[少年監獄] 感受沙咀 八

1001 回覆
498 Like 24 Dislike
爾後過了幾日, 終於到了開次board的那天.阿大和阿希,毫無意外地拎到了走期, 食了半個檸檬, 五隻一的成績, 算係一般般啦. 因為做得check架同指模仔既, 其實理應可以搏到四隻三的

但令我意外既係, 子健亦拎到了走期, 和阿大阿希一齊走, 五隻一的成績, 對被當成閪人的他而言, 真的算是不錯, 原來這個閪人在阿sir心中, 並不太閪呢.

於是, 這個星期, 是他們三人的最後一個星期了.

真好啊......

幾時到我啊......
無啦?
子建嗰part有少少眼濕濕
無啦
由第一個post睇到而家live,留個靚名先

其實由一開始睇覺得啲阿sir心理變態 係又屌唔係又屌
到依家原來佢地都唔係想像中咁恐怖
不過罰則就真係太重啦 郁郁都打到痴線
Yeah 又有文睇
點解愈黎愈好人化班呀sir

硬係覺得係其他地方比壓力,會否陰謀論左

又唔覺
呢個故係肥衡沙咀入面心路歷程
何況到左三年班,自然有位偷雞,找少左數,另大家都有種錯覺姐

有同感
咁人嘅性格都立體嘅
無理由得衰嗰面嘅
我覺得

又唔覺

肥閪一嚟被屌慣 二嚟識牌頭又少啲比人屌
同埋阿sir又應該會鬆手啲

又唔覺

同埋 肥衡都話牌頭、重複嘢無乜必要都唔會番炒
提少咗出錯位自然提少咗出錯後果
走左咪又係繼續做孤兒仔無家可歸

又唔覺

同埋 肥衡都話牌頭、重複嘢無乜必要都唔會番炒
提少咗出錯位自然提少咗出錯後果

鍾意睇找數既 我有條formula

thank you sir 1

thank you sir2
.
.
.
如此類推

想睇幾多就幾多

btw 講笑
子健果到睇到眼濕濕
btw肥衡加速啊
雖然真的, 一個月的時間真的不算長, 但在相對論的真理之下, 時間的流動速度對我而言,真的是相當的慢啊。。 我好想快啲離開這個地方, 不想再看著,體驗著這裡的種種殘酷。這種不情願的感覺, 我一直都有。。

但這次開board的主角不是我, 拎到走期的人,也不是我。

我在洗衣裡面,透著窗戶看著他們由board房操回來,有人歡喜有人悲

開心的主角,是阿大,阿希和子健,而傷心的悲角則是照成,已經是三年班的他,一食便食了半隻檸檬,這麼一來, 他注定要了五隻一以後走了,而其他三個,則五隻一
所以慣例地,見完board後的他們,都會先入黎同我地既洗衣張sir報board

走期的找板,檸檬的下次再黎。。隨便找了阿希和子健幾手板後, 終於到了八厭的阿大。

「good afternoon sir !」阿大嬉皮笑臉地對著張sir舉了手

「欸嘿, 仲good 乜撚嘢sir阿, 大家都咁熟,過黎擺位啦。」
張sir拎出了那把洗衣定海神尺笑住等找阿大數

「啊唔好啦張sir, 好似快得濟阿!」
「咩嘢唔好啊,有得你選既咩, 平時又成日傾計,鬼死咁多爹。 手擺上去, 快啦」

「吓 ! 同sir報。。頭先佢地兩個明明找手板。。點解我要找屎忽。。」
阿大略嫌不公平,指了指他身後啱啱找完數既阿希和子健

「thank you sir 唔該趙氣榮同學,聽sir話,俾sir話事。」
阿希醒目喇,這下故意跟程序講嘢,笑嘻嘻地將死了阿大

「咪係,有得你選既咩,手擺上去啦,再係到賴皮既就加多幾板啦」
「Sorry sir..」
於是張sir就當然找到阿大佢屎忽開花啦,因為平時既佢的確太多嘢講了,古靈精怪又鍾意搞笑,讓阿sir們對他又愛又恨

洗衣收工後,我們再次回去大棚那邊

「要報board既,依家開始去報。」
「Yes sir !」

啊哈,又要開始了, 報board既風景再次係沙咀入面出現。 每個阿sir都在等著開完board的學童報告成績, 而每個學童亦各抱不同的心情,向每個阿sir說出自己的成果。

過程中當然有笑有罵,右班的虎sir聽到呢三個人走期,開心到有講有笑,仲揚言會幫他們賀一賀佢,準備大餐。
戈sir則對他們說好好準備祭天的台詞。

而對照成,“阿爸阿媽”則是句簡單又嚴厲的責罵 「你自己知自己事啦, 再閪落去既,打爆你都得啊。 走! 下一個」
Live
竟然咁早有文:o
然之後,日子就當然繼續過啦,每天都重複著同樣的東西,習慣了的生活開始令我覺得,真係過得幾悶下.
依家諗返,那時候坐監的日子其實都與曾經的外面生活有些類似,相比之下,那時候的廢青生活只不過是多了一些物質上的滿足, 但心靈上,仍舊是空洞洞的

後天,想不到我們S有人生日,這裡有一個牌頭就係,如果生日的話,都要同阿sir報的,而今日就係武傑的牛一。
同每個阿sir報完之後,當然係個個阿sir都有唔同既反應喇,有啲阿sir會說啲道理俾佢聽,有啲阿sir亦會簡簡單單一個“哦”,但好好彩地,武傑趕上了虎sir這班順風車,虎sir本身預備俾走期的那三個人食的大餐,預埋了武傑一份。

隨後到了夜晚,進入飯堂,那四人就如貴賓般,唔使攞飯,因為已經有四碟飯擺在了台上。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞