耶穌係世界上最大既大話

589 回覆
1763 Like 154 Dislike
小學比老師昆過入教會聽野 睇人飲果啲好似酒既野同分餅仔食 排隊出去 印象中都搞成幾分鐘

佢話我地未洗過頭 所以無得飲無得食

到最後聽完 個老師抽住成袋零食派比啲來聽既學生 叫佢地下次都要來

要講呢個教係咪導人向善, 唔係睇經文入面有無提到某D道德價值,
而係睇 實踐呢D道德價值, 係咪可以達成呢個宗教既最終目的。

係耶教呢個case, 好明顯 "上天堂"就係呢個教既最終目的,
但「行公義好憐憫存謙卑的心、愛人如己」並唔係上天堂既充足條件,
唯一既充足條件係全心信耶。

所以 呢個教係本質上並非導人向善。

係咪即係話知你殺人放火,你肯信就上到

唔係咁極端 係你信又真係悔改
就算係現實 理論上你真心悔改 你都應該有機會去改過

悔改係指對違反某D道德價值既行為作出改正, 定抑或係由唔信主變做信主既呢個改正?

以我理解, 耶教所講既"悔改", 係講緊後者。

https://www.gotquestions.org/T-Chinese/T-Chinese-repentance.html

所以我想指出, 雖然話"殺人放火唔緊要 肯信就上天堂", 雖然聽落荒謬, 但係完全符合經文以及教義。

唔洗標明我 我唔係基督徒再講多次
但問題係 唔係你信耶穌之後繼續殺人放火都有得上天堂埋
至少十戒都講明唔可以殺人啦
e個pt其實係太極端

你無聽過「新約時代、唔駛守舊約」咩?
十誡咪舊約囉
所以咪話保羅的話違反聖經中耶穌教導

我意思係 你悔改 你係要知殺人e個行為係唔岩 唔係信完所謂嘅主之後繼續殺人都可以上天堂
就算十戒係新約定舊約都好 至少佢都唔認為殺人放火係合理行為
咁多教係咪得佛教稍微可以值得信

唔係 佛教都可以好on9

咁姐係宗教都係有d on9 啦
天主教佛教學校我都有讀過
但天主教真係on9過佛教好撚多

佛教
有一個尊者自己老母落入餓鬼道
之後叫十方僧眾一齊念經令個老母脫離餓鬼道咁唔on9咩
佛經故事仲有神通e回事 咁又唔on9咩
當然要比就基督教on9 d

悔改係指對違反某D道德價值既行為作出改正, 定抑或係由唔信主變做信主既呢個改正?

https://www.gotquestions.org/T-Chinese/T-Chinese-repentance.html

所以我想指出, 雖然話"殺人放火唔緊要 肯信就上天堂", 雖然聽落荒謬, 但係完全符合經文以及教義。

e個pt其實係太極端

十誡咪舊約囉

我意思係 你悔改 你係要知殺人e個行為係唔岩 唔係信完所謂嘅主之後繼續殺人都可以上天堂

教義上無話殺人放火係合理行為
但同樣無話耶穌唔贖信徒殺人放火強姦鷄姦的罪
不過唔知你有無聽過「聖靈充滿」呢樣野:即係信徒一言一行都係由聖靈控制
如果做左衰事就係俾魔鬼絆倒

e個pt其實係太極端

十誡咪舊約囉

不過唔知你有無聽過「聖靈充滿」呢樣野:即係信徒一言一行都係由聖靈控制

我聽過好多聖靈充滿都係話突然對神好有信心
我認知 唔係比聖靈控制 而係有咩困難都會信上帝幫到佢地
做衰野關撒旦事e個你又講得岩
仲有一樣叫「屬靈爭戰」
係撒旦同基督徒既戰鬥

e個pt其實係太極端

十誡咪舊約囉

我聽過好多聖靈充滿都係話突然對神好有信心
我認知 唔係比聖靈控制 而係有咩困難都會信上帝幫到佢地
做衰野關撒旦事e個你又講得岩

所以耶撚係無撚敵
仲有一樣叫「屬靈爭戰」
係撒旦同基督徒既戰鬥

明明神就係全能 又唔撚出手
仲有一樣叫「屬靈爭戰」
係撒旦同基督徒既戰鬥

其實神係咪香港人,咁鍾意睇人仆街
仲有一樣叫「屬靈爭戰」
係撒旦同基督徒既戰鬥

正如我上面講 撒旦本身只係上帝條靚 一巴就打撚死佢啦 洗搞咁耐咩

亦都話有個部落嘅人係拜撒旦 因為佢地嘅聖經係話撒旦已經歸順番上帝(e個聽雲海講 真假自己諗)
仲有一樣叫「屬靈爭戰」
係撒旦同基督徒既戰鬥

耶撚解釋

http://www.pastorlau.org/pages/question/Q&A49.html
耶人已經撤退
仲有一樣叫「屬靈爭戰」
係撒旦同基督徒既戰鬥

耶撚解釋

http://www.pastorlau.org/pages/question/Q&A49.html

1. 仍然解釋唔到非洲出世兩個星期就因飢餓而夭折既bb究竟有咩罪。再者,神係咪唔識比例原則?講是非同雞姦謀殺真係一樣?

2. 有罪案發生,我們能否就說社會沒有警察呢?
唔係,但亦只有三個可能性,但任何一個可能性成真,都會令「神」既存在崩潰
1. 警察(神)唔知有罪案發生》即係非全知
2. 警察(神)無力阻止罪案發生》即係非全能
3.警察(神)蓄意令罪案發生》即非全善

而話專登出招令人受試探既耶撚,麻煩了解下「全知」既概念,即神係早於任何時間點前 已經知道世上每一樣野 每一個人既任何野。如果係咁 邊到有試探既必要呢?
仲有一樣叫「屬靈爭戰」
係撒旦同基督徒既戰鬥

耶撚解釋

1. 仍然解釋唔到非洲出世兩個星期就因飢餓而夭折既bb究竟有咩罪。再者,神係咪唔識比例原則?講是非同雞姦謀殺真係一樣?

唔係,但亦只有三個可能性,但任何一個可能性成真,都會令「神」既存在崩潰

而話專登出招令人受試探既耶撚,麻煩了解下「全知」既概念,即神係早於任何時間點前 已經知道世上每一樣野 每一個人既任何野。如果係咁 邊到有試探既必要呢?

我諗耶撚唔敢或無興趣答巴打問題

耶撚只會盲信,唔識質疑

遇到矛盾估計淨係識返教會圍爐互相催眠,令自己覺得自己信嘅嘢係真實
一直覺得耶教既教義討論,耶教真實性既討論,兩樣應該分開

後者2017年大家知咩事
前者就係隻眼開隻眼閉,如今耶教已經變左文化社會一部分,而且十分龐大 只有先莫論真偽,以導人向善既出發點交流下

燒死同性戀 逼死墮胎媽媽
殺人犯信耶就減刑
支持共產黨

咁都導人向善?

耶教邊一part係導人向善
最核心都係要人順服
信主得救 唔係好人得救呀
仲有一樣叫「屬靈爭戰」
係撒旦同基督徒既戰鬥

耶撚解釋

我諗耶撚唔敢或無興趣答巴打問題

耶撚只會盲信,唔識質疑

遇到矛盾估計淨係識返教會圍爐互相催眠,令自己覺得自己信嘅嘢係真實

無得撚狗
其實唔係話信完主就上天堂囉
因為到最後會有審判
神會根據每個人一生中做過的事而判決
好人就算唔認識神都有機會上天堂
原罪其實係點傳出黎
因為人應該無原罪
如果有原罪耶穌都無可能話自己可以幫人除清所有的罪啦
所以應該係講緊出生後所犯過的罪
利申:聽過福音,訊息,但未夠好深認識
如果耶穌依家晌香港生活,租劏房比人住真係發撚咗達。
因為到最後會有審判

原罪其實係點傳出黎
因為人應該無原罪

紅色有無經文?
關於原罪 請你睇番上面 已經quote過好多次聖經講人有原罪。
如果大家係用現今已有既常識/常理去理解聖經入面嘅野梗係無意思喇,最簡單嘅例子:耶穌死而復活,依樣野對世人黎講根本係無稽之談。但大家又有無諗依個世界有好多真實嘅事又不能解釋到呢?比如:人體個結構點解會係生成咁?所以先唔理大家相信基督教與否,請各位唔好單單去盲反。
相信宗教係需要自己去思考,基督教有咁多信徒,唔通個個信徒都係唔識思考?如果各位真係對基督教有疑惑又唔係帶住敵意,鼓勵各位向你身邊既基督徒問下,我相信佢地會好願意解答大家。但如果你地係本身已經好抗拒,勸大家就唔晒時間,反正講完你都唔會聽。
最後都祝福向連登為基督教發過聲嘅人,你們是有福的!

典型耶撚 有屁你就放啦
各位巴絲,有無興趣成立一個組織反教會學校宗教科洗腦?
因為到最後會有審判

原罪其實係點傳出黎
因為人應該無原罪

紅色有無經文?
關於原罪 請你睇番上面 已經quote過好多次聖經講人有原罪。

係咪講緊羅5:12
我岩先睇左成個章節
中後都幾深奥
不過第12節個句
這就如罪是從一人入了世界
係咪想表達就好似罪從一個人(夏娃?)
黎到世界(最初有人犯罪)
同埋只係話因為眾人都有犯罪
係指夏娃個罪(原罪)定係指人係出生後
所犯的罪呢,值得深究下
同埋紅色係指咩?
因為到最後會有審判

原罪其實係點傳出黎
因為人應該無原罪

紅色有無經文?

我岩先睇左成個章節
中後都幾深奥
不過第12節個句
所犯的罪呢,值得深究下
同埋紅色係指咩?

12 這 就 如 罪 是 從 一 人 入 了 世 界 , 死 又 是 從 罪 來 的 ; 於 是 死 就 臨 到 眾 人 , 因 為 眾 人 都 犯 了 罪 。

一開波已定義罪係由一個人帶到世界(普遍解讀為阿當夏娃)。而因為有罪,於是衍生出死亡。

而後面兩句,簡潔d去講,即係由於眾人(應該指世界所有人)都有罪,所以凡人皆會死亡。

調轉去講,亦即係由於死亡係由「一人之罪」所衍生,而每人皆會死亡,即係每人皆承擔「一人之罪」既後果。

以上符合所謂「原罪」既意思,即人與生俱來皆有罪。
因為到最後會有審判

原罪其實係點傳出黎
因為人應該無原罪

紅色有無經文?

我岩先睇左成個章節
中後都幾深奥
不過第12節個句
所犯的罪呢,值得深究下
同埋紅色係指咩?

12 這 就 如 罪 是 從 一 人 入 了 世 界 , 死 又 是 從 罪 來 的 ; 於 是 死 就 臨 到 眾 人 , 因 為 眾 人 都 犯 了 罪 。

一開波已定義罪係由一個人帶到世界(普遍解讀為阿當夏娃)。而因為有罪,於是衍生出死亡。

而後面兩句,簡潔d去講,即係由於眾人(應該指世界所有人)都有罪,所以凡人皆會死亡。

調轉去講,亦即係由於死亡係由「一人之罪」所衍生,而每人皆會死亡,即係每人皆承擔「一人之罪」既後果。

一人之罪唔太認同
死亡應該係罪的後果
並唔係一人之罪的後果
夏娃呀當因為食左禁果所以犯左罪會死
而我地因為出生後犯左罪所以會死
其實有人可能無死過
係舊約有個叫以諾的人
被神取去
因為到最後會有審判

原罪其實係點傳出黎
因為人應該無原罪

紅色有無經文?

我岩先睇左成個章節
中後都幾深奥
不過第12節個句
所犯的罪呢,值得深究下
同埋紅色係指咩?

一人之罪唔太認同
死亡應該係罪的後果
並唔係一人之罪的後果
夏娃呀當因為食左禁果所以犯左罪會死
而我地因為出生後犯左罪所以會死
其實有人可能無死過
係舊約有個叫以諾的人
被神取去

我想問夭折bb犯咗咩罪死?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞