[少年監獄] 感受沙咀 八

1001 回覆
498 Like 24 Dislike
由 post 1 追到而家 ,
話時話肥衡你知道個 "巴" 字既由來未
只明意思唔明點黎好似爭咁 d ,
要開估你知嗎

你唔開估 我就唔開故㗎啦
搞到大棚
12點3出文
12點3出文

「肥衡!知唔知自己衰咩」君實sir將我帶入佢間房,面帶怒氣咁問。
其實我都明君實sir點解咁嬲,呢幾日係人同狗之間來回嘅生活雖然好巴,但亦都令我明白自己衰咩位,我決定要珍惜呢次機會同君實sir解釋
「同sir報,我⋯⋯我唔應該係新人面前笑呀sir⋯⋯」誠惶誠恐嘅我唔知君實sir接唔接受呢個答案
「我唔係要呢啲呀!」
君實sir突然拍枱大喝,係櫃桶拎左把大飯剷出黎
「sor......sorry sir」我被眼前嘅大飯剷嚇親
「另轉身!」君實sir吩咐
我慢慢另轉身,面向牆,心裡面不斷諗點解會錯
突然,我感受到屎眼有股強大嘅衝力,好似要炸開佢咁,隨即就係冰冷嘅棒狀物桶左入黎
君實sir笑笑口,「肥衡,有文未呀」
「肥衡!知唔知自己衰咩」君實sir將我帶入佢間房,面帶怒氣咁問。
其實我都明君實sir點解咁嬲,呢幾日係人同狗之間來回嘅生活雖然好巴,但亦都令我明白自己衰咩位,我決定要珍惜呢次機會同君實sir解釋
「同sir報,我⋯⋯我唔應該係新人面前笑呀sir⋯⋯」誠惶誠恐嘅我唔知君實sir接唔接受呢個答案
「我唔係要呢啲呀!」
君實sir突然拍枱大喝,係櫃桶拎左把大飯剷出黎
「sor......sorry sir」我被眼前嘅大飯剷嚇親
「另轉身!」君實sir吩咐
我慢慢另轉身,面向牆,心裡面不斷諗點解會錯
突然,我感受到屎眼有股強大嘅衝力,好似要炸開佢咁,隨即就係冰冷嘅棒狀物桶左入黎
君實sir笑笑口,「肥衡,有文未呀」

頂,中伏
又話12點3,找數啦肥衡
我跟著君實sir,入了熟悉的A1, 一瞬間,似乎所有的人都望住了我

子倫sir對我笑了笑, 某些高年班,如諸仔更帶著期望既眼神望過來

「就呢間房..入黎啦肥衡..」君實sir走入了一號房.

我裝作不理其他人既眼光, 跟了入去

房內, 只剩下我和君實sir, 我知道,這是我期待已久的機會, 讓我解釋這個困擾的誤會

但原來當機會真係來到人面前的時候, 人係會無比激動的..

見君實sir坐低後, 我立即靠了過去,踎低舉手

這番說話, 我想講好耐.

「Sorry sir..對唔住君實sir..我果日真係唔係有心笑你..嗚嗚..」
說著說著, 我既眼淚就爆發.

我知自己講得一舊舊, 但這份愧疚的心情, 我好想話比你聽, 我真的有在反省自己..

「對唔住..君實sir.」

我想說的,想傳達,只有這個最真誠的歉意

「嗯...」君實sir聽了後,恢復了以往對我的那種溫柔態度.

哭了一陣後

「呢幾日, 覺得點嘛?」君實sir問

「同sir報..好難受..」我如實回答, 但其實何止係難受, 那日夜晚我甚至真的想死呢..
「知錯了嘛?」

「Yes sir..」

「其實...阿sir我都唔想咁對你..只係果刻, 你果下笑真係辣著左我團火.」
君實sir開始敘說佢嬲既因由...

「你試下,企我角度諗諗,如果比著你係阿sir,當你教緊新人既時候,無端端又見到有個學童笑你,挑戰你,你有無得唔火滾?我見唔到就話姐,但俾著我見到啦,唔罰你,我之後點樣管啲細既?啲新人會點睇我?明明係個嚴肅既場面,你就係到笑,所以你無尊重到阿sir既,阿sir亦自然唔會尊重返你 …今次,就當今次係個教訓吧。。」

「Yes sir...同sir報我會記住了..」
我哭著鼻子回應.我明白這個道理,有啲場合,確實係要保持嚴肅,尊重的。
「哎.唔好再喊啦..話比sir聽, 你果陣點解笑?」
君實sir再次問道這個問題,只是這次,不帶怒火

我止住了抽泣,開始說出準備好的解釋
「Sorry sir...我果陣..見到新人落山, 跟住諗起自己新人組果陣比高年班蝦既時候..所以我有啲感觸..覺得佢地都可能會遇到呢啲情況..好似我咁..」

「喔...姐係你笑我地阿sir無做嘢啦.」
君實sir聽了笑了笑說

我立即急道
「唔係啊Sorrysir...我只不過係諗, 新人就算被蝦, 應該都唔會夠膽講得出口...所以就..」

「噢...咁如果有蝦人既, 阿sir一定會做嘢既..果陣你培訓係阿勇啊嘛, 其實都係我叫佢地班培訓閪鳩你地班新人嫁」

...!?蛤?
咩話?

我腦袋一時打轉不來, 好人和壞事,居然...!?

我瞠目結舌, 不知如何回應..

「係啊..其實個個新人都會好似你咁, 比培訓惡幾日先嫁, 唔信你可以問問阿大嫁, 佢新人組果陣時仲慘過你啊, 喂阿大 ! 入黎 ! 」

「Yes sir.」
阿大聽言,入了來,踎在了君實sir那邊

「拿, 問下趙氣榮啦, 問下佢新人組果陣係點. 」

我不可置信地望住阿大 .
「Yes sir. 同sir報, 我果陣因為咩都唔想做, 體能又唔做, 摺嘢又唔學, 所以成日俾個培訓搞我..但我又唔忿氣,所以同佢鬥氣,結果搞到自己發燒入左醫院, 之後俾戈sir同君實sir你話, 逃避呢一套係呢到係行唔通, 所以果次之後我就振作返...... 」

我知..我知..但都解釋唔到點解要叫啲培訓閪鳩新人嫁

但君實sir一路聽,卻一路點頭
「嗯, 嗯, 呢個就係點解要叫培訓教好你地既原因, 十個新人黎到呢到, 十個都會選擇逃避, 如果連三年班既培訓都忍唔到既, 落左山咪盞會出現更多問題, 所以我同戈sir都係咁同啲高年班培訓講, 夜晚係倉盡力教好個新人, 用咩方法都好, 俾佢快啲習慣下呢到既生活. 」

我...

我一時反應不來...原來新人組的那些苦痛, 是君實sir允許的.

我不禁覺得驚訝, 對他心生厭惡.
但我知道宜家場面, 係我道歉既場面.所以我逼著自己,裝出委屈和可憐的樣子.

只是...我真的不敢相信.
「Yes sir...同sir報我知錯了..」

「嗯..唔使講啦, 阿大都有話比我聽, 你呢幾日真係好後悔, 有好好反省你自己...君實sir我都覺得, 今次真係罰你罰得過分左..唉..鬼叫你果次笑得咁衰咩...我不知幾火滾啊果下」
君實sir說

「Ye..Sorry sir...」
我聽後, 感激地望向阿大.
估唔到S之中鬧得我最甘既人, 竟然幫我了大忙,在君實sir面前幫我講好說話.

Thank you sir 唔該同學
我的眼神,述說著這句感激

阿大對我笑了笑 :
學童, 下次做好佢啦
屌好感動
「哎好啦, 就咁啦... 記住今次自己衰咩啦, 唔好再隨便笑, 唔尊重人啦. 多啲, 企係人地既角度諗嘢, 知道無?」

「Yes sir !」我和阿大一起回應.

「嗯, 等陣晚飯開始, 肥衡你變返做人啦, 夜晚再搵我拎啲藥膏搽下. 」

「Thank sir !」我破涕而笑應道

「出返去啦.」

「Yes sir !」

之後, 我再次以人的身份,踏出一號房的門口.

我不知這刻我的表情如何, 但我冰釋前嫌既結果,真的算是滿足了
去到夜晚, 我問君實sir討了點藥膏後, 上返C2

最後子倫sir同我講, 其實音sir同羅sir, 都有幫我求情, 甚至子藍sir, 楚sir都有幫我說幾句.

這個消息就如禮物一樣, 讓我感到意外同驚喜.

諗起他們幾個阿sir如此看重我...我...
真係無以回報,感動十分.
靜坐時間,是我的內心天地
雖然解開左誤會,但這並沒有讓我太過開心.
反而我更在意一樣嘢

君實sir的那番說話,變了條刺,讓我在意得很..

如果要新人聽聽話話的話, 放權比培訓是不是太過分了?

我諗返新人組自己和阿勇的衝突那次, 雖然最後無事, 但亦難怪,阿勇無因為呢件事找數或者受罰

我皺起眉, 這做法不太對吧......如果個個培訓都好似阿勇這般, 將呢個"教"新人的權力用到最盡, 這豈不是合法的欺凌和逼壓嗎?而且呢個都對新人唔公平吧?

所以這不對吧?..我的良知,不斷在動搖..這真的不對吧?
只是偏偏,這個不恰當既牌頭, 是君實sir和戈sir定的.

他們是好人....一直都對我地好好....但這壞的一面...

二年班的尾聲, 我才開始領悟到

睇人, 係唔可以凈係睇表面.
這些殘酷的真相,我只能收在心中

那天,我決定將心上鎖,以後出了倉,我就要做機器人
因為出面並不簡單..
再小心啲...之後既生活,要再小心啲了...

........

後日見board

那是右班帶班的下午

我著上了board衫, 精神奕奕地再次操入board房

「good afternoon sir, 我學童S325412蔡衡sir , good afternoon sir Thank you sir !」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞