註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
返去坐下唔會HA唔會每年10%流失率啦
咁我做唔做,同份工係overpaid ,題目有咩關係

啱嫁喇,外勞第一個搞護士,唔夠人而家咪俾你囉
bse真係搞下笑
yes, this都真係
ha都有好多油位既 唔好淨係睇aed同med 有好多位都係返去坐 冇咩野做
工字得個捱
護士老師真係冇得輸 同年嘅同學買車買樓
有冇諗過呢三四年移民,行行都係咁
個個專業工種都有point 跳,得則師,工程師同會計冇
講撚左
rn喺ha唔升依家max60k
60k大約出面mid management level
你撈唔撚掂讀個second degree轉生做nurse起薪都37k
年年10%流失率唔驚無野做
咪轉行搵錢囉
其實真好撚煩。

一個月N個呢類職業批鬥post.....
早排連運動員都中招。
屌那星,最好人人搵一萬幾千一齊仆街最開心
係有油位
但ae同med無野做係笑話黎
你話opthal/rehab/私家我都會信
It 仲好啦
Wfh ,唔駛同人接觸都袋幾皮嘢人工

護士人工係高
但工作環境唔係太好
你嘅分數如何?你的人工也必如何?
師兄 你呢個又吹大左
RSO至少40k
會計就準備比AI取代啦 專業
呢個只你你叻仔同好命水
有幾多工程狗可以去到60k
好多去到40k已經卡關
仲有經濟唔好時工程就收得皮
真,不過都要睇下泊唔泊到好碼頭
有好碼頭,唔升,出MAX 上下YOUTBE/TB 又一DAY
冇好碼頭,就升左到,成5張野,都仲要轉片
又黑仔,又無碼頭,讀完MASTER+做勁外額外野,3張野都仲係RN 做到成隻狗咁仲要比人捽
利申,後者
某d病房直程係靠實習學生黎維持日常運作
on9啦
archi point44呀 港共資歷架構學士grade黎
nurse係hd grade 升完manager都係point 39
私人市場主導salary代表嘅亦係demand supply問題
醫療optom同pharm都係私人市場主導
你夠多人入行價就自然會跌 但依廿年都唔係 所以放心
你口中執屎執尿依然係一個稀缺值錢技能
師兄,睇清楚人地句說話既意思先
唔建議淨聽一個朋友講就覺得全部都咁
你要明有時只係exceptional case
絕大部份時候都唔會咁高價
個POST會唔會嘈到可以1001
呀 傷口護士 仲未出現
咪因為HA唔好做+份人工compensate唔到個辛苦囉
出面有其他選擇咪走囉
會有啲咩特別原因啫其實
唔通流失咗嗰啲人返屋企R腳趾咩
條友係咪比人ban左 近排d護士post都唔見條傻鳩
你班友仔個個都等佢入黎嘈交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞