[少年監獄] 感受沙咀 八

1001 回覆
498 Like 24 Dislike
他們四個在虎sir的邀請下率先就坐,特別係武傑,虎sir仲特登講了句生日快樂,然後拎左一支筷子當成蠟燭插在飯上,仲做戲做到足,故意拎出火機啪嚓一聲扮點著左支蠟燭。

「黎啦,許個願然後吹熄佢啦。」

「Yes sir.」
既然導演講出左要求,作為演員自然要跟足劇本

佢閉上眼一陣後,向插在飯上的筷子吹了一吹。終於可以開飯啦.

「好喇,係唔係好期待呢!四個,對腳,移碟,開始食飯.」

「Yes sir thank you sir, good evening sir thank you sir !」

唉。。

真好阿,咁樣俾虎sir溫馨對待,我都想試試品嚐一下這個特別的大餐呢。。。
前面的阿壯致敬完後,我跟手操入了飯堂,然後在他們那桌的旁邊聽令fing起手來,途中我偷偷地雕了他們的大餐一眼,

一個橙,
一杯故意將茶換成的奶茶,
哇,每人居然仲有個小蛋糕係檯上,虎sir真係有心呢,
就連飯都係大飯,紅色的白飯加上今晚既咖喱雞翼.
一定好好味喇......

咦!? 等等?

做乜鳩成碟飯既色會係紅色既!?

我再細看了一眼,先發現原來飯上面被灑上了一大堆紅色的粉末,

莫非。。
唔好停啊
前面的阿壯致敬完後,我跟手操入了飯堂,然後在他們那桌的旁邊聽令fing起手來,途中我偷偷地雕了他們的大餐一眼,

一個橙,

咦!? 等等?

莫非。。

莫非?????
文呢
突然有文
點知都係玩野

一個橙,

咦!? 等等?

莫非。。

莫非又係肥衡閪到唔出文?
特登停喎
於是我靠近了他們,總算,我看清了他們正在食飯的表情了,
他們四個無一不汗流直下,眼淚和鼻水嘩啦啦地流,阿大甚至食到連嘴唇都變得紅起來,又咳又嗆,異常辛苦,我立刻醒悟到,原來那些紅色的粉,係辣椒粉!

哇屌~! 咁撚大整蠱!?

虎sir在旁得意洋洋地笑著,坐係到既四個就彷彿正在被地獄的熱湯淋。

「哈哈哈。。戈sir你睇下阿大個嘴,就黎變孖潤腸啦,哈哈哈」

「啊呵。。Sorry sir。。」
阿大辛苦地叫著。

「唉好啦好啦, 飯就唔勉強你地啦,食埋個蛋糕算啦。」

「Yes sir Thank you sir !」
聽到唔使啃碟紅飯,阿大立即拎起個蛋糕咬了一口。

誰不知

「哇。。啊啊啊啊啊啊啊~!」
一啖咬落去,阿大立即發出痛苦呻吟,眼淚和鼻水更加如泉湧般直噴

又乜鳩啊?
wasabi?
咁早有文
我真係十分好奇佢地又食左啲乜,於是再雕了過去,

哇屌,

虎sir竟然仲埋伏左一張陷阱卡!

原來個蛋糕入面加左超多超多綠色的Wasabi, 就好似玩緊辣辣壽司邊個食一樣,Wasabi的份量多到誇張。

「啊啊。。啊啊啊嗚嗚啊~!」

「呼呼呼。啊嗚啊啊~!」

吃著特製大餐的他們,慘叫聲和呻吟聲此起彼落, 讓人聞者流淚,因為陣嗆鼻的味道攻埋過黎。

而且虎sir仲不斷地係旁邊狂潤佢地,

「哇,做乜食到喊曬口啊,係唔係虎sir整既嘢食太好食,感動到喊啊?」

噗嗤

果陣聽到虎sir咁講真係超好笑,而最好笑既係, 下面果四個人仲要答返Yes sir,成個場面真係既盞鬼,又陰公。
「欸好喇好喇, 見你地感動成咁,飲埋杯奶茶食埋個橙解下辣啦, 記住啦,如果唔想再食到呢餐既,就咪鬼再返黎啦。」

「Ye.Yes sir !!」四個人喊住回應,彷彿他們真的是感動落淚般

於是那晚的悲劇,在淚腺和鼻腔全通的情況下落幕了

第二日接完更後,左班接手跟住返到洗衣,阿大自然開始將昨晚的大餐吹得繪影繪聲,加上拎走期既興奮,我們開始吹起水上黎。

「有得走期,你就好啦」
我葡萄了一句
「好乜鳩啊,上一個check架四隻三走,我就要食半隻檸檬五隻一,有幾好姐?就連上星期走左既揚帆,閪撚到咁都可以係朱sir果邊R到走期,佢仲快過我,五隻就走左啦,唉所以你話擦鞋幾好呢 ,咁都R到朱sir攬佢」

「唉 ,係咁㗎啦,個個擦鞋,唔通就個個都想擦鞋咩」
說真的 諗返又諗,擦鞋真係一門好高級的藝術,要擦到一個地步,令到個阿sir寵愛你,從而再令阿sir保你走期不被打爆, 真係好難好難

但,又無話錯既,因為這也是一種生存方式

而我既生存方式,就係乖乖服從,醒

「喂,有大事發生啦! 」

一句突如其來,言語中吐露了一股緊張的叫囂聲由洗衣門口傳來,打斷我們 .

我們立即進入狀態
這時不知打哪兒來的志豪,跑入了洗衣

「喂喂喂.呼哈,大鑊喇!」
志豪踹氣道

「咩事啊?講喇,有啲咩大風大浪係阿叔我未見過?」
阿大在旁問

「有人舉爬啊!」

聽完後,我地個個就好似一隻咬緊樹葉既樹熊

舉爬?

唔撚係掛?
咩叫舉爬 之前有冇講過架

簡單而言就係

xxx巡視,有要求投訴舉手!

然後你舉手 就係舉爬

簡單而言就係

然後你舉手 就係舉爬

聽人地講舉爬係郁手打阿sir

簡單而言就係

然後你舉手 就係舉爬

係咪因爲肥衡到呢度就停左冇文

所以學童舉爬?

簡單而言就係

然後你舉手 就係舉爬

所以學童舉爬?

屌,我一睇到舉爬,仲以為有人爬牆越獄
莊逆天發功?

簡單而言就係

然後你舉手 就係舉爬

所以學童舉爬?

屌,我一睇到舉爬,仲以為有人爬牆越獄

我都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞