耶穌係世界上最大既大話

589 回覆
1763 Like 154 Dislike
無啦啦屈我一出世就有罪
跟住就要我用一生去贖罪
咩logic

我地都係阿當夏娃子女之間亂倫生出黎既後代
所以要承擔阿當夏娃食禁果之罪

但點解有罪嘅後代又生到無罪嘅耶穌?

天主教話聖母無原罪
又有一說係耶穌係聖子,係聖靈感孕所生
所以無原罪
我所知係咁多 等高人幫你解答

耶穌本身就係上帝一部分 易分d就叫上帝兒子
因為佢要用人類肉身先可以透過佢嘅死為人類消除罪孽
如果佢本身就係神 無啦啦點死

全善既神無能力根治有原罪既人

你e個係根本上嘅問題 你犯罪上帝要懲罰你 其實佢冇必要根治你個罪
但呀穌哥發覺咁係唔岩嘅 所以用佢嘅血黎幫我地脫罪
其實新約係比舊約冇咁惡嘅 但你見舊約郁d就洪水 劈雷 大火咁殺人
個上帝惡到癲 我點信佢呀

on9仔一名,你老母偷咗嘢有罪,然後我話你全家都係賊仔你服唔服?

宜家係有人自編自導自演黎屈你有罪啊懵撚,訓醒未啊
因為有呢個大話
所以先有 "呢個係上帝比我地既考驗 "

呢個post就係上帝俾我地既考驗
有時我都諗 如果耶穌基督復活係假既 聖經不論舊約新約都係惡作劇既話 點解咁多人會係信徒時代為傳教捨命/為神學做咁多唔同既爭論
有時我都諗 如果耶穌基督復活係假既 聖經不論舊約新約都係惡作劇既話 點解咁多人會係信徒時代為傳教捨命/為神學做咁多唔同既爭論

因為好多人都需要一個對生命嘅解釋
你都可以問點解有咁多人為咗佛教出家
唔要家庭唔食肉架
又用成世去研究佛學

仲有39個人為咗自己嘅信念自殺添
咁唔通咁多人為唔同嘅野付出全部都係真嘅?
From wiki:
在1997年3月26日,39名天堂之門教派的信眾,死於美國加州聖地牙哥發生的一場集體自殺。根據該教派的信念,是次行動並非結束生命之舉,只是「離開人類形體軀殼」、讓靈魂登上太空船,展開跟隨海爾·博普彗星的旅途。部分男性教徒在自殺前更自願進行閹割,為他們心目中的無性別旅程作準備。

你聽過isis嗎?

你聽過isis嗎?

isis性質唔同 佢主要係武裝同極權組織 同正統伊斯蘭教教義可謂冇乜關係 (或嚴重扭曲, 雖然佢地claim自己係遜尼派,但現實同見人就殺冇乜分別,掛羊頭賣狗肉)
佢地存在既目的係以極端手段回應西方對中東干預,同埋係班為利益不擇手段既亡命之徒 唔覺佢地係為咩真理同人類既救犢去付出同犧牲

你聽過isis嗎?

isis性質唔同 佢主要係武裝同極權組織 同正統伊斯蘭教教義可謂冇乜關係 (或嚴重扭曲, 雖然佢地claim自己係遜尼派,但現實同見人就殺冇乜分別,掛羊頭賣狗肉)
佢地存在既目的係以極端手段回應西方對中東干預,同埋係班為利益不擇手段既亡命之徒 唔覺佢地係為咩真理同人類既救犢去付出同犧牲

大家都係為咗自己嘅信念,本質一樣,唔好覺得自己站喺道德高地
無啦啦屈我一出世就有罪
跟住就要我用一生去贖罪
咩logic

天主教話聖母無原罪
所以無原罪

你e個係根本上嘅問題 你犯罪上帝要懲罰你 其實佢冇必要根治你個罪
其實新約係比舊約冇咁惡嘅 但你見舊約郁d就洪水 劈雷 大火咁殺人

on9仔一名,你老母偷咗嘢有罪,然後我話你全家都係賊仔你服唔服?

其實點解要鬧本聖經,佢咁寫就係咁寫,你鬧佢唔合理又好奇怪都好,聖經咁寫啲基督徒點答你,就鬧埋基督徒,其實基督徒都好無奈,因為聖經真係咁寫佢冇得亂up啲野去答你既問題

作為一個基督徒,我好明白聖經寫既野同現世既價值觀幾乎相反,比人鬧係正常,但係如果你認識同埋認同基督教既價值觀,會知道入面係合理

所以唔信教既,你地要繼續話本聖經有問題既我控制唔到,只可以話討論最後係冇結果,如果有心既可以睇下聖經入面一啲教導,對邊個都好有益

5餅

(5塊)
2魚

其實唔難

耶撚思維係有得打飛機就話5餅2魚係神蹟

無得打就話唔可以照字面解,要睇背後嘅表達

耶乜撚呀 解到你聽就耶撚 邊part講緊信仰,
根本由一開始講 五餅二魚 已經係有謬誤
明眼人都知無可能 五餅二魚 餵得飽咁多人
好撚明顯 係比喻啦 下話?
愚公移山 又移左座山?
硬係要scentific 諗 ,外星人科技咩唔通?
一個問題 一連串迷思 已經帶出左 現代人既水平 仲係去到邊到
懼怕談及 精神世界 ,然而卻 一無所知
窮得只剩下 物質世界
無啦啦屈我一出世就有罪
跟住就要我用一生去贖罪
咩logic

天主教話聖母無原罪
所以無原罪

on你老母咩 我講緊本聖經嘅意思 唔係我信呀傻閪
屌撚左基督教咁耐唔通我係基督徒咩
買舊cake去我祖先屋企到拋呀
你玩得嬴max呢個難度咪入到下一關囉
共產主義係咪第二大?

中國共產黨係第二大黨 8700萬人
印度唔知咩黨係第一大 8800萬人

共產主義唔係淨講共慘黨喎,點睇仲有北韓果堆國家?

其實點解要鬧本聖經,佢咁寫就係咁寫,你鬧佢唔合理又好奇怪都好,聖經咁寫啲基督徒點答你,就鬧埋基督徒,其實基督徒都好無奈,因為聖經真係咁寫佢冇得亂up啲野去答你既問題

作為一個基督徒,我好明白聖經寫既野同現世既價值觀幾乎相反,比人鬧係正常,但係如果你認識同埋認同基督教既價值觀,會知道入面係合理

所以唔信教既,你地要繼續話本聖經有問題既我控制唔到,只可以話討論最後係冇結果,如果有心既可以睇下聖經入面一啲教導,對邊個都好有益

重點係本聖經係人編出黎 仲有幾多'事實'冇被納入去聖經內容冇人知
當年用咩準則判定d內容可以比基督徒睇又冇人知 點解要死心塌地去信?
5餅

(5塊)
2魚

其實唔難

愚公移山 又移左座山?
一個問題 一連串迷思 已經帶出左 現代人既水平 仲係去到邊到

比喻?咁食剩D碎都有10幾籃要比喻D咩?

個個耶撚都想將件事包裝成神蹟黎打飛機

你就喺度唱反調講比喻

你仲ON9過D耶撚
darkmatter 2525 神創造神https://youtu.be/oKCtpn0EvNc
5餅

(5塊)
2魚

其實唔難

愚公移山 又移左座山?

你就喺度唱反調講比喻

你仲ON9過D耶撚

你都on9 既 當故事咁聽 不嬲 邊撚個同你講係真人真事? 係都 考撚究唔到啦 你唔去judge 啲戲呀劇個啲?
個比喻靚 有意義 邊有人會理 真定假呀

李白 首首 詩 洗唔洗 唐詩三百首續隻 羅黎出黎 考究 批鬥呀

啲弱智既人 好鐘意考證一既事, 無人呃到我既
我話真就真 , 自撚大到仆街
天大地大 你最撚大啦
5餅

(5塊)
2魚

其實唔難

愚公移山 又移左座山?

你就喺度唱反調講比喻

你仲ON9過D耶撚

睇撚左你 啲pos 原來係 精神病級 盲反耶撚 haters黎
屌 陪你激動左 添
5餅

(5塊)
2魚

其實唔難

愚公移山 又移左座山?

你就喺度唱反調講比喻

你仲ON9過D耶撚

睇撚左你 啲pos 原來係 精神病級 盲反耶撚 haters黎
屌 陪你激動左 添

反耶穌 反到癡撚左線 同你講道理 就下下話人耶撚
有病 睇醫生啦 屌你老母
5餅

(5塊)
2魚

其實唔難

愚公移山 又移左座山?

姐係你嘅信仰係base on
一本唔知邊忽寫緊史實
唔知邊忽係比喻嘅書?
首先我想問點解要咁specific係5個餅同2條魚做比喻
係作者用5個餅比喻金木水火土或者其他野
定係作者敍朮佢覺得嘅真相?
如果你講得5餅2魚係比喻
咁你點知喺呢本咁多隱喻嘅書入面
邊啲先係真正發生過嘅野?
可能耶穌被釘十字架係比喻天主教教徒幫其他人頂罪
挪亞方舟係比喻宇宙大爆炸嘅地球
天堂地獄係比喻投胎投落有錢佬定窮人
可能所有喺聖經記載嘅神績都只係比喻
水變紅酒只係比喻生活變得多姿多彩
甚至有人話創世記一日比喻一億年
如果一本唔係根據史實寫嘅書
點解你又可以信到十足?

咁其實白雪公主本書都可能係聖經嘅一部分
毒蘋果就係比喻緊釘十字架嘅痛苦
白馬王子就係比喻主
白雪公主復活就係比喻緊耶穌復活
其實要馬後炮合理化一個假嘅故事好簡單
不過一個真嘅史實係唔洗合理化架
5餅

(5塊)
2魚

其實唔難

愚公移山 又移左座山?

姐係你嘅信仰係base on
一本唔知邊忽寫緊史實
唔知邊忽係比喻嘅書?
首先我想問點解要咁specific係5個餅同2條魚做比喻
係作者用5個餅比喻金木水火土或者其他野
定係作者敍朮佢覺得嘅真相?
如果你講得5餅2魚係比喻
咁你點知喺呢本咁多隱喻嘅書入面
邊啲先係真正發生過嘅野?
可能耶穌被釘十字架係比喻天主教教徒幫其他人頂罪
挪亞方舟係比喻宇宙大爆炸嘅地球
天堂地獄係比喻投胎投落有錢佬定窮人
可能所有喺聖經記載嘅神績都只係比喻
水變紅酒只係比喻生活變得多姿多彩
甚至有人話創世記一日比喻一億年
如果一本唔係根據史實寫嘅書
點解你又可以信到十足?

咁其實白雪公主本書都可能係聖經嘅一部分
毒蘋果就係比喻緊釘十字架嘅痛苦
白馬王子就係比喻主
白雪公主復活就係比喻緊耶穌復活
其實要馬後炮合理化一個假嘅故事好簡單
不過一個真嘅史實係唔洗合理化架

我唔係 耶撚 ,完 。

首先你當一本書 睇自然 感受到啲咩 得到啲咩智慧係你既事
唔通你睇本 蜀山, 仙劍 魔戒 講到大意義
你又迷信係真? 呢種程度、狀態我只能解釋 叫瘋狂上腦
咁呢種狀態 係導人向善 定 向惡 ,係好定唔好
我答你唔到

其實 呢啲係宗教性 哲學性既問題
對我黎講 唔理佢字面 係講咩 佢都可能係講緊某幾條數, 對我黎講 只係一本數學教科書咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞