[淘寶/京東/拼多多]討論區(包括notebook, 電器, 顯示器, 配件,軟件等等)

918 回覆
24 Like 104 Dislike
我買過開盒拆封,對到SN,係底貼要換,其他野仲係原封
原來5120x2160 5k mon 已有120hz
用來升高部機,升高後都係平放就得.
升高左散熱減左10-15度
個底一定要夠空間俾鮮風扯入去,有散熱底谷住風吹更理想
個人實測Intel 12代打機都係50度,i9 14900HX就80度以下,4090都係5-60度

13,4代intel真係好撚熱
但我想買全新好似到到都有人屌,唔知邊個講真去京東睇下仲咁講
有冇師兄係淘寶買火牛,係咪好伏
我估計堆貨係退廠二次銷售,所以淘佬都係亂賣
我買完notebook .
個friend 又想買, 但佢話其實都好大機會買到翻新機.
佢話都避唔到, 就直頭走去買官翻機. 再平2000+
等佢報告
電腦火牛 。800w左右 。會唔會好危險
邊到買到
所以買外設野都係揀最平嗰間就得
官網
睇你自己咩laptop啦
比較出名嘅係之前rog 幻x
佢個設計係cpu gpu motherboard同mon一齊
而唔係一般同keyboard一齊嘅設計
即係部laptop正常使用已經係垂直
然後rog 幻x(2023)係俾人大規模回報液金偏移問題
另一邊廂ps5就好似冇事
然後而家2024佢都係冇改設計

所以我覺得液金偏移風險某程度上應該係可以靠裝工減少
2022 2023 laptop一定唔可以打斜,除非你想報機報廢
2024可能冇咩所謂?風險自負
大陸網購冇得避啫
正常鬼佬呢d情況要標open box,有discount

同買你揀最平只會增加你抽中退貨、次貨嘅風險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞