[少年監獄] 感受沙咀 八

1001 回覆
498 Like 24 Dislike
這條關乎生死的問題

「同sir 無 !」
諸仔回答道

「好 ! 你起返身繼續入去做嘢, 打攪曬啊張sir , 我去查明個真相先啊 」
說罷虎sir便張揚而去, 留下一片愕然的我們

一事又一事,呢次又係乜嘢事...

只是

這股不詳的感覺, 我太熟悉了
這條關乎生死的問題

「同sir報 無 !」
諸仔回答道

「好 ! 你起返身繼續入去做嘢, 打攪曬啊張sir , 我去查明個真相先啊 」
說罷虎sir便張揚而去, 留下一片愕然的我們

只是

這股不詳的感覺, 我太熟悉了
F5f5f5f5f5
又瀨嘢 三年班就醒醒定定做好本份啦
唔好停
唔係停掛
說罷肥衡便張揚而去, 留下一片愕然的我們

只是

這股冇文的感覺, 我太熟悉了
素你老母個質
呢個諸仔係咪之前同你相認個諸仔
呢個諸仔係咪之前同你相認個諸仔

說罷肥衡便張揚而去, 留下一片愕然的我們

只是

這股冇文的感覺, 我太熟悉了

只是,幸好的是我們S負責洗衣期,所以負責準備物資的士多--諸仔,每次都會將最靚既睡衣和藍單留俾S先

而我平時就鍾意將自己的手巾,趁水位洗衫既時候丟埋入去洗埋,再用燙斗燙乾,塊手巾就會又易折,又保持到白淨

又比如每晚都要用到的磨鞋布,其實都只不過係洗衣牌板將底衫車出一塊塊大細相若的碎布而當磨鞋用的。 所以每次出磨鞋布既時候,第一手拎到最靚既,永遠都係我地洗衣先

我亦知道水位既人經常係雜物房入面換自己出過汗既底衫,我亦都知道諸仔其實有兩對皮鞋替換,夜晚返倉一對,係洗衣做嘢一對...

想不到在嚴苛的環境內追求生活質素,竟然會如此有成就感

下次留意改返
「諸仔你...?」
虎sir走後, 我當然想立即搞清楚件事, 但張sir已經先問一步

「喂, 你到底有無幫果個咩黃偉建換過手巾嫁? 」
難得地,張sir散發出了威嚴的氣場逼問著諸仔

只是撥出去的水, 就如說出去的話, 收不回,而且沒有變卦的餘地

「同sir 我真係無. 我真係無幫個黃偉建換方巾」諸仔一面真誠回答道

「哎, 咁等虎sir Check清楚啦..如果係你做既, 唔使我找, 虎sir都夠打到你半死了」

張sir的說話亦不是不無道理, 我仍舊記得新人組時候虎sir點樣對待阿渲的, 真的是毫不留情, 肆無忌憚地 "教導"

於是這種害怕的感覺再次向我們襲來
阿大和志豪亦都對諸仔說, 如果係你做既就早啲認左佢, 可能找數找得無咁甘, 你宜家反口認返仲黎得切

我亦是那堆叫他快啲認的聲音之一, 因為我更加清楚,可以換到方巾的地方, 就真係得掌控士多的諸仔可以做到

只是 , 到最後決定的, 始終係諸仔

「我真係無做啊, 哎, 你地唔好問啦.」諸仔說完,逐自走回士多房

「諸..」我叫不停他. 我亦想從心底相信著他, 諸仔無做到

若然他真的有做, 我都只想勸他, 鼓勵他快啲認..
因為我同佢都明白, 認左之後既後果, 無非都係大找和檸檬..的確係好撚巴,而且承認自己衰既勇氣和毅力要好多好多, 仲要係對住虎sir.

所以..希望你真的無做吧.

「你真係無做, 先好同我咁撬頸啊...」我向士多房內說了句, 便走回燙位

隨後, 事情真的被虎sir搞大了
這次到君實sir走來洗衣,然後叫了諸仔出去問話..

他們二人傾計的內容我唔知, 但這些被阿sir叫出去傾計既場面, 怎麼都會讓人後怕

諸仔回來後, 繼續當無嘢發生..既然當事人決定了點做, 我們則只有靜觀其變了

我地繼續做嘢, 平時聲多多中意吹水既阿大都閉上了口默默燙衫, 洗衣內開始瀰漫著一層詭異和寧靜

暴風雨前的寧靜

爾後, 虎sir再次大駕光臨

「士多! 死出黎 !」

「Yes sir ..!」
諸仔就好似一個聽話的狗, 一聽到虎sir的召喚便急急跑出
「士多! 死出黎 !」

「Yes sir ..!」
諸仔就好似一個聽話的狗, 一聽到虎sir的召喚便急急跑出來

「屌你老母踎低舉手 ! 我問多你一次, 你係唔係唔撚認 ?」
虎sir的話語壓力, 就如五指山一樣,沉重得讓人喘不過氣

「Sorry sir ..! 」
但諸仔一句代表否認既sorry sir , 將壓力推了回去

勢均力敵?

不對

「啪 ~ !」

一聲突如其來的巴掌, 呼嘯而過, 虎sir已經摑了諸仔一巴

「你仲撐 ! ?」
虎sir打得突然,

「Sorry sir ..! 」
但諸仔的應機反應更加及時,堅決,

因為在這裡有絲毫猶疑的話, 只會死得更慘
「你係唔係仲撐啊 ! ? 咁你話比我聽, 點解佢個方巾會變得新簇簇? 變魔術啊! ? 今日一接更, 我就擺低左班Recall係到然後去處理其他嘢, 宜家一返黎轉頭就變左, 你仲話唔係你幫佢換既? 唔通佢自己走入士多房拎一條新方巾啊! ? 啊 ! ?」

「Sorry sir..! ..同sir報..佢地係門口企既時候, 可能門口隔離既雜物房入面仲有一啲新方巾..所以..」
這解釋諸仔雖然說得合情合理, 但我總覺得好撚假..雜物房入面又怎會放方巾..

「噢..姐係你話個黃偉建自己入去雜物房到偷嫁啦..好, 我再出返去問問啊.你起身, 繼續返入去做嘢嘿.」

「Ye.Yes sir.!」
再次,虎sir陰笑一下後,瀟灑走去,留下不知所措的我們

不如你依家認左佢吧喇?諸仔..

「你地唔好咁多爹, 做自己嘢啦」
諸仔急急拋下一句,便自顧自走回士多

真的,說不出口嗎?

我望到佢面上既著急,我亦肯定了諸仔一定有蠱惑

但...

我諗起了我自己衰的那次..

我有無辦法,可以幫到佢?
Live
下午有文

竟然係下晝有文
好意外喎
加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞