秘學「卡巴拉」/ 諾斯底派 去解經

卡巴拉亦即係共濟會好崇尚既秘學。

即係點
如果大家係用現今已有既常識/常理去理解聖經入面嘅野梗係無意思喇,最簡單嘅例子:耶穌死而復活,依樣野對世人黎講根本係無稽之談。但大家又有無諗依個世界有好多真實嘅事又不能解釋到呢?比如:人體個結構點解會係生成咁?所以先唔理大家相信基督教與否,請各位唔好單單去盲反。
相信宗教係需要自己去思考,基督教有咁多信徒,唔通個個信徒都係唔識思考?如果各位真係對基督教有疑惑又唔係帶住敵意,鼓勵各位向你身邊既基督徒問下,我相信佢地會好願意解答大家。但如果你地係本身已經好抗拒,勸大家就唔晒時間,反正講完你都唔會聽。
最後都祝福向連登為基督教發過聲嘅人,你們是有福的!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞