[少年監獄] 感受沙咀 八

1001 回覆
498 Like 24 Dislike
要無文了?
Live
追晒先訓
眼前的總主任, 主任,和監督, 坐在了我既面前, 審視著我

「蔡衡 ! 二年班了喎, 有無諗返之前出面既生活啊?」
那些阿頭開始問話

呵呵..我無時無刻, 都在想著出面的時光,但

「Sorry sir ! 同sir報我每天都在反思自己的過錯 ! 我想痛改前非!」

「嗯, 唔錯啊, 識咁諗就最好啦, 睇返你既報告先啊.....」說罷他們開始企翻開文件.

我一早做好了心裡準備, 呢單衰俾君實sir, 我點都會食一個星期檸檬的...來吧..

「首先睇下你體能上啊, 嗯...PE組既阿sir話你有不斷進步, 做得唔錯啊,蔡衡.」

「Thank you sir !」
「至於紀律上面, 阿sir都讚你話你表現良好, 開始有高年班既模範. 做得幾好 !」

雖然這些都是讚美,只是我絲毫感受不到被人讚的喜悅..好虛假..

而且我不是要食檸檬的嗎?
「哎好啦, 就咁啦... 記住今次自己衰咩啦, 唔好再隨便笑, 唔尊重人啦. 多啲, 企係人地既角度諗嘢, 知道無?」

「Yes sir !」我和阿大一起回應.

「嗯, 等陣晚飯開始, 肥衡你變返做人啦, 夜晚再搵我拎啲藥膏搽下. 」

「Thank you sir !」我破涕而笑應道

「出返去啦.」

「Yes sir !」

之後, 我再次以人的身份,踏出一號房的門口.

我不知這刻我的表情如何, 但我冰釋前嫌既結果,真的算是滿足了
「好啦, 基於你表現唔錯, 二年班既期間, 大部分阿sir都睇得出你係肯改進的, 所以由宜家開始, 升你為三年班, 加油啊蔡衡, 離出冊不遠啦.」

我心中一震, 咁都升我班? 檸檬呢?

但驚訝還驚訝, 戲還是要做足的

我一句good afternoon sir Thank you sir, 便轉身離開board 房..

心中百樣滋味,五味陳雜...邁著步操步伐, 心裡卻不斷歎氣

在這裡生活得越耐..我就越發現這裡並不簡單..
衰咁大單,恐怕那個檸檬是押後了吧...唉真巴

不過, 三年班了

我終於來到三年班了

我深呼口氣, 將自己埋藏在心..向大棚操去

出冊, 真的不遠了吧
仲有無
好啦 二年班篇終於寫完啦
好啦 二年班篇終於寫完啦

咁三家姐呢
係時候打理返啲嘢 所以五/六號再見吧各位

Thank you sir 唔該同學陪衡仔捱到依家

最後既三年班篇章 我會諗好度好再寫 務求寫個最好既結局

由五月寫到依家 岩岩好四個月左右 就好似同你地一齊再受左多次咁 不過我真係做到了 嗚啊

多謝支持 早抖吧
好warm
想要君實sir模擬圖
thank you sir唔該同學
好warm
想要君實sir模擬圖

我都想
衡仔不如出書再仔細啲形容下啲呀sir

Btw見到咁多呀sir求情同埋無食到檸檬好感動
同君實sir 講野全程係踎低舉住手架?

肥衡出書咁屋企人咪會知你入面既野?
同君實sir 講野全程係踎低舉住手架?

肥衡出書咁屋企人咪會知你入面既野?

都出左冊啦
驚乜
等你肥衡
三年級啦
其實出到社會 都係要小心人背後一面
壁屋開始睇到而家 希望肥衡你真係有好既改變啦
加油啊肥衡 由一追到八
係時候打理返啲嘢 所以五/六號再見吧各位

Thank you sir 唔該同學陪衡仔捱到依家

最後既三年班篇章 我會諗好度好再寫 務求寫個最好既結局

由五月寫到依家 岩岩好四個月左右 就好似同你地一齊再受左多次咁 不過我真係做到了 嗚啊

多謝支持 早抖吧

食檸檬啦你
搞到咁高調出書,小心俾人__
讚下閪衡 其實呢四個月肥閪文筆進步唔少
特別二年班好多篇都有事前鋪排,特別係跑步個篇(雖然我覺得個鋪排長過頭)
但係錯別字都係唔少
二年級會唔會出篇番外講過飯發現會點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞