註冊護士係咪基層家庭脫貧不二之選?

678 回覆
1124 Like 52 Dislike
一定係警察

幫辦門檻:5科3
起薪:48-49k,仲可以考上去
因為人口老化、長期病患多咗對護理需求不斷上升囉7頭 全世界都勁缺護士架啦
唔返工最健康啦 屌
打錯,係45萬
當你護士連allowance平均一個月多$5000 (其實未必有)
450,000 / 5000 = 90個月 = 7.5年
即係最粗略咁計,護士要用多7.5年時間搵既總人工先同社工一樣
依家係多倫多做,又唔太覺得同香港差太遠
我依度分得好開,做心理治療就真係心理治療,唔會同你買grocery,更何況好多都係online傾
如果入到RN 邊個會揀EN
不過得社署有
但兩邊門檻都唔同 點比
護士幾廢都有得讀 畢到業就唔洗爭搵工 社工你廢啲根本唔會搵到point16位
辛苦錢嚟
有fd做私家一年已經頂唔順劈炮
又高又厭惡性工作
番緊嘅fd未聽過係鐘意做護士
香港都冇class system,脫貧唔係好難
好多職系都冇,言語治療師一樣係學位職系,一樣pt16-33,一樣係冇跳薪點

依d好多時同遠古時代有關
想當年,講緊真係幾十年前,係冇咩人做政府社工
因為以前社署同ngo係完全一樣人工,升職仲快d,3、4年就做SWO
所以要靠有跳薪點黎吸引人去做

再耐d其實有傾過將社工變做專業職系
但個時既理由就係因為社工有好多跳薪點,而且人工比大部份學位職系高,所以冇變做專業職系
依幾年好左好多啦
aswo位大部份機構都已經足point
亦越黎越少degree holder要做swa
都係個句,同其他學位職系比
就會覺得老師、社工同言語治療師依類學位職系皮既專業人士人工已經係underpaid
望下jre officer,或者ap職系,全部都係3、4年升1級,正正常常包升pt34或以上
老師社工言語治療師要慢慢un上pt33,仲要好難升職
論專業唔洗多講,贏哂jre officers
論責任亦唔洗解釋,jre officers都冇咩大責任要咩
都脫唔撚到貧啦

咪又係基層家庭

唔講以為十萬一個月
唔止社署
入社署同醫院有work life balance 真係第一次聽
似乎未做過嘅都好多幻想
可能10個位有1個位係咁掛
好尷尬 衝出嚟柒仲咬人
你係咪又係嗰啲大大聲話為錢唔好讀nursing嘅柒頭?
擘大眼睇下香港咩市況啦
仲有housing 唔錯啦
加上Ha要升護士長又唔難
其實你講呢d已經係basic到冇得再basic既條件黎
護士都讀唔到ching幾陰公
on9 果啲做swa就有
社工點解畢業就有工 你以為係護士咩
有冇諗過係人問題
到你揀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞