[少年監獄] 感受沙咀 八

1001 回覆
498 Like 24 Dislike
支持
屌,負吓責任好喎
如果呢個故唔係講沙嘴
已經大把人屌到樓主開花+罷睇

唔好淨係諗自己 我都有嘢要煩

有得出既我一定出

為別人
屌,負吓責任好喎
如果呢個故唔係講沙嘴
已經大把人屌到樓主開花+罷睇

唔好淨係諗自己 我都有嘢要煩

有得出既我一定出

支持

寂寞到夜深
事情開始加速, 虎sir既怒氣讓整個沙咀都知道了這回事

事件主人翁諸仔開始變做焦點, 我們S自然係焦急到如熱窩上的螞蟻, 因為個個都害怕單嘢會惡化到變成搏衰大棚既大找

點算呢..? 點算呢?

只是作為一個學童, 我們哪會有什麼辦法去改變阿sir既做法
我們洗衣收工之後, 回到大棚, 君實sir又再次捉走諸仔去到空地不遠處問話

我地都明白, 今鋪只能靠諸仔的判斷, 去決定呢單嘢既大細了

但虎sir就係這麼直來直往, 佢好似已經做完嘢一般, 走到了君實sir和諸仔旁邊.

「點嘛? 仲要撐啊 ?」
虎sir仿如一口咬定係諸仔做的口吻,說道

「Sorry sir..同 sir 」

嘣 !

虎si突然一下重腳踢過去, 踢到諸仔佢人仰馬翻
「你撐啊! 你繼續撐啊 ! 屌你你繼續咪撚認啊 !」
成個大棚氣氛被虎sir這股怒氣吞噬

「Sorry sir..我.」

「仲唔認啊嘛?! 黃偉建話左比我聽喇, 佢話係你幫佢換嫁! 點嘛 ? 有咩解釋啊?」

「Sorry sir sorry sir. 同sir報我真係無..」諸仔已經不自覺留下淚.

「嗯好, 你繼續撐喇! 」
說罷虎sir又走開去
等到啦
仍處於震撼的我們, 心中自然各有不同想法. 如果果個Recall係識諸仔既, 諸仔又真係幫佢換方巾的話, 咁頭先虎sir講既果句咪姐係代表左個Recall已經出賣左諸仔?

但我們始終局外人, 不明不白地, 只能繼續跟隨大棚走下去

雖然單嘢已經大到一發不可收拾了

君實sir和子倫sir繼續帶隊. 食完晚飯, 回到A座換上睡衣,食完包奶後, 君實sir再次捉了諸仔入房密密傾

高年班的我們, 則在出面開始傾著八卦
高年班的我們, 則在出面開始傾著八卦
「屌, 佢有做就快啲認啦, 仲要係衰比虎sir, 早認咪唔會搞咁多嘢咯」

「哎搞到咁大, 千奇唔好又大找啊..」

我沒有加入討論的隊伍內, 我只是擔心, 諸仔到底會點

然後君實sir和諸仔走了出來, 我們立即收聲

君實sir坐回了凳上, 而諸仔則少有地留著淚, 不斷抽泣
「你冷靜啲先... 虎sir係隔離J果邊, 你覺得你OK既, 就過去吧」
君實sir輕輕說出這番說話, 我地立即領會了是怎麼一回事.

到了要面對的時候吧.

良久.諸仔收起了不少抽泣, 佢抹走了淚水, 不斷地深呼吸..

我體會到, 諸仔心入面的那層掙扎, 我知道,佢正做著覺悟, 明知等陣都要受, 仲要偏向虎山行.這需要幾多..準備
「唔緊要㗎,虎sir係惡啲,但你肯認衰既,就唔會太過火㗎啦... 堅強啲啦」君實sir安慰道

「yes sir」
然後,諸仔舉起了手

君實sir亦示意, 讓他自己走出A座, 行去搵旁邊C1的虎sir..

諸仔走後, 我們亦隨即跟隨指示,返回自己的監倉.

我上返了C2, 樓下就係諸仔受審的C1.

偶爾有幾下超大既殺板聲傳了上來, 夾雜住喝罵和吶喊..雖然一早聽慣了這些聲音

但當知道了正在受的那個,是自己認識的人, 心入面始終有股於心不忍, 彷彿那些板,會殺埋自己個心.
臨訓前睇一睇就有文
Sorry sir

快啲停..

thank you sir 1..

快啲停..

thank you sir thank you sir

快啲停..

快啲停..

終於..有上樓梯的聲音傳來了
我向門口望去
C2的門口,企了個狼狽萬分的諸仔

是呀.. 你撐到了

我鼻子一酸
走過去抱住了佢, 就好似我上次衰左之後, 諸仔俾我既擁抱一般

「嗚嗚......」

喊吧..喊吧..這個時候的我們, 也只能喊了

然後, 大嶼山的老天真的很識得應景, 它再次降下陣雨. 讓這晚的悲傷得以洗刷.

情緒平穩後, 諸仔終於肯簡單講了講到底咩事
原來個Recall真係同諸仔相識的, 下午的時候由於佢嫌個手巾比較邋遢洗唔甩啲污跡, 所以叫左諸仔幫佢換一條, 但係當事跡敗露左之後, 理應個Recall應該自己攬曬上身, 話自己偷又好, 汁又好, 包攬曬所有責任的, 誰知佢竟然篤左諸仔出黎, 而呢個,亦都係諸仔一直唔早啲認既原因, 因為佢唔信個Recall會篤佢

只是, 天意都會弄人了, 更何況人不弄人?

那天虎sir找完數後, 事情告一段落, 諸仔自己攬返左責任, 受曬了虎sir的板, 腳腫手痛之餘, 走期自然更是蒙上了一層陰影

不過, 我們一向都無得選, 繼續捱落去
第二日早上, 君實sir難得宣佈了一個消息, 就係沙咀就黎舉辦家長會, 所以要我地係探訪,或者寫信既時候問問自己屋企人, 參唔參加.

只是..誒...? 家長會? 呢個聽落咁正常既學校活動, 居然都可以係沙咀到搞? 你地班柳記唔怕入面既事跡敗露出去咩?

「家長日就係四月二十四號舉行, 你地要屋企人探多你地一日既, 就早啲問啦. 」

「Yes sir Thank you sir !」

哈.....等屋企人行入黎沙咀既時候, 我又應該裝出咩既樣子俾佢地睇呢..而且...

我在心中默算了一下, 呢個日子真係有啲微妙...
我到底應唔應該叫屋企人參加呢...
有文

諸仔親身感受 cap張圖俾你地意會下吧
龍sir虎sir豹sir
哎呀 都係遮漏左個添
咁個tecall都應該要找架啦
損人不利己
除左講依個故,你地仲有無聯絡
肥衡咁唔小心呀

夜瞓有文睇真係好開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞