[少年監獄] 感受沙咀 八

1001 回覆
498 Like 24 Dislike
冇野做 由頭追番一次
發現有d細節睇第二次先留意到
同埋
肥仔以前出文爽手好多 份量多好多

三年班喇 偷懶喇

果陣未返工得閒啊嘛
出文
啲錯字5P字會唔會執咗去先出書定原汁原味出?

拜託一定要keep粗口 冇晒冇咁入肉

啲呀sir日日屌人老母,可以點
文呢 係咪要打爆你先肯出

你個名
文呢 係咪要打爆你先肯出

你個名

係咪有要求投訴
文呢
屌等左2日以為而家入會有啲野睇下點知乜7都冇...
西丫你繼續西多啲丫!
仲未有文
正一閪衡
文呢
三年班仲咁閪
屌你係咪要打爆六隻呀?定想食狗飯
夜訓的鳥兒
文呢
夜訓的鳥兒

有文睇
唔好選我啊,

唔好選我啊,

呢啲咁撚麻煩既嘢,咪搞我啊 !

之前說過, 我現在訓的C2倉其實非常舒適, 除了處於二樓, 想做乜就做乜之外, 更正既係每朝 check毯的阿sir都是帶我們S的副IC, 亦即是話,右班的子倫sir, 豐sir, 君實sir係最常check我地C2毯的阿sir,單單係呢一點, C2的地理優勢就讓我每朝都找少了很多數, 捱少了很多罵, 因為負責A1倉的是我們正IC 戈sir

只是, 如果要調返去B座七日的話, 先不理個新人會否好閪, 但我真的不想捨棄這個晚晚都可以唱歌開心的小日子呢, 更何況B座有虎sir係到, 屌,真係諗起都驚

不過到最後 , 好彩都係虛驚一場, 因為君實sir心中的
培訓人選並沒有包括我, 反而係武傑和志豪被選出了
君實sir公佈人選後

志豪故作爽朗地大聲回應Yes sir
呵呵, 我心諗, 你就當然樂意接受啦, 個擦鞋仔不知幾中意奉獻阿sir, 呢個時候仲唔為走期三位? 只是這也是個生存方法之一, 我雖然有些對他厭惡, 但也沒有多說什麼

反而武傑就表現得極不情願了

「唔好啦...君實sir...我唔識教人嫁...」
屌你個仆街居然同君實sir扭計 !?

望撚住個就黎大隻過君實sir既學童故作細路係到耍賴皮...真係..

「下? 唔想啊? 咁唔叫你, 仲邊有邊個三年班適合做培訓啊?」
君實sir問

「同sir報, 諸家威同學都唔錯嫁」
哈哈, 佢居然射起波黎, 將個波直射向諸仔.
「Sorry sir.. ! 同sir報...」諸仔聽了立即想踎低舉手傳波, 但係君實sir反而說了

「唔得啦佢, 諸家威岩岩先衰完一次, 戈sir都一定唔會俾佢培訓.」

「咁啊...」武傑見諸仔落空左, 於是再次四周圍望搵其他三年班.

然後佢望到我

我仆你個街

「同sir報, 不如蔡衡同學啦.嘿嘿」

我屌!

頂你個肺!
我立即踎低舉手
「Sorry sir.. ! 同sir報我都唔係好識培訓嫁」

「唔識可以學嫁嘛,蔡衡同學.」武傑又加多一腳, 屌佢呢個時候先黎推我出去

不過好彩, 君實sir說了點解唔一開始選我既原因
「其實我都有諗過肥衡既, 不過佢咁既性格點會食得住啲新人呀, 分分鐘俾啲新人食返佢就真.」

「Thank….. you sir !」我望返武傑那邊, 做你個培訓啦仆街

所以到最後, 培訓之爭都係由武傑勝出, 隔日兩個新人到步沙咀後, 武傑就和志豪每晚都過去了B座那邊培訓, 教導這裡的牌頭給後浪

而我呢? 自然係繼續過著晚晚唱歌,不顧牌頭的小日子啦.

升了三年班就快一個星期, 於是我三年班的第一個探訪終於來了
我坐在探訪室, 這地方我差不多每個星期都來一次 自然熟悉不過,阿媽入來後,坐在了我對面

「阿仔.」
這時,對面的阿媽望到了我心口的名牌轉變

「媽, 我三年班啦..你睇下, 黃牌啦.」
我故作一個開心的笑容, 傳達俾阿媽我升班既喜悅

「哇, 咁叻仔啊! 係唔係就黎可以出返黎啦 ? 太好啦,太好啦..」
媽子開心地笑了笑,幾時都話, 我既母親大人笑起上黎係最好睇的
「嗯 ! 快啦.! 差不多了......一個月後吧 !.」
我停了停, 報了一個我自己都不敢確定的時間

「係啊...仲有一個月啊....」
只是阿媽聽了之後, 面上又好似多了少少失落..不過說來也是呢.這些日子一直都是他們給我鼓勵, 但其實最需要鼓勵的是他們 ,他們都很難捱啊..

「唔緊要啦, 好快過咋, 你地睇下, 四個月時間咪又眨一下眼就過左, 好快嫁, 好快嫁.. 我一定會早啲出黎, 同你地團聚.」
我試著安慰阿媽, 但真的很難說呢, 這些無得保證的說話..我自己聽落都覺得假

「嗯..你話嫁衰仔, 早啲出黎啊. 出黎之後, 我煲湯俾你飲, 炒你最中意既韭黃炒蛋俾你食.....」
忍不住地, 我和媽佢開始FF出冊之後的事, 或許,這才是探訪時最應該說的話題吧
由第一個post睇到而家live,留個靚名先
「哇哈. 聽到都留曬口水啦, 好啦好啦, 到時先算啦, 我會睇住自己嫁喇.」

「咁你照顧好你自己啦, 呢排開始熱返, 夜晚唔好冚太多被啦, 仲有飲多啲水, 食多啲菜啊.....」

「呃..呢位家長, 時間真係差唔多啦.」偉sir在旁尷尬地催促道

「唔好意思啊, 麻煩到阿sir你, 好喇..拜拜啦阿仔. 」
「嗯.拜拜啦.」

唉.....我長呼一氣,將心情調教返沙咀模式

只是唉...戴慣了.

這幅裝作自己一切正常,只會在父母面前戴上的面具, 戴慣了

只不過, 我真的是一個幸福的兒子
因為沙咀這裡每個星期只能探訪一次, 每個月只有四次

這四個月來, 除了一些阿媽要返工的紅日, 其餘的探訪次數我阿媽同阿爸都是用到了最盡.

從無間斷,山長水遠地過來這個不毛之地, 探我這個不孝子

哎呀呀...這份愛, 我真的不知要如何才能報答完呢..

探訪完, 我回到大棚, 向戈sir和君實sir報完探訪後, 這時偉sir又折回了頭.

「羅子建 ! 探訪 ! 你阿爸黎探你喇~」

「咩話 !!? 」
聽完之後,君實sir和戈sir都難得地吃了一驚,
而我亦當然知道他們為何吃驚
因為子健佢係孤兒仔, 流離失所,只因佢屋企人唔要佢

但..竟然宜家先黎患難見真情 ! ?

不過, 我和君實sir戈sir的反應都一樣, 為子健佢開心

「喂子建 ! 你阿爸黎探你啊, 過黎報牌仔啦 .」君實sir展出溫柔, 叫他過來做下程序

而子健那邊, 佢就好似自己都不信這個消息似的, 發著抖拎出了牌仔. 睇得出佢神色好緊張

「good morning sir,同.同sir報, 我學童S319814羅子建, 請..請批准....請..」
不知是不是他無探訪過, 所以無記到點報牌仔去探訪, 還是他仲處於震驚之中.太過緊張 所以佢連這一句都報唔出.

只不過, 已經不重要了
「嗯..收返牌仔啦.. 去同你老豆傾喇..好好地傾...」
君實sir走了過去去,摸了摸子健既頭.

「Ye.Yes sir….」
說完, 子健已經眼眶含淚,忍不住用衣角拭淚 .

然後係佢跟偉sir去探訪之前, 戈sir走了去偉sir那邊, 在偉sir耳邊說了幾句.

由於那時我剛剛報完自己探訪無幾耐, 仲留係原地, 所以我的位置還是可以聽到這番耳語的

我聽到了戈sir對偉sir說的說話.

心中一股熱流湧出

「偉sir, 大家咁熟, 幫下我手.俾佢探多半個鐘吧.. 話曬佢無屋企人.難得佢阿爸肯出現.就比佢地傾耐啲吧...唉.」
戈sir帶著惆帳,向偉sir請求通融.

由於兩位阿sir都屬右班, 關係自然不錯,

一句「得喇! 食妹前俾返你 .」偉sir便帶了子健,回去探訪室那邊..
簡簡單單兩句嘢, 卻道盡了多少人情和無奈.

那時的感動, 我仍然記得,我真的覺得很好彩, 我入的是S

事後, 我當然不知道子健的探訪內容和他出了去之後的家庭生活.
因為我並不熟他, 因為那時的子健, 都算是我們S中比較閪的一個閪人. 只不過那刻的君實sir和戈sir, 真的很讓我印象深刻, 他們居然拋開了阿sir的身份立場, 去體諒他, 幫助他.

這份溫暖, 到底算是什麼呢..?

明明阿sir先係最應該遵守規矩嫁啦, 日日教訓我地要守法, 做好啲牌頭, 跟規矩而活, 但為了區區一個學童, 居然打破規定..真係...

無法言喻呢..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞