註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
同感 做老師仲有最勁嘅無形道德勒索 社會對老師各方面嘅期望都最高 品德上做到聖人咁先唔會比人屌 又要博殺 其他工準時放工天經地義 老師準時放工就變垃圾hea做hea教𢭃份糧
幫啲牙伯插尿喉/抽痰
瀨屎瀨尿又要抺
死左又要包條屍
真係唔係人工高啲就做到
其實好多行內升RN 半功讀護士都有請槍做功課
人地都係講返fg5年70k唔係一個正常護士有既人工
咩仲想點?做咩姐你
其實RN 早幾年都有人講緊 收唔爆人
反而EN就年年爆 但畢業率同質素就大家心照啦
HA個EN小位 又唔比HA自己親生仔讀(得個十個全港醫院一齊分 ON99)
唔8掛D讀書既都唔知原來社署搶EN都搶得幾狼 預一年咁多間學校出千幾個EN 但社署就搶左450個走 鎖3年
係係係 香港果幾萬個護士鐵人嚟 勁過運動員
註冊護士幫人註冊
登記護士幫人登記囉
唔係咁分既咩?
持續進維基金唔包
純講脫貧唔計工作辛苦齋講搵錢一定係地盤/紀律部隊呢d無學歷既工種
護士要fulltime讀5年每年學費4萬兼遲5年做嘢
當月入3萬你呢5年一來一回已經搵少2百萬
拎護士出黎學人做脫貧不二之選真係企埋一二邊
正解
條友理解能力有問題
講返事實出黎都俾人問仲想點
做乜鳩
教育局小學社工?定係有NGO都有omitted points?
佢係同護士比wo
咁同護士比比較有work life balance我諗都好多人認同下嘛
唔洗通頂已經差好遠
好幾年前社署8年經驗升swo都要上新聞
然後好多人屌爆話升得太快
但其實好多職系30歲做pt34既位都唔係少見
就講老師,30歲做SGM大有人在,甚至40前做副校長都唔係冇
根本成個社工職系就有問題,0經驗又係ASWO,20年經驗都係ASWO
然後升上SWO責任多幾倍,人工只係高少少
NGO就仲仆街,好多時一間中心十幾個社工都冇一個SWO
ching dse bio都未必讀得掂
講呢句嘢唔笑先好嘢
以前中學啲讀書差過其他人嘅,高中幾年年年掹車邊升上去嘅,最後中六career path咪就係俾老師叫填讀nursing,話收生唔嚴,又多學校揀
而最後佢地幾條女就真係走咗去讀
你講呢句真係笑大人個口咩
人工高流失率都咁高,就知呢份工惡做。
家境唔好,讀書麻麻,但肯勤力溫書肯捱更抵夜,護士呢份糧的確幫補到好多窮人

人地考衰一次公開試就要成世做乞衣咩家境唔好就唔可以靠知識改變命運啦啵
你想要份糧又唔怕辛苦,你都可以去讀,機會處處,唔使喺度嘲諷

班護士過得好唔好,都唔影響到你生活好唔好架嘛,何必咁唔抵得呢睇過有人做護士做到有精神病,咩工都有佢好同閪既一面,你睇我好 我睇你好啫
根本香港護士over paid
RN五年無70K,大約60K左右
HA High dip
養和依家係咪都有?
東記明愛OU乜乜柒柒果啲呢?
除非真係差到最低門檻都入唔到啦

EN點解唔抵,係因為起薪低,低到一般工嘅fg高少少,再讀上去要自費,果到會令你兩三年儲唔到錢,未計畀HA綁,要半工讀,要placement等等嘅壞處,搞到個RN牌都4-5年,果陣先係開始,但你已捱咗幾年仲係零
RN就算讀果啲貴一貴program,出到嚟就開始計RN pay,仲可以做TUNS,你夠努力好快還晒啲錢

依家目標講緊脫貧,EN份工一grad就喺貧窮線點脫貧?我做咁多年睇住個分別,做EN窮撚係好難搞
咁正?我呢到啲老白鬼電話都唔識用
係咪做elderly果批慘啲
你望下個turnover rate先講啦,澳洲fg nurse得3成會長做呢行渣
問題係呢一行係犧牲健康,EN喺真正有錢淨之前已經浪費4-5年去轉RN,你當然可以搏入一啲specialty游下水又一日,機會率問題

我自己覺得香港啲ward做十年乜都夠,之後想轉職你係一定需要錢
香港搵到60K 已經屌打晒全世界 even美加 9成人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞