[少年監獄] 感受沙咀 八

1001 回覆
498 Like 24 Dislike
識得有個絲打狂追呢個post

tg有女fans俾鼓勵我㗎 我估唔到都有唔少女仔睇 慚愧慚愧

唔止女仔,連我呢個媽媽級都由一追到八,平時齋睇唔留言,今日為左想叫你快d出文,專登開ac黎留言😑
今年阿仔中四,我仲將你既故事講比佢聽,等佢睇av要小心,唔好咁on9
不過你真係寫得幾好,如果出書,會買黎同阿仔開心share 😄睇到你媽第一次寫信比你個度忍唔住喊,繼續加油呀肥衡,快d出文啦,返工食lunch冇野睇喇

多謝支持

我好榮幸成為你個仔既反面教材

tg有女fans俾鼓勵我㗎 我估唔到都有唔少女仔睇 慚愧慚愧

唔止女仔,連我呢個媽媽級都由一追到八,平時齋睇唔留言,今日為左想叫你快d出文,專登開ac黎留言😑
今年阿仔中四,我仲將你既故事講比佢聽,等佢睇av要小心,唔好咁on9
不過你真係寫得幾好,如果出書,會買黎同阿仔開心share 😄睇到你媽第一次寫信比你個度忍唔住喊,繼續加油呀肥衡,快d出文啦,返工食lunch冇野睇喇

肥衡既故事係幾有教育意義

係呢個隨時隨地睇到 av 既年代
屋企迴避性教育就等於叫佢睇 av 當性教育

講得好,講出我既心聲

睇完#1
你可以同囝囝講,唔讀書,做窮撚,他日有乜官非俾人砌生豬肉都只有硬食

係囉仲唔出文, 睇嚟肥衡都係想要J數
夜訓的鳥兒 ......
夜訓的鳥兒 ......

here
「Yes sir !」
來吧,來面對吧

戈sir的回歸, 自然我會讓我們S短時間內精神為之一震. 話曬, 佢都算係一隻沉睡的獅子, 尤其係前幾日見到J那邊衰得慘不忍睹, 我地仲唔驚咩.

所以我們在那天的下午, 個個都表現得精神奕奕, 仿如插足電般, 做乜嘢都眼疾手快,醒目非常

費事比機會俾戈sir黎個大假回歸下馬威

所以這暫時的提神劑,確實是有用的, 係無乜點被戈sir鬧既情況下, 我地捱到了夜晚食完飯後的大棚時間. 我地開始逐個逐個, 排隊在戈sir面前,

等待向戈sir報, 自己係佢兩個星期既大假入面, 表現得如何, 食了多少檸檬, 有無升班, 探訪左幾次, 又或者, 衰左啲咩

「good evening sir, 我學童S 321314趙氣榮....... 食左四分一個檸檬, good evening sir thank you sir」
真正地 live 緊
唔好比佢停
唔好比佢停

停左😰
「嗯... 點嘛? 知唔知點解要食檸檬啊? 我唔怕同你講啊, 上個檸檬係我俾既, 今次呢個檸檬都係我俾既, 你自己到底衰咩, 你到底知唔知? 」

「Yes sir….同sir報, 我好八厭...成日講笑, 當呢到係自己屋企..」阿大的性格又確實係古靈精怪, 又多嘢講既, 只不過如此討好的個性, 卻要被檸檬否定, 真的是不值

「嗯...其實呢啲都係其次, 呢啲係上一個檸檬的理由, 但今次呢個, 其實係因為你無做好三年班既責任.」

三年班的責任 !?

我望了望自己心口的黃牌, 屌, 我都唔知自己有啲咩三年班的責任喎 !
「好似果次咁啦, 夜更sir同我講, 你夜晚係倉話就話幫啲一年班打數, 但你又要坐係張床到打數, 俾埋曬啲壞榜樣比一年班有樣學樣, 唔好好教好啲新人, 第二, 上到三年班了, 你都仲未識得收斂一下你自己既脾性, 乜都咁隨性的話, 中意講就講, 你點忍到個監管令? 」

「我知道, 你算係好醒目既果類人, 你地班三年班成日走精面, 藉啲意唔報, 你地估我唔知咩? 但走棧還走棧, 你都要識得係一年班面前做到高年班既款啊 , 我放假前捉到一個一年班無跟牌頭做嘢啊, 我問佢, 你唔識呢個牌頭咩? 你估下佢點答? 佢話, 佢見到啲三年班都係咁做, 所以以為無事..呵呵 , 趙氣榮, 你話俾我聽, 每次行出自己個倉既時候, 要做啲咩 ? 」

阿大佢當然知道呢個牌頭, 只是說出的時候, 有些心虛
「同sir報..要舉手報, 話請批准我S學童由A座1室三號房間內離開sir, good evening sir thank you sir 」

「咁你有無做到? 每次都做喎」

「.....Sorry sir」
看來答案, 呼之欲出了

簡單地說, 阿大衰的就是 懶

成日都泥水師傅造門 ---過得到自己過唔到人

所以我好慶幸聽到呢番戈sir比檸檬的說話

因為最近我亦開始懶了, 習慣了這裡的日子後, 就想越落去, 越輕鬆..

好多位, 尤其係果啲毫無意義既牌頭我都開始仗著自己係三年班,隨便敷衍過去. 但原來,這些都是戈sir在意的考驗位.

果然係惡魔藏於細節中.

隨後, 到諸仔
諸仔一說完自己衰啲咩, 果不其然地, 戈sir立即怒了起來, 起手就係一巴摑過去

「屌你老味係唔係唔想早走啊!? 有得俾你早走都唔珍惜, 咁你之前表現的咁乖做咩嘢? 你閪就同我閪早啲啊嘛 ! 我咪唔使煩,一早打撚爆你咪好咯 !」

久違的痛心怒罵, 在沙咀的空地上飄揚, 罵得諸仔滿面羞愧..
無錯, 讓戈sir失望的感受,真的很令人自責

「咁虎sir有無找你老母臭閪啊?」

「Ye.Yes sir」
「點找法啊?講左啲咩?」

「同sir報...」諸仔陳述了, 那次認錯之後的一切

「嗯..加多一個星期半飯, 我當無呢件事. 你同我記住啊, 你試下再衰啊! 好地地士多咁好既筍位有得你做,你唔好好做, 下次見board你做定心裡準備啦你. 」

「Yes sir Thank you sir !」
終於, 最有可能引起戈sir怒火,繼而大找的諸仔都過骨了

只不過, 論罪狀而言, 係我整嬲君實sir嚴重啲呢, 定係諸仔激嬲虎sir大鑊啲呢?

應該都差唔多吧..

到我了
我麻利地行上去戈sir面前, 踎低舉手

「good evening sir, 同sir報我學童S 325412...」

「得啦直接報啦肥仔.」

「Ye.Yes sir, 同sir報..我學童於X月-X日,,X月-X日有兩次探訪sir good evening sir thank you sir, 並於X月- X日升上三年班sir, good evening sir thank you sir , 同埋...」 我微微一頓
「在上個星期,我唔小心激嬲左君實sir, 因此被君實sir教導sir, good evening sir thank you sir」

我閉上眼,低下頭, 做好了心理準備, 應該至少, 點都會食一兩巴吧..

......
......

……?

涼風吹過, 戈sir手中的黑曼繼續點燃著

我等了良久的巴掌, 居然遲遲都未扇下

我抬頭望回戈sir, 只見戈sir似乎並不在意地, 吞雲吐霧

「無嘢報啦? 得呢單姐咩?」

呢單仲唔夠?
「Sorry sir..」

「咁下一個啦」

誒 !? 不會吧? 咁大件事戈sir居然無反應 ? 雖然係值得慶幸, 但一種另類的不安卻跑了出來
「同sir報...我上次真係激到君實sir好嬲...」
我又再強調了一次自己衰左咩, 因為這真的不是小事吧?

「仲想點嘛肥仔? 除非你話衰俾其他阿sir姐, 既然係衰係我地兩個手上既, 數又找左既話, 君實sir自然有君實sir既做法啦, 不過你都算抵死嫁啦, 君實sir都激得嬲.好啦下一個 !」

真的是不罵不舒服, 討完戈sir罵之後, 我反而得出了一個結論, 原來衰比戈sir, 君實sir, 同衰比其他阿sir, 後果是不同的

回到倉後, 諸仔又開始拉著我們唱歌抒壓, 話曬啱啱先被戈sir屌完, 心情自然不好吧..

因為最近我亦開始懶了, 習慣了這裡的日子後, 就想越落去, 越輕鬆..

好多位, 尤其係果啲毫無意義既牌頭我都開始仗著自己係三年班,隨便敷衍過去. 但原來,這些都是戈sir在意的考驗位.

果然係惡魔藏於細節中.

隨後, 到諸仔

泥水師傅造門歇後語係過得自己過得人喎...
「唉,今鋪怕且點都要食一個四分一檸檬了 屌~」諸仔懊悔地說

「仲要半飯 ,餓撚死我啦⋯⋯喂肥衡,有無聽過森林啊? 一齊唱吓抒發吓」

「未聽過wor,你哼黎聽下」

咳咳

諸仔開始哼出旋律

靜靜凝視窗前
腦海的思緒像花 在冬季睡眠
天邊已泛彩霞
這一刻都市像畫 但始終一個歸家
轉眼間 太多的變化
人潮內聽這鬧市的笑話

又係一首我無聽過的歌, 但聽著諸仔哼出來的滄桑感, 我也不禁感歎起來

其實 命運就像大廈
如都市幻化 凌亂如燈火中的密碼
露台 看看世界吧
這個天下 閃爍風光不再嗎
經過幾多變化

果然係惡魔藏於細節中.

隨後, 到諸仔

泥水師傅造門歇後語係過得自己過得人喎...

頂 柒左 有一次聽fd講起呢個歇後語 覺得有啲意思 結果我記錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞