耶穌係世界上最大既大話

589 回覆
1763 Like 154 Dislike
其實佢地講到天主咁偉大
派耶穌落黎死拯救世人
但點解佢自己唔落黎要派個仔落黎咁自私?
用偉大去掩飾自己既自私
跟住d人仲要去追捧佢

利申 曾經信過一排天主教
但之後發覺d價值觀越來越唔對路
同埋好多天主教徒表裏不一 好虛偽
5餅

(5塊)
2魚

其實唔難

耶撚思維係有得打飛機就話5餅2魚係神蹟

無得打就話唔可以照字面解,要睇背後嘅表達
現實生活中有幾多真心因為覺得導人向善而信
你個人善就善,唔會因為信左耶教而善
扮乜柒丫!
個撚個都唔係ON9就有目的架啦
一直覺得耶教既教義討論,耶教真實性既討論,兩樣應該分開

後者2017年大家知咩事
前者就係隻眼開隻眼閉,如今耶教已經變左文化社會一部分,而且十分龐大 只有先莫論真偽,以導人向善既出發點交流下

燒死同性戀 逼死墮胎媽媽
殺人犯信耶就減刑
支持共產黨

咁都導人向善?
其實佢地講到天主咁偉大
派耶穌落黎死拯救世人
用偉大去掩飾自己既自私
跟住d人仲要去追捧佢

咩呀,佢個仔即係佢嚟,三位一體
為咗唔會俾人話佢自私一早諗好點答

父 子 聖神
咁點解要分父同子
基本上耶教=一班罪大惡極既惡人
一齊扮晒野話自己好人
再呃9人錢
同黑社會無咩分別

分別係黑社會仲有少少良知
會認自己係惡人
耶撚會話自己係好人可以上天堂但做盡惡事

如果某人係我D基督教圈子咁講
我會即刻趕9佢出去叫佢唔好再番黎

如果某人係我D好人義工團體 學校group 公司group 朋友group講耶
我一樣會即刻趕9佢出去
好人好姐信邪教
當年教育程度低(冇教育)
冇科技冇能力去改變現況咪要整個神出嚟比你祈禱當精神支柱
天災人禍都係你唔係誠心先會發生,唔關人事政府咁就穩打穩扎唔洗做
神係維穩工具一個出事後嘅藉口

仆街啲講句信自己好過信「神」啦
所有嘅科學家都煩左最基本嘅邏輯謬誤,認為人類係與生俱來嘅生命體,而確實人類係呢個宇宙只不過係最低等嘅生物,有肉體嘅限制,被植入嘅記憶,地球根本係一個監獄,而神鬼之論目的係要混淆人,等人唔知道真相
其實佢地講到天主咁偉大
派耶穌落黎死拯救世人
用偉大去掩飾自己既自私
跟住d人仲要去追捧佢

父 子 聖神
咁點解要分父同子

你知唔知耶撚諗咗好耐先出到三位一體
5餅

(5塊)
2魚

其實唔難

抽到咁都話我打飛機
其實佢地講到天主咁偉大
派耶穌落黎死拯救世人
用偉大去掩飾自己既自私
跟住d人仲要去追捧佢

父 子 聖神
咁點解要分父同子

咁玩曬啦
虛偽
現實生活中有幾多真心因為覺得導人向善而信
你個人善就善,唔會因為信左耶教而善
扮乜柒丫!
個撚個都唔係ON9就有目的架啦

d強姦犯 非禮 殺人
全部都話自己信耶減刑架啦
根本成個集團都係小圈子極惡團體
用唔同既野黎要脅你地加入佢地
仲衰過黑社會
5餅

(5塊)
2魚

其實唔難

抽到咁都話我打飛機

緊係知你抽,借個位串下耶撚姐
耶穌係神棍係啱,不過無可口非基督教係導人向善
以前無根無據就話識飛就係神 地球係正方形 而家你去小學問都有人答到你 點解仲要信無根據既野

最後比人證實到地球係圓之後就改口話聖經一早講左
其實佢地講到天主咁偉大
派耶穌落黎死拯救世人
用偉大去掩飾自己既自私
跟住d人仲要去追捧佢

父 子 聖神
咁點解要分父同子

三位一體個概念好似好深奧 中學讀咗三年ERS都跟過朋友返教會 最後都係不了 冇信過神 啲人做見證 話聽到有把聲同自己講野 如果我聽到我或者都會信既
宇宙大爆炸論耶撚有咩解釋?

翻過教會
牧師話過如果單純係爆炸,成個宇宙同星系就唔會咁有規律咁排列
所以背後一定會有個創造者,就係神

利申:信過耶穌,依家覺得好荒謬

我都唔知點解細個會信,依家自己會思考就覺得所有野其實都好假,根本就冇人證明到
個個都話自己聽過神話語,遇過好多神蹟,但點解唔係覺得係自己主觀感覺

其實唔至基督教,依家我就連信仰呢件事都覺得好神奇,點解會有人信,究竟係邊個傳落嚟?
我覺得講贖罪已經跳咗步啦
其實係點解我地有罪在先?
就係因為比耶穌創造嘅毒蛇水咗牙當同夏娃食禁果
之後千千萬萬嘅後代都有罪?
條蛇係佢創造嘅
禁果係佢創造嘅
而佢創造呢啲野嘅時候已經知佢地係會去食禁果
根本呢個"罪"就係全知全能嘅主安排比我地
再用無限次復活零成本咁贖罪
就算耶穌係真嘅
都只係用無中生有嘅罪扮偉大想大家祟拜佢
其實佢地講到天主咁偉大
派耶穌落黎死拯救世人
用偉大去掩飾自己既自私
跟住d人仲要去追捧佢

父 子 聖神
咁點解要分父同子

三位一體個概念好似好深奧 中學讀咗三年ERS都跟過朋友返教會 最後都係不了 冇信過神 啲人做見證 話聽到有把聲同自己講野 如果我聽到我或者都會信既

耶撚最鍾意ff,乜都覺得世界係圍住自己轉

成日將d無因果關係嘅嘢拉埋黎講

去旅行無落雨都要話係神嘅恩典,明明唔落雨信咩教都唔落雨
其實佢地講到天主咁偉大
派耶穌落黎死拯救世人
用偉大去掩飾自己既自私
跟住d人仲要去追捧佢

父 子 聖神
咁點解要分父同子

曾經係學校同朋輩之下接觸天主教
但宜家慢慢疏離越諗就越唔對路
宜家好後悔
仲要信者得救,唔信佢就要死
惡到
得罪講句 信耶穌嘅全部都有妄想症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞