[少年監獄] 感受沙咀 八

1001 回覆
498 Like 24 Dislike
F5
Thank you sir 1
Thank you sir 2
Thank you sir 3
Thank you sir thank you sir
Thank you sir 5
Thank you sir 5

Thank you sir
爾後,君實sir開始將懲罰升級, 飯堂清潔,喝罵我唔比我做

「我話撚左嫁啦, 你唔係S既人, 你乜都唔使做 ! 死埋一邊去企 ! 」

「Yes sir...」
這種故意被君實sir營造出來的排外感, 更是出乎意料地難受.明明自己是S的一員, 卻不被當作S.

好幾次我趁有空檔,舉起了手想再搵君實sir解釋.
但都係被一一狠狠拒絕,怒喝要我放低手..

唉真係..真的是無從入手啊....這個誤會真的無辦法解開嗎..

回到洗衣後,
我開始覺得有些沮喪..於是慣例地走入士多, 去諸仔到吹吹風.
士多房有比較多的窗戶, 兩面通風的空間,讓吹來的風顯得特別涼快,讓人放鬆.

「誒學童..過黎做乜啊? 做狗啊?」
諸仔見到我笑了笑,潤左潤我頭先食狗飯既場景

「屌你..係啊..過黎做狗啊我..」
我求其搵了個位置坐下.順便俾兩隻痛腳休息一下.

「做咩啊你, 仲想喊口喊面?」
佢故作阿sir既語氣逗我

「邊有喊口喊面啊我」
我笑著錘佢一拳說
「喂學童你打我? 琴晚邊個攬住我喊先,邊個喊到停唔到啊..哈哈, 無得賴了掛?」

「唔......」又好似係喎..

「誒好好好..我衰.唔衰」

比佢打返拳後,

「咁你入黎做咩姐? 諗下辦法點解釋返好過啦.」諸仔一邊整理士多一邊說

「屌我咪諗緊咯..你見我有舉手嫁, 舉左幾次君實sir佢都唔理我...唉真係好撚巴..」

「咁你不如去搵子倫sir幫你求情啦.佢咁好人一定肯既.」

「呃.......」

雖然我都有諗過..只不過去拜託一個阿sir幫我同第二個阿sir求情叫佢原諒我..好難為情姐..
「呃乜鳩姐? 怕醜啊? 咁你仲有無其他辦法?」

「唔......又好似無..但係我真係無試過去做呢啲嘢..」

「哦..咁咪唔好做咯, 繼續狗飯咯, 繼續日日被君實sir屌咯, 條路自己選, 仆....Sorry sir !」

「啊哈..繼續講啦, 下一句係咩啊?」

哇屌, 原來張sir已經企左係身後, 嚇得我地兩個馬上踎低.
之後自然又係一番找數, 兩手各自五板真係痛到呢..

「哇屌...痛到..肥仔你搏衰我..! 我唔理啊, 今晚你個提子包俾埋我啊..」
諸仔毫不羞恥地賴落我到

「哎屌..是但啦...」
我並不在意, 現時我只在意的是如何開口同子倫sir講呢啲...

回到大棚後,
我繼續被君實sir當作了S的局外人, 當其他人都入曬倉入面餅的時候, 我卻要和莊逆天一起在A1倉外吹著風,好似傻仔般呆企.

望住空曠既空地, 身後的倉內卻傳來熟悉的熱鬧聲, 這種被排擠的感覺, 真是讓人一言難盡..
我看了看旁邊的莊逆天, 佢仍舊係果副咩都唔在乎既樣, 不在乎自己的閪人形象,不在乎自己已被大棚排擠, 更加不在乎自己的走期...我突然,有些佩服佢...

「喂, 你日日咁被對待..唔會想...就返呢到既咩 ? 」
我不禁對著逆天問道

「下? 無所謂啦...反正我都會上訴...而且你咪一樣.」
佢望住我說, 眼神仍然帶有那股如清泉般的幼稚

「噢....」
還是有分別的吧..我和他還是有分別的吧..

我還是在乎我的走期, 在乎我的形象, 我並不是什麼都無所謂的..

這時子倫sir走了出來

我向他舉起了手.

「咩事肥衡?」

「同sir報..請批准我學童有事搵子倫sir..」
留名
仲有無
仲有無

希望有
Thank you Sir
「搵我?」
子倫sir走了過來, 問道

「同sir報...我前日因為夜晚...」

「嗯, 唔使講啊, 我知啊..到底想講咩啊 ?」不知怎的, 我總覺得子倫sir在等我說出那句..

「Yes sir..同sir報..可唔可以...」啊..真係好難為情..但係亦只能硬著頭皮說了

「同sir報..可唔可以幫幫我同君實sir講...比次機會我..」
說完, 我都覺得自己厚顏無恥...明明自己衰完, 仲要好似喪家犬般請求其他阿sir幫我求情..真的係好難為情..

但若然面子能換來一個解釋的機會的話..我肯!
「哦..咁咋...」
子倫sir點起了一支煙, 一呼一吸,然後將白雲吐在風中..

「你知你自己衰咩嫁啦..你話你啊,平時咁乖,又偏偏會衰係自己IC手上既..唉..」
子倫sir說出了, 大部分阿sir都對我既睇法...

我低下頭,沒有回答這句.因我的確問心有愧.令好多阿sir失望.

「算啦...又唔使咁灰既.數又找左, 罰又罰緊,幫你講既說話又一早講左, 宜家係啖火未落曬姐...捱埋呢幾日啦, 腳痛既, 夜晚我再帶支藥膏上黎比你.」

「Thank..多謝子倫sir...」
聽完,我頓時心中一酸.感激的心情洶湧而出.

「嗯..繼續企啦.」
說罷子倫sir摸了摸我個頭, 走回入倉.

我咬了咬下唇,望回空曠的空地,滾熱的眼淚,開始在眼眶打滾.....

原來我..仲係咁傻..
之後的日子, 依舊下去.

我照舊在人與狗的身份之中, 互相切換.

左班做人, 右班做狗. 這樣的身份切換, 又循環了兩次..

接完更後, 我地做完洗衣嘢由洗衣返黎.

像上次一樣, 我與逆天企在了倉外,繼續享受這份孤寂和難受

吹著風, 望住漸漸回春的樹葉..心中不禁感歎 :

後日就要見board了...到底幾時, 君實sir先肯聽我解釋呢...
點解要分咁多段
睇黎其他阿sir對肥衡都幾好
這三天右班帶的日子, 我總期望著能跟君實sir說上一句話, 只是每次的舉手,都被狠狠打擊,我已經..

雖說我預左要捱, 預左要頂..但這些天累積下來的傷,傷得好深

這些傷不同於身體上既傷,因為身體上既傷會痊愈,會慢慢隨時間消退,縱使會留疤,但最後都會淡忘, 只痛一時

但心靈上受的,就巴了..君實sir的氣話, 全部一一累積在我的心裡..因為我阻止不了君實sir的說話入心..
我知道,這只是個誤會, 但我仲等待著誤會解開的那日.是今日嗎,是今日嗎?

唉.這種對唔住人既感覺, 真要命

我真的不想帶著這個誤會升三年班啊.

「肥衡」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞